Leeuwarden culturele hoofdstad

Leeuwarden culturele hoofdstad 2018: waarom je nú moet gaan!

Voor veel mensen geldt: als je aan Friesland denkt, denk je aan de elfstedentocht, de schippers van de Kameleon, fierljeppen, skûtsjesilen, stugge Friezen, en heb je direct Wer Bisto van Twarres in je hoofd. Echter, Friesland is zo veel meer. Die erkenning kreeg de noordelijke provincie toen vijf jaar geleden bekend werd gemaakt dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa benoemd zou worden. Sinds eind 2011 ben ik trotse bewoner van de stad en inmiddels ken ik ‘m op mijn duimpje. Waarom je juist dit jaar naar de Friese hoofdstad af moet reizen? Je leest ze hier!

Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa

Het klinkt leuk, maar wat houdt Culturele Hoofdstad zijn precies in? Kort gezegd heeft Leeuwarden de race om de titel gewonnen (van Maastricht en Eindhoven) door een enorm plan in te dienen waarin doelen staan op gebied van onder andere cultuur, duurzaamheid, integratie en milieu. De stad heeft in de afgelopen vijf jaar geld en middelen ontvangen om dit plan te realiseren. Nu het jaar 2018 is aangebroken zijn de resultaten overal in de stad, maar ook in de rest van Friesland, zichtbaar. Vooral dit jaar, maar ook in de jaren die volgen. Een bezoekje aan Leeuwarden kan op veel momenten gecombineerd worden met een leuk of uniek evenement. Mijn tips voor programma onderdelen van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 vind je hieronder!

Leeuwarden culturele hoofdstad
Uitzicht over Leeuwarden vanaf de Oldehove

Evenementen in Leeuwarden 2018:

8ste dag op 8 juli 2018. Kunstenaar Marten Winters zet honderden, misschien wel duizenden, mensen in beweging, met een gigantische menselijke kettingreactie door de binnenstad van Leeuwarden.

De Reuzen van Royal de Luxe op 17 t/m 19 augustus 2018. Uit Frankrijk komt het straattheatergezelschap Royal de Luxe met hun iconische reuzen naar Leeuwarden. Die zijn zo hoog dat ze met kop en schouders boven kantoorgebouwen uitsteken!

De Friese Dansdagen op 4 t/m 8 oktober 2018. Spraakmakende voorstellingen uit binnen- en buitenland, op de planken van de Leeuwarder schouwburgen, nadat het festival is geopend door het internationaal geroemde Nederlands Dans Theater.

Noordelijk Film Festival op 7 t/m 11 november 2018. Het jaarlijkse filmfeest in Stadsschouwburg de Harmonie en Slieker Film, waar je de mooiste films ontdekt. Het festival heeft een focus op Noord-Nederlandse en Noord-Europese films.

Lân fan taal, het hele jaar door. Friesland is de enige Nederlandse provincie met een eigen, erkende taal. Lân fan taal (Frysk voor land van taal) viert taal, het hele jaar door, met o.a. exposities, festivals en een Taalkaravaan die door de provincie trekt.


➸ Het complete programma van Friesland Culturele Hoofdstad 2018 check je hier.

Neem een kijkje bij de iconische Oldehove, Leeuwarden’s eigen Toren van Pisa

Wandelen door de binnenstad

Groot is de binnenstad niet, maar je kunt je absoluut een dagje vermaken met een leuke stadswandeling. Dat kun je op eigen houtje doen, maar voor een meer unieke ervaring meld je je aan voor een stadstour bij A Guide to Leeuwarden of Leen een Fries. Leeuwarden wordt gekenmerkt door het knusse stadscentrum met zijn grachtjes, historische panden, de Nieuwstad en daaromheen tal van leuke, kleine kronkelstraatjes. Neem een kijkje bij de iconische Oldehove, Leeuwarden’s eigen Toren van Pisa, die je ook kunt beklimmen, en struin door de Kleine Kerkstraat. Die won maar liefst twee keer de titel ‘Leukste Winkelstraat van Nederland’. Of loop binnen bij het Beerenburger museum van Boomsma en proef de karakteristieke, Friese kruidenbitter. Meer tips voor je bezoek aan de stad? Lees ook ons artikel over een citytrip Leeuwarden!

