liftend door Europa

Liften door Europa: zo pak je het aan!

Tips voor de meest avontuurlijke manier van reizen

Het is misschien wel het ultieme avontuur; liften door Europa. Met alleen een rugzak met hoognodige spullen en een wegenkaart op pad. Zonder plan de wereld ontdekken, dat betekent een dosis vrijheid, vrienden voor het leven maken en met een berg verhalen thuiskomen. Samen met een vriendin ging ik het avontuur aan, twee weken liften door Europa zonder enige ervaring. Van Oost naar Zuid in vrachtwagens, zakenauto’s, jeeps én een cabriolet. Een avontuur met risico? Met de juiste voorbereidingen, tips en een dosis gezond verstand valt het allemaal hartstikke mee. Mijn tips om veilig en effectief te liften door Europa:

Voorbereidingen

Hoewel liften door Europa weinig voorbereiding vereist is het wel belangrijk om toch een aantal zaken van te voren te regelen. Een wegenkaart met alle snelwegen en tankstations van Europa is een absolute must. Als je in een situatie komt met iemand die je graag een lift wil geven is de kaart een handig middel om te overleggen waar deze persoon je weer kan afzetten. De afzetplek is van groot belang; als je op een verkeerde plek staat kan dat uren van je tijd kosten. Wanneer je spullen aan het inpakken bent, probeer dan alleen het hoognodige mee te nemen. Als je iemand om een lift vraagt en vervolgens met twee gigantische backpacks komt aanzetten, zou het toch zonde zijn als het nét niet past in de auto. Wees dus creatief, met alleen een rugzak kom je al heel ver! Een stuk karton, wat stiften en cash geld behoort ook absoluut op je paklijst als je gaat liften door Europa!

liften door Europa

Liften door Europa

Het liften kan beginnen! De ervaring leert dat liften vanuit een stad de grootste challenge is. Probeer dus een tankstation te vinden aan de rand van de stad die richting de snelweg gaat. Wanneer je eenmaal op de juiste snelweg zit, zal je zien dat het heel soepel gaat, iedereen die je aanspreekt gaat namelijk al de juiste richting op. Daarbij komt dat tankstations de uitgelezen plekken zijn om mensen aan te spreken. Old school met een bordje langs de weg staan ziet er natuurlijk heel tof uit, maar je zult merken dat het niet zo effectief is als actief mensen aanspreken. Ook hier geldt de regel: a big smile makes the difference. Het meeste succes zal je boeken bij zakenmannen en vrachtwagenchauffeurs. Zij leggen vaak lange afstanden af en vinden het gezellig om wat gezelschap in de auto te hebben.

Overnachten tijden je reis

Is vrijheid blijheid jouw credo voor deze trip? Dan hoef je niet lang na te denken over een slaapplek. Een tentje mee en jij bent voorzien van een slaapstekkie! Voor de reizigers die liften wel even avontuurlijk genoeg vinden; in bijna elke stad zijn er hostels te vinden waar je voor minder dan 20 euro per nacht kan overnachten. Veel hostels in Europa hebben 24-uurs receptie, no worries dus als je een keer rond middennacht in de stad aankomt. Ben jij iemand die het leuk vindt om in een stad onder te dompelen tussen de locals, dan is couchsurfing een goede optie. Nadeel is alleen dat je liftend vaak niet precies weet waar en wanneer je aankomt, dus alles zal last-minute gaan. Wees flexibel!

liften door Europa

Slimme reisroutes

Where to go? Een reisroute die op het moment erg in trek is onder backpackers gaat richting het Oosten van Europa. Via Duitsland kan je naar Wenen, Praag, Bratislava en Budapest. Met een mix van geschiedenis, cultuur en hippe plekken behoren deze steden absoluut op de bucketlist. En nog een voordeel: alles is hier ook heel goedkoop. Ben je niet zo’n stedentripper maar meer opzoek naar country side en azuurblauwe kusten? Neem dan de route over de Brennerpas door Zwitserland richting Italië. Deze route neemt je mee langs de hoge toppen en beeldschone groene valleien van de Alpen. Vervolgens kan je de trip voortzetten naar de mooie kust van Italië.

Neem geen onnodige risico’s

Liften mag dan niet meer zo populair zijn als jaren geleden, toch zijn er verrassend veel mensen die het interessant vinden om lifters mee te nemen. Hoewel er veel toffe mensen zijn die je een lift willen geven, blijft het een gegeven dat liften niet zonder risico is. Hiervoor geldt: luister altijd naar je intuïtie. Wanneer je een praatje met iemand maakt en er geen goed gevoel bij hebt, stap dan vooral niet in. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat de persoon toch niet helemaal de goede richting opgaat en je daarom een andere lift gaat zoeken. Houd er rekening mee dat je gemiddeld 400 km per dag zal afleggen. Doordeweeks is er meer verkeer dan in het weekend, de meeste kans om ver te komen maak je dus op een doordeweekse dag. Last but not least; uiterlijke verzorging is heel belangrijk. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar mensen zullen je eerder meenemen wanneer je er fris en fruitig bijloopt. Enjoy de trip, liften door Europa is een waar avontuur en een ervaring voor het leven!

liften door Europa

Digitaal liften

Lijkt liften door een Europa jou een hele gave ervaring, maar vind je het toch wat spannend om zonder plan op tankstations te staan? Tegenwoordig kan je digitaal liften en zijn er allerlei soorten apps en websites waar je van te voren een lift kan regelen. Blablacar is bijvoorbeeld zo’n concept waar reizigers een lift aanbieden om benzinekosten te delen. Zo weet je van te voren bij wie je in de auto stapt!

Foto’s: Deborah van Harten, M. Hobl, Unsplash (incl. header)

Geschreven door - Hoewel Deborah momenteel psychologie studeert, zou ze het liefst vandaag nog haar backpack pakken om al schrijvend de wereld over te reizen. Haar motto: "Life is about telling stories''.

One thought on “Liften door Europa: zo pak je het aan!”

Wat vind jij? Laat van je horen!