Verdwalen in Lijiang en Dali: weg van de drukte in China

Zó ervaar je deze twee historische plekken op hun mooist!

De Chinezen reizen veel door eigen land en dat is logisch met de vele highlights die het grote land telt. Ze staan erom bekend om snel de grote hoogtepunten af te vinken en door te gaan. En dat is waar precies waar jij je voordeel uit kunt halen! Lijiang en Dali zijn authentieke dorpen in het zuidwesten van China, waar het centrum druk bezocht wordt door zowel Chinese als buitenlandse toeristen. Hoe ontdek je deze bijzondere plaatsen zónder de massa?

Lijiang en Dali

  Lijiang  
   

Verdwalen in de buitenwijken

Het oude centrum van Lijiang staat vol lage huizen met puntdaken, waar allerlei winkels en restaurants te vinden zijn. Inclusief karaokebars, leuk voor een avond maar niet de lokale beleving waar je naar op zoek bent. Wat doe je dan? Verdwalen! Net buiten het historisch centrum ligt een schat van rustige straatjes waar je tegen rode, blauwe en groene tempels aanloopt en het leven van de lokale bevolking aanschouwt.

Lijiang en Dali

“Ik heb vandaag het échte Lijiang gezien!”

Het is hier een doolhof van kleine straten zonder straatnamen (en als er bordjes zijn, staan er Chinese tekens op). Hier ga je zeker verdwalen. Dat klinkt eng, maar dat is het niet. Want juist dan maak je van alles mee! Omdat de meeste toeristen zich beperken tot het oude centrum, heb je alle tijd om gave foto’s van de tempels te maken zonder dat het er wemelt van de mensen. Genoeg gedwaald? Vraag de lieve mensen de weg terug. Soms is het maar een paar hoeken om voordat je terug bent in de drukte. Terwijl je tussen de andere reizigers terugloopt naar je courtyard hotel denk je: “Ik heb vandaag het échte Lijiang gezien!”

  Dali  
   

Ontsnap naar het Erhai-meer

Ook Dali staat bekend om het historische centrum dat goed gevonden wordt door veel reizigers. Het is leuk om langs de oude huizen te struinen en souvenirs als jade armbanden te kopen. Maar er is meer moois in de omgeving en dat vind je rondom het Erhai-meer.

Huur een fiets en rijd van dorp naar dorp. Onderweg kom je langs de meterslange netten en matten waar vissen en pepers in de zon worden gedroogd. Elke kilometer zie je weer iets nieuws. Je hebt de hele dag de tijd om even te stoppen om een foto te maken of van het uitzicht te genieten. Van vissende mannen aan de rand van het meer of de felgroene rijstvelden pal ernaast.

Lijiang en Dali

Fietsen door de lokale dorpen

Elk dorp is anders; fiets voorzichtig tussen hoge witte muren en neem messcherpe bochten of rust uit op een plein tussen lokale bewoners die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Wil je meerdere dorpen zien, dan fiets je ongeveer twintig kilometer langs het meer (ook weer terug). Het meer is namelijk te lang om er helemaal omheen te fietsen. Onderweg kom je een handvol, voornamelijk Westerse, toeristen tegen, maar dat is eerder een uitzondering: bijna de hele dag zal je aan het meer en in de dorpjes alleen locals tegenkomen.

Tip: Huur een fiets met een zadel waar je lang comfortabel op kunt zitten. Ben je niet gewend om een hele dag op een mountainbikezadel te zitten, wees dan niet eigenwijs en huur een stadsfiets. (Het bakje voorop maakt het ook makkelijk om voldoende water mee te nemen.)

Lijiang en Dali

Meer over Lijiang en Dali

Zie jij jezelf al ronddwalen door de straatjes van Lijiang en Dali? Je kunt de plaatsen bezoeken tijdens een reis van Riksja China, onderdeel van Riksja Travel. Bezoek hun website voor meer tips voor deze én andere mooie plekken en stel je eigen China reis samen!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!