Alles wat je wil weten over de Little Bear Trail hiken in Finland

Het stond bovenaan het to do lijstje voor mijn week in Finland. In Fins Lapland, vlakbij de grens met Rusland, bevindt zich een van Finland’s mooiste wandelroutes in National Park Oulanka. Waar het land over het algemeen gedomineerd wordt door uitgestrekte vlakke landschappen vol meren en dennenbossen, laat deze circulaire trail van 12 kilometer je met haar rotspartijen, kliffen en kolkende rivieren kennismaken met een heel ander stukje Finse natuur. Wil jij de Little Bear Trail hiken? Ik vertel je wat je kan verwachten en waar je rekening mee moet houden.

Om gelijk een misverstand uit de wereld te helpen: kleine beren zal je onderweg niet tegenkomen. Grote beren evenmin. De Little Bear Trail heeft haar naam te danken aan de Bear Trail, die eveneens in National Park Oulanka loopt. In tegenstelling tot de kleine variant, doorkruist deze hiking trail het park over in totaal 82 kilometer. Een pittige tocht waarbij je zelf een tentje en eten meedraagt en onderweg overnacht in de natuur. De officiële benaming van de route is de Karhunkierros Trail en het vormt de populairste langeafstandswandelroute van heel Finland. Omdat 82 kilometer tijdens een weekje vakantie toch wat ambitieus is, is de verkorte route een ideaal alternatief. De Pieni Karhunkierros Trail laat je in een paar uur tijd enkele van de allermooiste plekken in het nationaal park zien tijdens een hele toegankelijke route. Want de Little Bear Trail hiken is in feite voor iedereen haalbaar.

Ik wandelde de Little Bear Trail tijdens mijn reis door Finland met Voigt Travel; een Nederlandse reisorganisatie die bijzondere rondreizen op maat aanbiedt door met name Noord-Europese landen. Alles over mijn reisroute lees je in het artikel over mijn roadtrip in Noord-Finland.

Little Bear Trail hiken

Het beginpunt van de Little Bear Trail

De route heeft twee beginpunten; het officiële startpunt is gelegen bij het dorpje Juuma, waar je een grote parkeerplaats vindt en het Retkietappi café. Vanaf hier kan je de borden naar de route onmogelijk mislopen. Een tweede optie is Basecamp Oulanka. Door hier te starten kort je de route met in totaal 2 kilometer in, aangezien je je dichter bij het begin van de ‘loop’ bevindt en je het stuk van en naar Juuma daardoor overslaat. Op de kaart hieronder staat dit punt aangegeven met ‘Myllykoski‘. Besluit je hier te starten, wees dan wel alert als je het pad begint. Ik had me uitgebreid ingelezen, parkeerde bij Oulanka Basecamp en nam vervolgens bij het bord van de route de verkeerde afslag waardoor ik alsnog naar Juuma liep, vanaf daar weer terug moest en zo toch nog die 2 kilometer toevoegde aan de route. Kies je voor Oulanka Basecamp als beginpunt, dan dien je bij het begin van het pad rechts aan te houden. Pas na een minuut of tien begint namelijk het stuk waar de route circulair wordt en dan kan je kiezen of je de route links- of rechtsom loopt.

Linksom of rechtsom?
Een belangrijke afweging is of je de circulaire route links- of rechtsom loopt. Houd hierbij de aanbeveling aan van National Parks Finland. Dat betekent dat je in de zomer linksom loopt, dus met de klok mee (zo heb je de meeste meters als afdaling, wat minder zwaar is) en in de winter rechtsom, dus tegen de klok in (zo heb je de meeste meters als stijging, wat met sneeuw en ijs veiliger is).

