England's Creative Coast

Maak kennis met kunstzinnig Kent aan England’s Creative Coast

Groen, grillig en vrij van massatoerisme; dat is waar de Engelse kustlijn om bekend staat. Een gebied dat dankzij prachtige wandelroutes en uitgestrekte stranden al genoeg redenen heeft om de overtocht te maken, maar met het nieuwe kunstproject England’s Creative Coast is het aantrekkelijker dan ooit. De zuidoostelijke regio Kent is waar kunst onlosmakelijk met het land verbonden is en waar je je op een van de mooiste plekken van Engeland kunt onderdompelen in een flinke dosis kunst en cultuur.

Het zuidoosten van Engeland herbergt prachtige regio’s als Kent, Essex en Sussex. Stuk voor stuk gezegend met een uitgestrekte kustlijn die het een ideale bestemming maakt voor natuurliefhebbers. Wat minder mensen weten is dat de regio ook barst van de kunst en cultuur. De afgelopen decennia vond er een opleving plaats onder kunstenaars en vandaag de dag wemelt het er van de topmusea, galerieën en artistieke evenementen.

England's Creative Coast
Reis per ferry naar Kent en bewonder gelijk de iconische kliffen van Dover

De zuidoostkust van Engeland is een van de mooiste en meest veelzijdige regio’s voor een combinatie van natuur en cultuur.

England’s Creative Coast: kunst aan de kustlijn

Reden genoeg voor grote namen in de kunstwereld om de handen ineen te slaan met het project England’s Creative Coast. Dankzij deze samenwerking is de kustlijn in het zuidoosten van Engeland heel wat bezienswaardigheden rijker geworden. Maak bijvoorbeeld een reis langs de kust via de 7 kunstwerken genaamd ‘Waterfronts’ of test je vaardigheden op ’s werelds eerste Kunst GeoTour. Een persoonlijk favoriet is het project ‘Art Homes’, waarbij lokale kunstenaars gasten verwelkomen in hun eigen huis en je overnachting op die manier wel een heel bijzondere ervaring wordt. Zo kan je deelnemen aan activiteiten die door kunstenaars aangeboden worden of dineren met lokale creatievelingen. De komende jaren zal het project verder worden ontwikkeld met nog meer kunst, activiteiten en ervaringen, maar ook nu al is de zuidoostkust van Engeland een van de mooiste en meest veelzijdige regio’s als het aankomt op de combinatie van natuur en cultuur.

Favoriet aan England’s Creative Coast: kunstzinnig Kent

Een van de mooiste stukjes kust zal je vinden in Kent. Gezegend met een 333 kilometer lange kustlijn (waaronder ook de iconische krijtrotsen bij Dover!) maar net zo goed bekend van talloze kastelen, wijngaarden, historische steden vol culturele hotspots en natuurlijk de titel ‘Garden of England’. Genoeg te ontdekken dus, en dankzij het project Engeland’s Creative Coast komt daar nog veel meer moois bij. Het fijne is dat je er met de ferry binnen no-time bent; als je van boord stapt in Dover ben je immers al gelijk op je bestemming. Wil je een gevarieerde trip naar Kent waarbij je niets hoeft te missen? Dan hebben de echte Engeland kenners van House of Britain een ideale 3-daagse reis naar Kent voor je samengesteld waarbij je al vanaf 161 euro per persoon het mooiste van de regio kunt verkennen. Waai uit op de uitgestrekte stranden, bewonder de grillige kustlijn en geniet van seafood in Kent’s vele goede restaurants. Bezoek de badplaats Whitstable vol galerieën en culturele adresjes en spendeer een dag in het sfeervolle Canterbury!

Meer inspiratie voor je reis naar Engeland? Lees onze tips over de bijzondere Gourmet Garden Trails (waaronder ook in Kent!) en check onze mooie roadtrip over de Great West Way.

