Lichtfestival zet Gent in de spotlights
Een wandeling langs imposante lichtinstallaties door de toch al prachtige historische binnenstad van Gent
“We maken ons klaar voor de oorlog”, deelt de receptiemedewerker me met een knipoog mee tijdens het inchecken. Het hotel is volledig volgeboekt, net als de rest van Gent. Van ver hebben mensen hun weg naar de stad gevonden. Gent maakt zich op voor het grootse Lichtfestival.
Ohhhs en Ahhhs
Het lichtfestival Gent vond eerder al plaats in 2011 en 2012 en wordt -niet vanwege gebrek aan succes maar gebrek aan geld- vanaf 2015 elke drie jaar georganiseerd. De vorige editie trok 500.000 bezoekers naar de kunstig verlichtte straten van Gent en dat record werd dit jaar nog eens overtroffen met ruim 640.000 bezoekers die met de nodige ‘ohhhs en ahhhs’ door de straten slenterden.
Lichtfestival Gent
Lichtfestivals zijn hip. In Nederland was deze winter met het Light Festival Amsterdam en Glow Eindhoven al een goede dosis lichtkunst te bewonderen en ook de rest van de wereld deed mee. De organisatie van het Lichtfestival Gent haalde talentvolle kunstenaars uit al deze landen naar Vlaanderen. Van Helsinki tot Mexico en van Jeruzalem tot Eindhoven. In totaal versierden 44 lichtinstallaties de straten van Gent, waaronder 29 van Belgische kunstenaars.
Installaties
Een wandeling van ruim 5 kilometer door de Gentse binnenstad neemt de toegestroomde mensenmassa mee door de toch al schitterende straatjes. Van de indrukwekkende Shadowspinner in het verlaten circus van Gent tot de interactieve CLOUD en de muzikale lichtbollen van de Globoscope bij de stadhal. Met elk kunstwerk ontdek je weer nieuwe kanten van de wetenschap achter licht- én van Gent.
Monumenten als canvas
Een uitschieter, niet zozeer vanwege het werk maar vanwege de achterliggende boodschap, is ‘Nowhere’ van kunstenares Nathalie Chambart. Terwijl steden als Brussel en Antwerpen vanwege verhoogd bedreigingsniveau evenementen van de kalender schrapten, houdt Gent het hoofd omhoog. ‘Nowhere’, ook wel te lezen als ‘Now here’ benadrukt deze houding nog eens extra; Gent krijg je niet gek.
Achter elke hoek wacht je een nieuwe verrassing. Op elk plein en monument schieten lichtbundels voorbij en historische gevels worden tijdelijk omgetoverd tot het canvas van de kunstenaar. De route wordt rond middenacht besloten met een indrukwekkende videoprojectie op de Sint Pieterskerk. De show ‘Dirty Monitor’ van de Urban keys maakt op bombastische tonen van de toch al imposante kerk een surrealistisch doek van beelden en patronen.
Masterplan
Gehuld in het donker is de stad na afloop van het festival niet. Gent maakt al jaren gebruik van een masterplan als het gaat om stadsverlichting. Met ‘Project Lichtplan’ startte de stad al in 1998 een traject voor de wijze waarop de stad ’s avonds verlicht wordt. Een win-win situatie, want zowel de veiligheid als de sfeer gingen erop vooruit. Het volgende lichtfestival Gent staat pas op de agenda voor 2018, maar op elke willekeurige avond tref je Gent aan in de spotlights. Met prachtig verlichtte gevels en monumenten is het eigenlijk elke dag een feestje om de sfeervolle straten van de historische binnenstad te bewandelen.
Meer inspiratie op doen voor een bezoek aan een van de vele leuke steden in België? We maakten eerder al een overheerlijke chocotoer in Brugge, en gaven tips voor een dagje Antwerpen!