Het Fries Museum

In september 2013 opende koningin Máxima het spiksplinternieuwe Fries Museum, op het Wilhelminaplein in de binnenstad van Leeuwarden. Er was destijds nogal wat ophef over het gebouw en zijn locatie, maar dat het museum sinds de opening behoorlijk heeft gefloreerd is een feit. Het werd in 2015 namelijk de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs en won in 2018 ook nog eens een Global Fine Art Award voor de tentoonstelling Alma-Tadema, klassieke verleiding. Het Fries Museum is, vanwege de vele mooie tentoonstellingen die het biedt, een bezoek meer dan waard, en vanaf de bovenste verdieping van het museum heb je prachtig uitzicht over het Wilhelminaplein. Mocht je trouwens nog wat langer in het gebouw willen blijven hangen, kun je er ook een filmpje pakken bij Slieker Film.

Leeuwarden culturele hoofdstad
De Blokhuispoort

De Blokhuispoort

Nog zo’n unieke locatie, maar dan met een geheel andere achtergrond, is De Blokhuispoort. Wat nu een cultureel bedrijvencentrum is, was tot 2008 nog een gevangenis, met een duistere geschiedenis die begint in 1498. Die geschiedenis voel je, wanneer je over de pleinen loopt waar gevangenen werden gelucht, of door de donkere gangen met cellen aan weerszijden. Voor een rondleiding met oud bewaarders kun je iedere zaterdag van 14.00 en 16.00 voor €10,- aansluiten. De rest van de week kun je er ook terecht verschillende ateliers binnen te lopen, koffie te drinken, een hapje te eten, een concert te bezoeken of om te overnachten in het Alibi Hostel.

Muziek in Leeuwarden

Muziek speelt een grote rol in de stad, logisch, met verschillende opleidingen muziek, event management en podiumtechniek in de stad, en dus heel veel muzikanten en creatievelingen. Aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden studeerden onder andere Kraantje Pappie, Thomas Azier en Elske deWall. Nu Leeuwarden Culturele Hoofdstad is, voel je die band met muziek nog sterker. Concerten bezoeken kun je doen op vrijdagavonden in Podium Asteriks, een alternatief podium dat gevestigd is in de Blokhuispoort, en meerdere malen per week in Neushoorn. Verder zijn er ook een aantal leuke festivals in Leeuwarden en omgeving. In de zomer kun je bijvoorbeeld naar Welcome to The Village gaan, en in de winter naar Explore the North.

Leeuwarden culturele hoofdstad
De gezellige grachten in het centrum

Favoriete food hotspots:
🍴Het Leven: Een gezellig eetcafé met een fijn terras, vriendelijk personeel en een uitgebreide kaart. De ideale plek voor een lunch, diner of borrel.

🍴De Markies: Dit speciaalbier café wordt gerund door misschien wel de grootste speciaalbierkenners van heel Friesland. Tip: probeer de Grutte Pier Tripel, een Fries speciaalbiertje dat bekroond werd tot de beste tripel van Nederland.

🍴NØRD: Een liefhebber van Scandinavisch interieur voelt zich in deze conceptstore als een kind in een snoepwinkel. En als je dan toch even rustig wilt rondkijken, kun je er ook een heerlijke bak koffie bestellen.

🍴Jamuna: Houd je van Indiaas eten? Dan ben je bij Jamuna aan het juiste adres. Het zit er vaak mudvol, dus reserveren is verstandig. Aanrader is het verse naanbrood met kokos en rozijnen.

🍴Café De Bak en Proefverlof: Sfeervol dineren in de Blokhuispoort doe je in het mooie restaurant Proefverlof, of op het terras met uitzicht over de gracht. Liever een simpel hapje eten, of een kopje koffie met een Fries dumke erbij? Dan kun je terecht bij De Bak, een paar meter verderop.

Leeuwarden culturele hoofdstad
Eetcafé Het Leven & NORD

Natuur in de omgeving van Leeuwarden

In de binnenstad van Leeuwarden vind je de Prinsentuin, een bescheiden stadspark dat in de zomer bezaaid is met Friezen die er van de zon genieten en een biertje drinken. Heb je een auto of fiets tot je beschikking, dan kun je ook naar de Groene Ster rijden. Het recreatiegebied ligt aan de oostzijde van Leeuwarden. Je kunt er wandelen, fietsen, een barbecue aansteken of lekker pootjebaden in het water van de Lytse Wielen of de Grutte Wielen. Mocht je echt iets meer tijd hebben, kun je een trein pakken naar de haven van Harlingen, die er zo’n 25 minuten over doet vanuit Leeuwarden. Daar stap je direct naast het treinstation op de boot naar Vlieland of Terschelling!

Beeld: Xanne Wijkamp en Naline Roodbeen
Geschreven door - Bente is werkzaam in de muziekindustrie en heeft daarnaast een grote reislust. Zodra het kan piept ze er graag even (of langer) tussenuit om weer een nieuw stukje wereld te ontdekken. Alaska, Nepal en Patagonië staan hoog op haar lijstje.

Wat vind jij? Laat van je horen!