England's Creative Coast
Niet te missen is de indrukwekkende outdoor kunst van Folkestone Artworks. © Visit Kent

Highlights in Kent

In Kent heb je het dus voor het uitkiezen. In drie dagen kan je enorm veel zien in dit compacte gebied vol highlights, maar je kunt er ook met gemak een hele week voor uittrekken. Enkele van de must sees tijdens je bezoek aan Kent:

Folkestone Artworks
Voor kunstliefhebbers is havenstad Folkestone de eerste must stop op een ontdekkingsreis door Kent. Je vindt hier namelijk de Folkestone Artworks; de grootste outdoor urban tentoonstelling van moderne kunst in Groot-Brittannië. Op de website van Creative Folkestone vind je wandelroutes die je meenemen langs de vele kunstwerken die door de stad verspreidt staan.

The Historic Dockyard in Chatham
Een aanrader is ook de historische haven van Chatham. Dit openluchtmuseum neemt je mee naar de tijd van zeeslagen en ontdekkingsreizen. De marine en scheepswerf zijn een plaatje om te zien!

England's Creative Coast
Een must visit in Kent is de Turner Contemporary Gallery. © Visit Thanet

Turner Contemporary Gallery in Margate
Als je één kunstgalerij bezoekt in Kent, laat het dan de Turner Contemporary zijn. Een internationaal erkend museum vol werken van grote namen. Neem na afloop van je bezoek zeker een kijkje in het stadje zelf. Margate wemelt van de sfeervolle straatjes vol typische Britse tearooms, art gallery’s en boetiekjes!

Bezoek een wijngaard
Even genoeg kunst gezien? Kent heeft nog veel meer moois in petto, zoals prachtige parken, natuurgebieden én wijngaarden. Die laatste is een echte must, want Kent staat bekend om de goede wijnen en de meer dan 50 wijngaarden. Biddenden Vineyards en Chapel Down Vineyards zijn de meest populaire. Geniet van een proeverij, sla een flesje of twee, drie in voor thuis (gelukkig ben je met de boot!) en bewonder ondertussen de rust en ruimte van het landelijke Kent.

Historisch Canterbury
Nog een tip uit eigen ervaring: Canterbury! Niet voor niets een van de must sees tijdens een bezoek aan Kent, want deze stad is echt een plaatje om te zien. Begin natuurlijk bij de beroemde Canterbury Cathedral en struin vanaf daar door gezellige straatjes waar je je ogen uitkijkt naar de mooie architectuur. Drink een biertje bij de The Foundry brouwerij en bezoek de mooie Westgate gardens, voordat je neerploft tussen de locals in een van de vele pubs voor een goede avondmaaltijd!

England's Creative Coast
In Kent wissel je moderne kunst af met historische steden, zoals het mooie Canterbury

De mooiste kastelen in Kent
Tijdens een roadtripje door Kent zal je regelmatig langs prachtige kastelen en landhuizen rijden. Een aantal daarvan kan je bezoeken. Kies bijvoorbeeld voor het 13-eeuwse Hever Castle waar Anna Boleyn haar jeugd doorbracht of neem een kijkje bij Dover Castle; het grootste kasteel van Engeland! Op de website van Visit Kent vind je nog veel meer informatie over de vele kastelen in de regio.

Meer van England’s Creative Coast in Essex en Sussex

Kent is niet de enige regio waar je van England’s Creative Coast kunt genieten. Buren Essex en Sussex staan op hun beurt ook bol van de kunstzinnige bezienswaardigheden. Essex herbergt een aantal unieke kunstinstallaties en gallerijen, zoals NetPark; het eerste park voor digitale kunst ter wereld! Ook de Naze Tower is een must see; van bovenaf heb je 360 graden uitzicht over de omgeving, terwijl je in de toren zelf een tentoonstelling vindt van kunstwerken geïnspireerd door de kust. Heb je tijd genoeg, rijd dan vanuit Kent nog een stukje verder naar East en West Sussex. Het heuvelachtige landschap maakt deze regio weer heel anders dan Kent en met name in East Sussex kan je prachtig fietsen. Volg de kustroute die niet alleen de mooie stranden met elkaar verbindt, maar waarbij je ook heel wat interessante bezienswaardigheden aantreft. Fiets bijvoorbeeld van Hastings Contemporary naar de Towner Art Gallery. Onderweg zal je genoeg redenen tegenkomen om even af te stappen!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!