Pieni Karhunkierros map

Little Bear Trail hiken

Het niveau

De Little Bear Trail hiken is in principe voor iedereen haalbaar, mits je een goede basisconditie hebt. Officieel staat er tussen de 4 en 6 uur voor, waarbij ik er precies 4 uur over deed op een rustig tempo inclusief een aantal pauzes om te eten en drinken. Wel belangrijk om te weten is dat het pad uit verschillende ondergronden bestaat. Het is onverhard, met hier en daar rotsachtige stukjes. Verder loop je veel over houten planken en steek je de rivier een aantal keer over door middel van touwbruggen. De route is enorm populair en wordt alleen al om die reden enorm goed onderhouden. Geen zorgen dus over de veiligheid! De gehele route is goed aangegeven met borden, het enige wat je hoeft te doen is de bordjes ‘Pieni Karhunkierros’ volgen. Het is bovendien een populaire route, dus je zal altijd wel andere wandelaars tegen komen.

De Little Bear Trail hiken: wat neem je mee?

Ondanks dat het een toegankelijke wandelroute is, is wat voorbereiding wel aan te raden. Pas je uitrusting volledig aan op het seizoen waarin je loopt, want de temperatuur kan afhankelijk van de periode variëren van 30 tot wel -30 graden. Voldoende eten en drinken is sowieso een must. Houd er ook rekening mee dat je geen 5km per uur loopt op dit pad en dus best even onderweg bent. De Little Bear Trail hiken plande ik in het voorjaar, toen het tussen de 20 en 25 graden was. Ik droeg een t-shirtje en een hardloopbroek, goede trailrunners (dezelfde als waar ik de Camino de Santiago mee liep) en voor onverwachte weersverandering had ik ook een vest en een regenpak mee. Hoe heet het ook is, een korte broek zou ik niet aanraden. Een goede hardloopbroek waar ik voor koos zit comfortabel en is luchtig maar beschermd je wel goed. Er kunnen bij vlagen enorm veel muggen zijn in de Finse natuur, wat ook tijdens mijn bezoek het geval was. Dan heb je het liefst zo min mogelijk blote huid. Een flinke voorraad muggenwerende spray met Deet is ook aan te raden, net als zonnebrand.

Little Bear Trail hiken

Faciliteiten onderweg

Ondanks dat je behoorlijk in de natuur zit, zijn er voldoende faciliteiten onderweg. Zoals overal in Finland zijn er vuurplaatsen, compleet met schuilhutten en houtblokken. Hier kan je als een echte Fin een worstje grillen of gewoon even zitten. Gelegenheid om iets te kopen is er onderweg niet, alleen bij het officiële startpunt in Juuma is er een café aanwezig. Zorg dus dat je aan de hand van bovenstaande verder goed voorbereid bent. Naast schuilhutten en vuurplaatsen zijn er ook twee toiletten op de route. Deze ‘dry closets’ werken op compost en zijn in prima staat.

Andere activiteiten in Oulanka National Park

Naast de Little Bear Trail hiken kan je op nog meer manieren kennismaken met de natuur in Oulanka National Park. Raften is een van de meest populaire opties. Kies je voor een korte tour, dan is je eindpunt bij de watermolen (waar je ook wandelend langskomt) en zal je vanaf daar een stuk van de Little Bear Trail hiken. Tijdens een langere raft tour ga je een heel stuk verder, tot aan de Russische grens. In de winter is het populair om de wandelroute met sneeuwschoenen te doen. Een stukje zwaarder maar ook dan is de natuur spectaculair! Het is een aanrader om tijdens je verblijf in de omgeving eerst een bezoekje te brengen aan het Oulanka National Park Visitors centre. Daar vind je alle mogelijkheden om dit mooie park te verkennen!

TIP: Zie jij jezelf ook wel de Little Bear Trail hiken? Neem een kijkje op de website van Voigt Travel, waar verschillende rondreizen door Finland worden beschreven waarbij Oulanka National Park op de route ligt!

Little Bear Trail hiken

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “Alles wat je wil weten over de Little Bear Trail hiken in Finland”

  1. Ontzettend gave trail! Wij hebben ‘m vandaag helemaal gelopen (vanaf het café in Jumaa), en zelfs in ruim 3 uur uitgelopen. Wel veel doorgelopen, want pauze was weinig rustgevend met al die muggen…

    Superbedankt voor de tip! Was meer dan de moeite waard!

Wat vind jij? Laat van je horen!