best gelezen artikelen

Citytrippen zonder te vliegen: dit zijn de leukste stedentrips per trein

Zit jij keer op keer bibberend van de spanning in het vliegtuig of weiger je zelfs helemaal in te stappen? De trein biedt uitkomst! En niet alleen voor reizigers met vliegangst: ook het milieu is je dankbaar wanneer je het vliegtuig eens laat staan. De bestemmingen die je ermee kunt bereiken zijn bovendien origineler dan je misschien denkt. Bekijk onze tips voor stedentrips per trein!

Berlijn, Parijs en Londen: het zijn steden die altijd garant staan voor een geslaagd weekend. En bovendien zijn deze stedentrips per trein heel goed te bereiken. Het lijkt lekker makkelijk om een goedkoop ticket te scoren en even snel over te vliegen, maar onderschat dat niet. Naar Parijs reis je bijvoorbeeld sneller met de trein dan met het vliegtuig! Extra mooi meegenomen is dat je vanuit je coupé heel relaxed kunt genieten van het voorbij zoevende landschap. Een mooie manier om net wat meer van een land te zien, zoals ook deze mooiste treinroutes ter wereld al bewezen!

Sneller met de trein!

Het reisplatform Omio, dat voor elke reis vliegtuig, trein en bus met elkaar vergelijkt, onderzocht Europese bestemmingen waarbij de trein sneller is dan het vliegtuig. Dat zijn er heel wat, want vergeet niet dat je bij het vliegtuig niet alleen te maken hebt met de vliegtijd, maar ook met de tijd die je kwijt bent aan inchecken en door de controle gaan. Tel daar nog eens bij op dat je heel wat CO2 bespaard en de trein is ineens een stuk aantrekkelijker! In hun overzicht van snelle treinroutes vind je genoeg inspiratie voor nieuwe bestemmingen zonder in het vliegtuig te moeten stappen!

Snelle en goedkope stedentrips per trein:

Wil je vooral low budget op pad en heb je niet al te veel tijd te besteden? Dan hou je het met de trein toch het liefste wat dichterbij. Berlijn, Parijs en Londen zijn dan populaire keuzes. Maar daar blijft het niet bij hoor: wat dacht je bijvoorbeeld van een stedentrip Lille? Vanaf Amsterdam ben je daar al binnen 2,5 uur. Eenmaal daar bewonder je het oude stadscentrum, kan je eindeloos shoppen in de winkelcentra én als je je verblijf slim plant, bezoek je er de grootste brocantemarkt van Frankrijk! Sneller dan het vliegtuig zijn vanuit Amsterdam verder Düsseldorf (leuk voor de kerstmarkt!) en Brussel.

Stedentrips per trein in Tsjechië: Praag en Brno

De Tsjechische hoofdstad Praag is jaren razend populair onder stedentrippers. De stad is niet alleen ontzettend mooi maar ook nog eens heel betaalbaar. En dat geldt gelukkig ook voor de trein ernaartoe! Stap ’s avonds vanuit Amsterdam, Rotterdam of Utrecht op de nachttrein en je wordt de volgende ochtend wakker op je bestemming. De reis duurt zo’n 14 uur en een ticket heb je vanaf 40 euro. Een echte aanrader is om Praag te combineren met een bezoek aan de Tsjechische stad Brno. Een onwijs leuke studentenstad die je vanaf Praag al binnen 2,5 uur met de trein kunt bereiken!

➸ Lees al onze tips voor Praag en Brno!

stedentrips per trein

Met de trein naar Marseille

Stap in Amsterdam aan boord van de TGV en je bent binnen 7 uur in Marseille; gelegen aan de mooie Franse Côte d’Azur. Voor een ticket betaal je zo’n 60 euro, waarmee het qua budget een prima alternatief is voor een vliegticket. Vergeet bijvoorbeeld ook niet dat je in de trein gewoon kosteloos bagage mee kunt nemen!

Met de trein naar Wenen

Waan je een weekend lang in een sprookje in het mooie Wenen! Deze sfeervolle stad die thuis biedt aan het fabelachtige paleis van Sisi is absoluut een bezoekje waard. En wist je dat je hier prima met de trein naartoe kunt reizen? Je hebt voor Wenen twee opties; er gaat twee keer per dag een ICE international trein vanuit Amsterdam met een snelle overstap in Frankfurt. Maar je kunt ook kiezen voor de ÖBB Nightjet waarmee je ’s nachts reist. Deze optie is ook een stuk goedkoper: vanaf 59 euro enkele reis kun je daarmee naar Wenen reizen. Je hebt bij de nachttrein de keuze uit een zit-, lig-, of bedplaats. Kies je liever voor een dagticket? Dan heb je het grote voordeel dat je vanaf Frankfurt tot aan Wenen door een prachtige landschap zoeft.

Kopenhagen per trein

Zoek jij het liever noordelijker? Ook in Scandinavië heb je goede opties voor stedentrips per trein! Onder andere Kopenhagen heeft een prima treinverbinding. De ICE International en InterCity Berlijn gaan via Berlijn en Hamburg door naar de Deense hoofdstad in zo’n 11 uur. Kaartjes heb je al vanaf 40 euro en je kunt ook opstappen in Rotterdam en Utrecht.

➸ TIP: Het goedkoopste treinticket koop je over het algemeen zo’n 3 maanden voor vertrek.

citytrip Innsbruck

Met de trein naar Oostenrijk: Amsterdam-Innsbrück

Prachtige uitzichten en een eenvoudige reis: een stedentrip Innsbrück is per trein heel goed te doen. De Oostenrijkse hoofdstad is zowel in de zomer als winter een aanrader en je kunt het bezoek aan deze mooie stad tussen de bergen ook prima combineren met een paar actieve dagen in de natuur of zelfs op de piste! Net als bij Wenen heb je hier de keuze uit de trein overdag of ’s nachts. Reis je overdag dan moet je twee keer overstappen, terwijl de City Night Line je rechtstreeks naar Innsbrück brengt. De nachttrein doet er weliswaar een paar uur langer over (zo’n 14 uur ten opzichte van 12 uur overdag) maar kaartjes hiervoor zijn over het algemeen de helft goedkoper. Je reist vanuit Amsterdam naar Innsbrück vanaf 50 euro.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Citytrippen zonder te vliegen: dit zijn de leukste stedentrips per trein”

Wat vind jij? Laat van je horen!