wijk Barranco

Zien, doen en proeven in Barranco: de leukste wijk van Lima

De hoofdstad van Peru is een grote, drukke en soms wat kille eerste kennismaking met Peru. Verreweg de meeste toeristen nemen de wijk Miraflores als uitvalsbasis tijdens hun verblijf in Lima, zo ook ik. Maar tijdens een foodtour wisselde ik de overvolle plaza’s en overdosis aan hamburgers en pizza’s in voor een wandeling door de veel mooiere wijk Barranco. Met streetart, lokale vibes en heerlijk traditioneel eten een absolute aanrader!

In de jaren ’20 waren het de rich and famous van Peru die in de wijk Barranco hun zomerhuis lieten bouwen. En niet alleen de Peruanen; expats deden net zo hard mee. Zij wilden een werkelijk ‘home away from home’ creëren en dat leverde een opmerkelijke mengelmoes op van architectuur; van victoriaanse villa’s tot mansions die niet zouden misstaan in de Oostenrijkse sneeuw.

wijk Barranco

SoHo van Lima

Vandaag de dag staat de wijk Barranco bekend als een hippe, bohemian enclave waar jong en artistiek Lima zich heeft verzameld. De vele statige Art-Deco huizen worden opgeknapt, de straten versierd met graffiti kunstwerken en hipster cafés en trendy restaurantjes schieten als paddestoelen uit de grond. Barranco heeft dan ook de toepasselijk bijnaam SoHo van Lima gekregen. En als het om één ding bekend staat, dan is het wel het eten.

De Peruaanse keuken is happening. Ceviche, Antichuchos, Causa, Chaufa en dat alles onder het genot van de nodige Pisco Sours. Voor wie net aankomt in Peru kan de menukaart een uitdaging zijn. Geen betere manier om hier je weg in te vinden dan tijdens een food tour. En waarom niet gelijk bij aankomst in Lima? Als enige stad ter wereld met twee restaurants in de top 10 van de wereld gooit Lima hoge ogen in de haute cuisine. Maar ook voor simpele maar smakelijke street food of een lokaal biertje zit je hier top.

wijk Barranco

Food tour in de wijk Barranco

Ik sluit aan bij een tour van Food Walking Tour Peru. Ik heb onder andere keuze uit Downtown Lima en Miraflores maar na de goede verhalen over Barranco kies is ervoor om deze wijk beter te leren kennen. Samen met nog een aantal andere foodies ontmoet ik mijn gids Luz bij het centrale pleintje van Barranco en de sfeer zit er gelijk in. De daaropvolgende uren brengen we door met het ontdekken van food hotspots en het proeven van de lokale specialiteiten. Ondertussen wandelen we langs de highlights van de wijk.

Via de oude spoorlijn lopen we naar beneden en komen uit bij Barranco Boulevard: de plek waar al het nachtleven zich afspeelt- en dit is er in Barranco zeker. Bovendien is uitgaan (en uit eten gaan) hier veel goedkoper dan in Miraflores. Met uitzicht op surfers in de oceaan waag ik me aan Antichucho: een bord met iets wat nog het meest op saté lijkt wordt voor me neergezet. Als het tegenovergestelde van een meat lover zijnde probeer ik voorzichtig een klein stukje en eerlijk toegegeven; het smaakt niet verkeerd. Pas later vertelt Luz ons wat we hebben gegeten. Koeienhart. Een echte Peruaanse specialiteit… Maar ook voor wie zich iets minder avontuurlijk voelt is er genoeg te proeven in de Peruaanse keuken van Lima. Vanwege de ligging aan zee is er heerlijk seafood, smaakvolle aardappelgerechten en invloeden uit de Aziatische keuken.

wijk Barranco

Een spoedcursus Peruaanse menukaart lezen:
➸ Ceviche: klassiek gerecht van (rauwe) vis met limoen en kruiden
➸ Causa Limeña: laagjes van aardappelpuree, vis (meestal tonijn, krab of inktvis) en avocado
➸ Arroz Chaufa: Chinees gerecht van gebakken rijst met kip of varkensvlees
➸ Cuy: Cavia (ja echt, en je krijgt hem in z’n geheel uitgestrekt op je bord…)
➸ Antichucho (de corazon): Saté van koeienhart
➸ Pisco Sour: traditionele cocktail van Pisco, citroensap en opgeklopt eiwit
➸ Inca Kola: Mierzoet geelkleurig drankje met de smaak van Bubblegum

wijk Barranco

Kunst en tradities

Barranco trekt de laatste decennia een groep Peruanen en expats aan met verrassend veel muzikanten, kunstenaars en andere creatievelingen. De vele street art die de wijk siert draagt bij aan die artistieke vibe. Overal kom je mooie kunstwerken tegen, maar de leukste straatjes zijn toch wel Avenida Pedro de Osma, Jiron 2 de mayo and Avenida Cajamarca.

Net voor zonsondergang steken we de ‘Bridge of Sighs’ over. Volgens legende verbood de rijke eigenaar van een naastgelegen huis zijn dochter om haar liefde van lagere klasse te zien die aan de andere kant van de brug woonde. De dochter spendeerde daarop haar dagen met het verzuchten van haar ellende, waarna de brug de bijnaam ‘sighs’ kreeg. Volgens traditie hoor je een wens te doen en je adem in te houden terwijl je de brug oversteekt. Lukt het je om geen adem te halen, dan zou je wens uitkomen.

wijk Barranco

Mijn favo food hotspots Barranco:
Juanito Bodega: Gelegen nabij het centrale parkje. Dit 80 jaar oude pand huisde vroeger een bibliotheek, waar je nog altijd verwijzingen naar vindt. Probeer hier het Causa trio!
La Condesa: bemachtig een plekje op het bovenste terras en geniet van je maaltijd terwijl je de zon in de oceaan ziet zakken.
Barranco Beer Company: meer toe aan iets casuals? Bij deze bar proef je een van de vele speciaalbiertjes met een echt goede pub maaltijd.
Taberna Isolina: Een sfeervolle an traditionele bar waar ze heerlijke lokale gerechten serveren (probeer de Escaveche) maar waar je vooral ook een goede Pisco Sour of Chilgano moet proberen!

Header: Kimon Berlin
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!