low budget Buenos Aires

Low budget Buenos Aires: zo haal je alles uit je stedentrip zonder blut te raken

Tijdens het halfjaar dat ik in Buenos Aires heb gewoond, ben ik hopeloos verliefd geworden op de stad. Van de prachtige architectuur tot de fijne stadsparken: waar je ook heengaat, overal is zoveel moois te zien! Toch kleeft er ook één groot nadeel aan deze wereldstad: het dagelijks leven is er relatief duur. Gelukkig ontdekte ik dat er ook meer dan genoeg te zien en te doen is zonder dat je daarvoor je portemonnee hoeft te trekken. Van sportklasjes in de openlucht tot het bijwonen van een concert – dit zijn mijn tips voor low budget Buenos Aires!

Gratis naar Teatro Colón op zondagmorgen

In de chique wijk Recoleta, grenzend aan het Plaza Lavalle vind je het imposante Teatro Colón. De deuren van het Teatro gingen voor het eerst open in 1908, en dankzij de goede akoestiek in de hoofdzaal heeft het inmiddels de reputatie één van de beste operagebouwen in de wereld te zijn. Een concert meemaken in dit prachtige theater is een absolute aanrader, en gelukkig kan dit zelfs gratis!

Onder de naam ‘’Intérpretes Argentinos’’ wordt er één keer per maand op zondagochtend (meestal rond 11.00 uur) een uitvoering gegeven die helemaal gratis kan worden bijgewoond. Kaartjes kan je op de vrijdagochtend voorafgaand aan de voorstelling vanaf 10.00 uur ’s morgens afhalen bij het loket van het theater, en hierbij geldt ‘op is op’. Op de website van Teatro Colón vind je een overzicht van de uitvoeringen die op de planning staan.

Meer Buenos Aires: De must sees tijdens je stedentrip

low budget Buenos Aires

Voor de sportievelingen: doe mee met een gratis sportklas

Tijdens mijn tijd als inwoner van de Argentijnse hoofdstad leerde ik de beste manieren om low budget Buenos Aires te ontdekken. Eén van de beste tips die ik kan geven zijn de gratis sportklasjes die in de buitenlucht worden gegeven. Of je nu houdt van een stevige bootcamp of liever wat rustiger begint met rek- en strekoefeningen: het aanbod is enorm divers, waardoor er voor iedereen wel iets tussen zit. Zelf probeerde ik twee klassen: stretching en ritmos latinos (vergelijkbaar met zumba). Voornamelijk de laatstgenoemde klas beviel goed. Zo goed zelfs, dat ik tijdens mijn laatste weken in Buenos Aires twee tot drie keer per week in het park te vinden was om een uur lang te dansen op de lekkerste reggaeton, bachata en salsamuziek. Het rooster met alle activiteiten vind je op de website van de Stad Buenos Aires.

Beleef andere culturen tijdens ‘Buenos Aires Celebra’

In het voorjaar en de zomer staat het centrum van de Argentijnse hoofdstad regelmatig in het teken van andere culturen tijdens het festival Buenos Aires Celebra (‘Buenos Aires Viert). Tijdens dit feestelijke evenement wordt een deel van de drukke Avenida de Mayo tijdelijk afgesloten voor het verkeer om plaats te maken voor talloze kraampjes waar de lekkerste hapjes en drankjes worden verkocht, evenals een groot podium waarop wordt gedanst en muziek gemaakt. Enkele landen die de afgelopen jaren in het zonnetje werden gezet, waren Spanje, Portugal, Venezuela, Brazilië en Colombia. Houd de website van de Stad Buenos Aires in de gaten om te zien wanneer het volgende festival plaatsvindt.

low budget Buenos Aires

Woon een concert, lezing of workshop bij in een cultureel centrum

Liefhebbers van cultuur hebben in deze metropool niets te klagen, want op dit gebied wordt meer dan genoeg aangeboden. Ga je voor low budget Buenos Aires? Bekijk dan de programmering van de twee grootste culturele centra in de stad: het Centro Cultural Kirchner (CCK) en het Centro Cultural Recoleta. Beide centra bieden ruimte aan wisselende exposities die dagelijks vrij te bezoeken zijn, en daarnaast worden ook vrijwel elke dag diverse culturele evenementen georganiseerd zoals lezingen, concerten en workshops. De thema’s en stijlen die aan bod komen zijn heel divers en variëren van bijvoorbeeld een lezing over de LBTG-community in de literatuur tot een concert van een Portugese fado-zangeres. Plekken reserveren kan online.

Ook als je niet de kans hebt een evenement bij te wonen, is het CCK zeker een bezoek waard. Gehuisvest in een negen verdiepingen tellend voormalig kantoor van de Nationale Post, is het CCK het grootste culturele centrum van Latijns-Amerika. Zowel van buitenaf als van binnen is het een indrukwekkend gebouw dat je alleen al daarom niet mag overslaan.

Lekker eten tijdens je verblijf? Check onze food guide Buenos Aires!

low budget Buenos Aires

Low budget Buenos Aires voor kunstliefhebbers

Veel musea in de stad zijn niet duur om te bezoeken, en sommigen zijn (op bepaalde tijden) zelfs gratis en daarmee helemaal geschikt als je low budget Buenos Aires bezocht. Eén van mijn favorieten is het Museo Nacional de Arte Decorativo: een statig pand dat in de negentiende eeuw het woonhuis van een bekende, welgestelde Argentijnse familie was. In het museum wandel je van de ene weelderig ingerichte zaal naar de volgende en ondertussen kan je ook de persoonlijke kunstverzameling van de familie bewonderen. Het MNAD is elke dag gratis te bezoeken, maar een vrijwillige bijdrage van 25 pesos (ongeveer 1,20 euro) wordt gewaardeerd.

Een ander museum dat je niet mag missen, is het Museo Nacional de Bellas Artes. Dit museum, gevestigd in een prachtig roze gebouw aan de drukke Avenida del Libertador, biedt ruimte aan werken van zowel Argentijnse als Europese kunstenaars. Onder hen vind je diverse bekende namen als Van Gogh, Sorolla en ‘El Greco’. Net als het MNAD is ook het Museo de Bellas Artes elke dag gratis te bezoeken.

Tot slot twee tips voor fans van modern kunst. In de charmante wijk San Telmo vind je namelijk het Museo de Arte Contemporaneo (MACBA) en het Museo de Arte Moderna (MAMBA). Het eerstgenoemde museum kost normaal 70 pesos (3,50 euro), maar op woensdagen is dat slechts 40 pesos (2 euro). Studenten, docenten en gepensioneerden betalen normaal gesproken 40 pesos (2 euro) maar hoeven niets te betalen op woensdagen.

Geschreven door - May-Anne heeft een master in marketing op zak, maar droomt stiekem van een carrière waarbij ze de twee dingen waar ze het meeste van houdt kan combineren: verhalen vertellen en reizen. Ze heeft het geluk gehad veel mooie plekken over de hele wereld te mogen ontdekken, maar Spanje heeft toch echt een speciaal plekje in haar hart veroverd.

2 thoughts on “Low budget Buenos Aires: zo haal je alles uit je stedentrip zonder blut te raken”

Wat vind jij? Laat van je horen!