5 bespaartips voor een bezoek aan Kuala Lumpur

Tips om Ringgits te besparen voor je citytrip of stopover in Kuala Lumpur

Wereldsteden hebben de reputatie om duur te zijn. Over het algemeen ligt het prijsniveau in Azië behoorlijk wat lager dan in Europa maar toch zijn de metropolen prijziger. Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, is uitstekend geschikt als stopover voor je vlucht naar andere delen van Azië of Australië, of gewoon als vertrekpunt van je rondreis door Zuid-Oost Azië.

Zo ontdekt je met een beperkt budget Kuala Lumpur

Zo goedkoop als Bangkok of Hanoi is Kuala Lumpur helaas niet. Daar komt nog bij dat veel reizigers de stad bezoeken als korte stopover. Je reis moet dus nog beginnen en dan wil je niet al direct een gat in je budget slaan. Door een beetje slimme voorbereiding kan je een hoop Ringgits besparen. We geven vast een aantal tips om met een beperkt budget Kuala Lumpur te ontdekken!

budget Kuala Lumpur

Kies geen vlucht met een aankomst na 23.00 of voor 06.00 uur

KLIA, zoals de luchthaven heet, ligt op een afstand van zo’n 60 kilometer van de stad. Overdag kun je met de KLIA express, een keurige trein, in ongeveer een half uur van de luchthaven naar de stad reizen. Een andere optie is om de speciale airporttaxi te nemen, die ongeveer een derde duurder is. In de nachtelijk uren rijdt de trein niet en geldt voor de taxi een toeslag van 50%. Je hebt dan feitelijk weinig keus en bent dus altijd meer geld kwijt. Dat loont alleen als je een hele voordelige vlucht hebt weten te scoren!

Neem geen accommodatie in de omgeving KLCC

Een populair gebied onder toeristen is de omgeving van de iconische Petronas Twin Towers. Dit heeft er aan bijgedragen dat het prijsniveau hier hoger ligt, zeker in de hotels. De omgeving van Central Market daarentegen is een stuk geschikter als je met een klein budget Kuala Lumpur bezoekt. Je zit hier vlakbij Merdeka Square, Chinatown en de Central Market en toch tref je hier een stuk minder buitenlandse toeristen aan. Des te leuker!

budget Kuala Lumpur

Regel je eigen uitstapjes

Even buiten Kuala Lumpur liggen de Batu Caves, de hindoetempels die in een grot zijn gelegen en uitsluitend toegankelijk zijn vanaf een 272 treden tellende steile trap. Je hebt daarvandaan een prachtig uitzicht over de stad. Diverse touroperators bieden deze bestemming als excursie of onderdeel van een excursie aan. De Batu Caves zijn met het uitgebreide openbaar vervoer echter prima op eigen gelegenheid te bereiken; lijn 2 brengt je van KL Central, het centrale station, in zo’n twintig minuten tot vlakbij de ingang, voor nog geen twee euro enkele reis. De toegang tot de Caves is gratis.

budget Kuala Lumpur

Goedkoop alternatief voor de Skybridge

Voorheen was de toegang van de skybridge, die de Petronas Twin Towers met elkaar op 170 meter hoogte verbindt, geheel gratis. Je moest alleen ’s ochtends vroeg in de rij aansluiten om tickets te bemachtigen voor dezelfde dag. Sinds enkele jaren heeft Petronas het idee opgevat dat zijn torens ook meer opbrengst kunnen genereren. Vandaag de dag kost een ticket daarom circa €20; niet echt geschikt voor low budget Kuala Lumpur. Een betere, en met 12 euro entree een stuk goedkopere optie, is om de Menara Kl Tower te bezoeken. Het observatieplatform bevindt zich op zo’n 275 meter hoogte. Je hebt vanuit de toren een panoramisch uitzicht over Kuala Lumpur en je ziet natuurlijk de Petronas Twin Towers deel uit maken van de skyline.

budget Kuala Lumpur

Eet in kleine lokale restaurants

De Maleisische keuken is een heerlijke mix van Chinese en Indiase invloeden. In de vele malls en restaurants in de stad vind je altijd wel een fijne plek, maar het is natuurlijk veel leuker en goedkoper om bij de lokale eettentjes te zitten. Neem dus plaats tussen de locals om te proeven van de traditionele Maleisische gerechten en bespaar zo de nodige Ringgits. Ook leuk en goedkoop is om bij de eetstalletjes op straat verschillende kleine gerechten te proberen!

Foto’s: Khalzuri Yazid, IQR (incl. header), Tony George/David Davies

Geschreven door - ‘The world is my playground’. Met deze instelling verkent Jos de wijde wereld. Gewapend met een fotocamera en schrijfblok legt hij in woord en beeld zijn ervaringen vast. Reizen is voor hem onderdeel van de eerste levensbehoeften. Er valt nog zoveel te ontdekken.

Wat vind jij? Laat van je horen!