Lesgeven in de sloppenwijken van Colombia

De Rotterdamse Nathalie Rietman richtte een basisschool op in de Colombiaanse sloppenwijk La Boquilla.

Cartagena, een havenstad in het noordwesten van Colombia. De stad waar de 41-jarige Nathalie Rietman uit Rotterdam sinds 2007 woont. In een van de vele sloppenwijken van Colombia, gelegen in het vissersdorpje La Boquilla, heeft ze een basisschool opgericht.

Nederland ontvlucht

Als Nathalie op haar negentiende haar vwo-diploma haalt besluit ze Nederland te ontvluchten. Haar ouders verloor ze al op jonge leeftijd en veel om voor in Nederland te blijven heeft ze niet. Ze blijft twee jaar weg, reist de hele wereld over en begint na terugkomst met de studie Tropisch Landgebruik aan de Universiteit van Wageningen. Het reizen blijft haar trekken, en als ze tijdens haar derde studiejaar stage mag gaan lopen in het buitenland, valt haar keuze al gauw op Zuid-Amerika.

sloppenwijken van Colombia

Het wordt Colombia, en tijdens haar verblijf leert ze mensen kennen die haar aanraden de havenstad Cartagena te bezoeken voordat ze terugkeert naar Nederland. En dat doet ze. Het blijkt een belangrijk keerpunt, waar ze tot op de dag van vandaag geen spijt van heeft. “In deze stad kwam ik voor de eerste keer in aanraking met de sloppenwijken van Colombia en de armoede waarin zoveel kinderen verkeren. Het drong meteen tot mij door dat deze kinderen geholpen moeten worden. ”Wat is nou belangrijker?, dacht ik. Mijn studie of de situatie waarin deze kinderen verkeren?”

Wonen bij de buurvrouw

De armoede die ze in de sloppenwijk van Cartagena gezien heeft, doet haar besluiten om een master Internationale Ontwikkelingsstudies te volgen aan de universiteit van Nijmegen. Na het behalen van haar diploma richt ze in 2005 de Nederlandse stichting La Vecina (‘wonen bij de buurvrouw’) op. Al snel daarna komt ook de Colombiaanse stichting Fundación La Vecina van de grond. Met beide stichtingen zet ze zich in om een positieve bijdrage te leveren aan de levensomstandigheden van kansarme kinderen in Cartagena. In 2007 vertrekt ze definitief naar Colombia.

sloppenwijken van Colombia

Leven in de sloppenwijken van Colombia

In eerste instantie wil Nathalie een internaat oprichten in de La Boquilla, maar dit bleek te duur. “Daarom besloot ik om in plaats daarvan een basisschool op te richten, waarmee ik meer kinderen kan bereiken voor hetzelfde geld.” Nathalie begint het eerste jaar met vijftien kinderen op haar basisschooltje in de La Boquilla; een van de vele sloppenwijken in Colombia bestaande uit houten huisjes waar de mensen leven bij de dag. Inmiddels is het leerlingenaantal op haar basisschool al uitgegroeid tot 103 en zijn er talloze voorzieningen. „We hebben een psycholoog en we verzorgen de lunch. Daarnaast geven we computerles, Engelse les en zijn er nog een paar projecten waarbij we onder andere de ouders begeleiden.”

Een ander wereldbeeld

Hoe is het leven voor Nathalie zelf? Ze woont al zeven jaar in een huisje met twee verdiepingen in Getsemani, een wijk in Cartagena. “De wijk is erg in opkomst. Hier komen de meeste backpackers, maar ook de mensen uit een ander land die hier voor een langere tijd blijven.” Contacten leggen met de lokale bevolking blijft lastig, vertelt ze: “Het is een ontzettend lief volk, maar ik heb een totaal ander wereldbeeld dan zij. Er heerst hier zoveel armoede. Mijn vrienden hier zijn voornamelijk Amerikanen of Europeanen. Ik ga twee keer per jaar terug naar Nederland voor werk en dan zie ik ook meteen mijn vrienden. Ik weet niet of ik het anders zolang hier zou volhouden.”

sloppenwijken van Colombia

Reizen naar Colombia

Op de vraag of ze dan misschien op termijn volledig terug zou willen keren naar Nederland, antwoordt ze heel duidelijk: “Nee, dat zeker niet. Ik heb geen ambities om terug te gaan. Colombia is echt een fantastisch land, ook om als reiziger te bezoeken. Voor degenen die van natuur houden moeten zeker een keer dit land bezoeken”, vertelt ze. “Het is zo divers. Ook de mensen zijn heel aardig. Daarnaast is Colombia nog niet heel toeristisch, dus veel plekken zijn nog onondekt, wat het misschien voor veel reizigers juist aantrekkelijk kan maken. Vanaf maart komen ook de eerste rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Bogota en Cali, wat het reizen naar Colombia een stuk gemakkelijker zal maken.”

Geschreven door - Iris is al van kleins af aan een fanatieke reiziger. Het reizen gecombineerd met haar passie voor schrijven, zorgen vaak voor bijzondere verhalen. Met als haar favorieten Zuid-Oost Azië en Zuid-Amerika.

Wat vind jij? Laat van je horen!