low budget Fiji

Betaalbaar genieten in het paradijs: low budget Fiji

Honeymoon bestemming voor de rich & famous? Echt niet!

Fiji wordt vaak gepasseerd door backpackers. Het stereotiepe beeld van zon, zee, strand met een prijskaartje– zorgt ervoor dat vooral reizigers met een ruim budget naar deze eilandengroep gaan. Zonde! Want Fiji met een backpack kan echt! Van de meer dan 332 eilanden worden de drie grootste: Viti Levu, Vanua Levu en Taveuni snel vergeten, maar bieden genoeg ongerepte plekken voor een prachtig budgetavontuur. Bovendien zijn deze eilanden lang niet zo toeristisch als bijvoorbeeld de populaire Yasawa of Mamanuca-eilanden.

Low budget Fiji verkennen

We komen aan op de internationale luchthaven in Nadi en dit is vrijwel de enige reden dat deze stad een redelijke omvang heeft. Hier zetten alle toeristen de eerste voet op Fiji. Op een prachtige Hindu tempel (de grootste van het zuidelijk halfrond) na, is hier weinig te zien en besluiten we dat 1 dag en nacht hier voldoende is. Vanaf het centrale busstation van Nadi rijden dagelijks directe bussen in een krappe vier uur langs de Coral Coast naar Suva, de hoofdstad van het grootste eiland.

Suva is een bijzonder comfortabele stad als het op entertainment aankomt. We kijken de nieuwste Superman film in de bioscoop voor 6,50 FJD (± € 2,60), vinden diverse winkelcentra met food courts op de bovenste verdieping, ontdekken Republic of Cappuccino- een koffietentje met gratis Wi-Fi en struinen over de Municipal Market. De Colonial Lodge is een aardige budget accommodatie waar het bijna onmogelijk is om geen andere reizigers te ontmoeten.

Stapelbedden op het water

Na wat rondvragen en keuzes afwegen, besluiten we om vanuit Suva eerst naar Savusavu op Vanua Levu door te reizen met een nachtelijke veerboot die er tien uur over doet. Achterin de boot zijn ruimtes met stapelbedden waarvoor je iets meer betaald, maar die er wel voor zorgen dat je iets comfortabeler (of überhaupt) slaapt. Deze manier van reizen is massaal, maar blijft één van de goedkoopste opties.

Vanua Levua

Vroeg in de ochtend arriveert de boot in de kleine havenstad en nemen we de eerste bus naar Buca Bay, naar de andere kant van het eiland. Vanaf hier vaart een kleine veerboot in anderhalf uur naar het groene eiland Taveuni. Met een vrolijke, lokale bus zonder ramen rijden we grotendeels over een onverharde weg. Wegwerkers zijn druk bezig om de weg te asfalteren, maar lijken niet echt op te (willen) schieten. Tijdens de hobbelige rit kletsen we met kinderen op weg naar school en genieten van de prachtige jungle.

Back to basic

Het leven lijkt vrij eenvoudig en bewoners nemen genoegen met een stuk minder luxe in vergelijking tot andere eilanden. In de traditionele dorpen wordt voornamelijk zelf groente en fruit verbouwd, voor overige boodschappen wordt een trip naar de dichtbij zijnde supermarkt (twee uur enkele reis met de bus) gepland. Bovendien zijn veel dorpen niet aan het elektriciteit netwerk verbonden en wekken zelf stroom op voor verlichting door middel van zonnepanelen.

Als je mazzel hebt, word je uitgenodigd om een bezoek te brengen aan een traditioneel dorp waar de simpele levensstijl nog duidelijker te zien is. Bovendien vertellen de locals openhartig om over hun cultuur en beantwoorden al je vragen in alle oprechtheid.

Taveuni

Het aanbod van accommodaties en activiteiten op dit eiland is behoorlijk groot en dat maakt dit eiland iets toeristischer. Desondanks is het toch lastig een budget accommodatie te vinden, aangezien de meeste resorts onbetaalbare luxe bieden. Gelukkig vinden we de Tavuni Lodge, aan de noordkust in Matei met een spectaculair uitzicht over zee. De grote woonkamer is het centrale punt waar iedereen aan het einde van de dag samenkomt om te relaxen, eten of kletsen met elkaar. Er zijn genoeg activiteiten te boeken zoals excursies naar afgelegen eilandjes, een snorkeltrip naar Honeymoon Island of hiken naar verborgen watervallen in Bouma National Park.

low budget Fiji

Verrassend Fiji

Tijdens onze rondreis bleef Fiji ons elke dag verrassen. Bijna iedereen begroet je vrolijk met ‘Bula’ en het lijkt wel alsof ze gastvrijheid hier hebben uitgevonden. Door de historie van Fiji is het soms apart om te zien hoe de Fijiaanse cultuur met de Indiaanse en Engelse cultuur verweven is. In Curry restaurants is het bijvoorbeeld heel normaal om ook fish-and-chips te serverem en op de gok kochten we zelfgemaakte roti en zoetigheden van dames en kinderen langs de kant van de weg, waarvan we uiteindelijk geen genoeg konden krijgen.

Ook dat is onderdeel van onbekend Fiji. Het kost soms iets meer moeite om van de gebaande paden te wijken, maar het resultaat is er naar. Een reis door Fiji kan je zo duur maken als je wilt. Maar verrassend, dat is het altijd!

Wat zijn jouw tips om low budget Fiji te verkennen?

Geschreven door - Alex en Maartje zijn vanaf maart 2013 een jaar lang op wereldreis geweest en bezochten Midden-Amerika, USA, Oceanië en Zuidoost Azië. Op www.metderugzakom.nl vind je van hun meer verhalen, foto’s en video’s.

One thought on “Betaalbaar genieten in het paradijs: low budget Fiji”

  1. Hoi! Ik wil volgend jaar een paar maanden reizen en dan ook graag naar Fiji. Nu raadde het reisbureau mij aan om een pakket te boeken om te gaan eilandhoppen bij de Mamanuca en Yasawa eilandengroepen. Volgens hen is dit makkelijk, omdat de infrastructuur niet top zou zijn en het op locatie lastig kan zijn om nog een slaapplek te vinden (ik ga in het hoogseizoen, zomer 2017). Hoe hebben jullie dit ervaren? Vonden jullie het een makkelijk land om zelf dingen uit te zoeken? Ik ga voor de tweede keer backpacken, maar voor de eerste keer alleen en voor de eerste keer zonder dingen echt vast te leggen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Wat vind jij? Laat van je horen!