Kwaku festival brengt Suriname naar Nederland

Surinaams genieten in de Bijlmer

Altijd al de Surinaamse cultuur willen proeven of is het tijd om zoete herinneringen op te halen aan een eerder verblijf in Suriname? Neem dan deze zomer een kijkje op het Kwaku Summer Festival in het Bijlmerpark in Amsterdam.

Kwaku is al bijna 40 jaar een begrip tussen de Bijlmerflats. Het begon in 1975 als een voetbaltoernooi voor kinderen die niet op vakantie konden gaan. Die traditie is ook in ere gehouden, want anno 2014 wordt er nog steeds gevoetbald op het festival. Maar Kwaku is uitgegroeid tot een veel groter geheel, met het Caribische gevoel als voornaamste kenmerk.

Suriname-lovers
Alle Suriname-lovers kunnen hun hart hier ophalen, met swingende beats en de keuken die het land zo uniek maakt. Op podia als Waterkant, vernoemd naar de gelijknamige straat in Paramaribo, treden bekende artiesten als Kenny B, Oscar Harris en Damaru op. Op het jongereneiland Tha Block staan populaire Surinaams-Nederlandse rappers als Gio, Keizer en de Sloddervosgang. Daarnaast zijn er talentenjachten, waarbij potentiële rappers, zangers en dansers hun moves kunnen tonen aan het grote publiek.

Samen genieten
Naast het muzikale geweld zijn er lezingen, debatten en beeldende kunst, waar door Surinamers en Nederlanders aan wordt gewerkt. Dat is ook direct het doel dat de organisatie van Kwaku voor ogen heeft; het gaat om een sfeer van samen zijn en samen genieten.

Bami-kip en Parbo Biri
Eten, in het hedendaagse leven van de Surinamer zeer belangrijk, is er geheel in stijl in overvloed aanwezig. Tentjes met roti, bami-kip, barbecues en Parbo biri staan over het festivalterrein verspreid. Surinaamser gaat het niet worden.

Kwaku Summer Festival 2014
Iedere zaterdag en zondag, tot en met 10 augustus.
Zaterdag 13:00-0:00 uur
Zondag 12:00-23:00 uur
Entree: los 3,50 euro, weekendpas 4,00 euro
Meer info via de website van Kwaku Festival

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

Wat vind jij? Laat van je horen!