natuur op Kreta

Laat je verrassen door de mooie natuur op Kreta

De all inclusive pakketreizen naar Chersonissos doen wellicht anders vermoeden, maar het échte Griekse eilandleven ervaren op Kreta, dat kan heel goed! Ja, Kreta is toeristisch en populair, maar bovenal is het een prachtig eiland bomvol mooie plekjes waar de massa geen weet van heeft. Ons advies: boek een fijn vakantiehuis en ga met een huurauto op pad naar de mooiste natuurgebieden en verlaten baaien. We helpen je vast op weg met enkele tips voor de mooiste natuur op Kreta!

1. Schiereiland Gramvousa

Op het uiterste noordoosten van het eiland vind je het schiereiland Gramvousa; een beschermd natuurgebied dat zeker tot de mooiste natuur op Kreta behoort. Vanwege de vele boottochten die hier worden aangeboden kan het in het hoogseizoen vrij druk worden. Vermijd dit door met een eigen auto op pad te gaan en vervolgens een mooie wandeling te maken naar de rustigere plekken. Gramvousa herbergt ook een van de mooiste stranden van heel Kreta, namelijk Balos Beach. Een oprecht stukje paradijs!

natuur op Kreta

2. Samaria kloof

De natuur op Kreta staat niet direct bekend om de outdoormogelijkheden, maar die zijn er wel degelijk. Een echt avontuurlijke dagtocht maak je naar de bijzondere Samaria kloof. In deze smalste kloof ter wereld daal je eerst 1200 meter af, waarna je kunt beginnen aan een spectaculaire wandeling van zo’n 16 kilometer. Hoewel de route geen makkie is, is het wel voor iedereen die goed te been is prima te doen. Houd er wel rekening mee dat vanwege regenval de kloof uitsluitend geopend is tussen ongeveer half april en eind september.

3. Matala Krijtrotsen

De allermooiste zonsondergang op Kreta zie je bij Matala. Deze badplaats is niet onbekend op het eiland, en dat heeft het vooral te danken aan de krijtrotsen die zich hier bevinden; het bewijs dat je niet alleen mooie zandstranden maar ook grillige natuur op Kreta tegenkomt. De krijtrotsen staan onder zware invloed van wind en water en bij de ondergaande zon levert dit een prachtig plaatje op. Na zonsondergang kan je het stadje Matala in waar het altijd levendig is en een groot aanbod is van restaurants.

➸ Meer Kreta: Het lokale leven ervaren in het dorpje Kavousi

natuur op Kreta

Ontdek de natuur op Kreta zonder de massa
Blijf je graag ver weg van de all inclusive resorts? Kreta wemelt van de mooie vakantiehuizen in alle soorten en prijsklassen. Huur er een auto bij en je hebt echt alle vrijheid om het eiland te ontdekken zonder de massa. Vakantiehuizen op Kreta vind je op speciale verhuurplatformen, maar ook via reisorganisaties die dit aanbieden, zoals TUI Villas. In het noorden en noordoosten van het eiland vind je het grootste aanbod. Voor meer rust kies je juist een mooi plekje in het binnenland. Het eiland is vrij compact dus met een auto kan je vanuit je Griekse onderkomen eenvoudig het eiland rond. Check ook deze tips voor een roadtrip op Kreta!

4. Lassithi Hoogvlakte

Wist jij dat Kreta een hoogvlakte heeft? Op zo’n 30 kilometer van Chersonissos vind je het Lassithi plateau, ingeklemd tussen de Dhikti- en Selenaberg. Vanaf dit plateau op ruim 800 meter hoogte, heb je een spectaculair uitzicht over de hele regio. Kenmerkend zijn de vele karakteristieke molens die je in het landschap ziet staan. Heb je genoeg gezien? Rij dan zeker nog even rond nabij de hoogvlakte, want je vindt hier talloze knusse dorpjes waar je weinig toeristen tegen zal komen.

natuur op Kreta

5. Palmenstrand Vai

Chillen onder een palmboom op Kreta? Dat zie je niet vaak! En dat is niet zo gek, want de natuur op Kreta bezit niet bijzonder veel palmen. Toch is er precies één plek op het eiland waar je een echt tropisch strand vindt, namelijk in Vai. Het strand is zo’n 25 kilometer van de stad Sitia gelegen, waarna je je auto kunt parkeren en nog 10 minuutjes te voet verder moet om bij dit paradijsje uit te komen. Doe dat bij voorkeur niet in de maanden juli en augustus, als het er behoorlijk druk is. Omdat het beschermd natuurgebied is, vind je bij Vai geen accommodaties. Als je eigen vervoer hebt, loont het dan ook om de zonsondergang af te wachten en te genieten van deze mooie plek als de meeste strandgangers al per bus teruggekeerd zijn naar hun hotels.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!