low budget Japan

Low budget reizen in Japan? Ja, dat kan echt!

Goedkoop en Japan gaan niet in één zin samen. Zeker als dit land op je lijstje staat als je gaat backpacken, word je geheid raar aangekeken. ‘Japan? Met je backpack? Waarvan ga je dat betalen?’ Maar met wat simpele tips ben je toch goedkoper uit dan je denkt. Zo gaf ik aan mijn rondreis van 14 dagen maar €250 uit aan alle accommodaties en reiskosten- en dan heb ik nog best riant geleefd. Low budget Japan ontdekken, dat kan dus best!

Goedkoop leven in duur Tokyo

Veel mensen denken bij Japan direct aan Tokyo. Een stad met een enorm zaken imperium en een dusdanig groot metrostelsel dat je het na vier dagen nog steeds niet begrijpt, Daarnaast maakt de afwisseling van de moderne architectuur met de serene, donkergekleurde tempels dat je Tokyo als een zeer bijzondere stad zal ervaren. En dat is pas een mini tipje van de sluier van deze verrassende stad. Maar als je denkt aan Tokyo, denk je ook gelijk aan duur. Voor accommodaties in het centrum tel je gemakkelijk €100 per nacht neer. Niet bepaald de manier om low budget Japan te bereizen.

low budget Japan

Besparen op accommodatie

Wat veel mensen echter niet weten, is dat Tokyo bestaat uit 23 speciale wijken met administratief gezien hun eigen gemeente. Zoek voor goedkope opties niet in de wijken Shibuya of winkeldistrict Shinyuku; je zult er niks vinden. Een andere tip is: slaap in een dorm in plaats van een privé-kamer, het scheelt minimaal de helft, zoals bij Akusa smile (een van de goedkoopste mogelijkheden trouwens). Hecht je meer aan privacy, probeer het dan in de wijken Itabashi of Taito, bijvoorbeeld het Sakura hostel. Een andere uitkomst voor lowbudget Japan is een hotel met futonbedden. Je hebt dan je eigen kamer, vaak 2m bij 2m met een matje van rijststro op de vloer en daarop het “matras”. Het slaapt een stuk harder dan een matras en het is even wennen, maar het scheelt wel voor je portemonnee.

➸ Tip voor low budget Japan: Wil je betaalbaar én uniek overnachten? Probeer dan een capsulehotel (niet geschikt als je claustrofobisch bent!). De meeste van deze hotels zijn alleen geschikt voor mannen, maar tegenwoordig zijn er ook aparte vrouwenafdelingen te vinden, bijvoorbeeld in het 1980 Hostel in Tokyo. Voor een klein prijsje reserveer je je slaapplek. Dat je nauwelijks ruimte hebt voor je spullen maakt deze vorm minder geschikt als je echt een aantal dagen op dezelfde plek wil blijven.

low budget Japan

Osaka, Kyoto en Nara

Naast het nooit slapende Tokio bezocht ik de wat kleinere steden Osaka, Kyoto en Nara: drie prachtsteden die ongeveer op een uur afstand van elkaar vandaan liggen: qua reiskosten heel goed te doen dus. Alleen de reis tussen Tokyo en Kyoto is duurder: de afstand is immers 500 kilometer. Zie hiervoor de tips onder besparen op reiskosten. Overnachten in Osaka is redelijk duur. Zoek een accommodatie buiten de stad als je on a budget reist. De stad Wagayama is bijvoorbeeld een prima stad als uitvalbasis voor Osaka en bovendien ook de moeite waard om te bezoeken, juist omdat het niet toeristisch is en als kleine provinciestad een leuk contrast vormt met het drukke Osaka.

Nara is een bijzondere stad vanwege de sfeer, bovendien lopen er herten in het wild rond! De wat kleinere provinciestad, op een half uur van Osaka, is mooi om te bezoeken als je op zoek bent naar een beetje natuur. De vele sake brouwerijen kleuren het straatbeeld en de stad straalt een bepaalde rust uit. Én een ander pluspunt: betaalbare accommodatie is hier prima te vinden.De studentenstad Kyoto is een stuk goedkoper dan Tokyo. Het is echter geen kleine stad, waardoor je je hier prima een dag of vier kunt vermaken. Een leuke een betaalbare manier van overnachten in deze stad is Airbnb. Net buiten de stad is een groot aanbod van goedkope kamers die je voor een aantal nachten kan huren.

low budget Japan

Besparen op eten

Zeg je Japan dan zeg je sushi. Het land van hét trendy food van tegenwoordig. En hey, het is nergens zo lekker als hier in Japan, maar ook nergens zo duur! Sushi verkopen ze hier letterlijk op de lopende band en achteraf betaal je voor het aantal schoteltjes dat je er af hebt gepakt. Goedkoper is de voorverpakte sushi in de 7/11 of supermarkt. Nog steeds lekker en vers, maar wel beter voor de portemonnee. Wil je helemaal goedkoop uiteten, ga dan voor noodles of ramen. Er zijn massa’s restaurantjes die dit aanbieden en je hebt het in allerlei varianten. Vanaf 500 Yen, ongeveer 4 euro, heb je een maaltijd.

➸ Tip voor low budget Japan: Ga je in een restaurant eten, verkijk je dan niet op de prijs en let op of er kleine lettertjes onderaan de kaart staan (hopelijk in het Engels). Soms wordt er namelijk per persoon een “table-fee” gerekend, waardoor je kosten alsnog hoog uitvallen.

low budget Japan

Low budget Japan: de reiskosten

Wil je grote afstanden afleggen in Japan, dan is het het meest efficiënt met de “bullet train” te gaan: de hogesnelheidstrein. In drie uur brengt deze je van Tokyo naar Kyoto, zo’n 500 kilometer van elkaar vandaan. Maar dat kost ook aardig wat en behoort niet tot de normale activiteiten als je low budget Japan wilt zien, tenzij je natuurlijk voor de ervaring gaat en het als een attractie ziet!

Een goed alternatief, waarmee de reis wel meer dan twee keer zo lang duurt, maar dat – in mijn opinie- hoort ook bij de reispret, is de bus. Op grote busstations van steden vind je vaak voor een lage prijs een ticket als je het minimaal een of twee dagen tevoren koopt. Zo betaalde ik voor mijn ticket Tokyo- Kyoto, een reis van 8 uur over de snelweg, slechts 4000 Yen; dat is minder dan €35 en voor Japanse begrippen erg goedkoop. Er zijn ook nachtbussen én je hebt de zogenaamde Japan Bus Pass, waarbij je voor een vaste prijs onbeperkt kunt reizen met bussen van een bepaalde busorganisatie. Houd er rekening mee dat busreizen in het weekend duurder kunnen zijn dan doordeweeks.

low budget Japan

Tekst: Runak Sharaf i.s.m. Sophie Onbelet

Geschreven door - Runak is journaliste en altijd op zoek naar iets bijzonders: van kinderliedjes in Lombok tot verkeersborden in Japan. Ze geniet van het communiceren met handen en voeten.

2 thoughts on “Low budget reizen in Japan? Ja, dat kan echt!”

  1. Goede omschrijving van reizen in Japan. Vooral dat zo weinig mensen Engels spreken was echt wel onverwacht. Als niet vis liefhebber had ik toch wat moeite met Japan.

Wat vind jij? Laat van je horen!