budget Moskou

Tips om low budget Moskou te bezoeken

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan de stad waar een kop koffie even duur is als een theatervoorstelling?

Driehonderd roebel, oftewel zes euro. En dat voor een gewone kop koffie. Als koffie- én reisfanaat sta ik in Moskou voor een moeilijke keuze. Ik besluit mezelf er één keer op te trakteren en gelijk aan de slag te gaan met een nieuwe uitdaging: zo goedkoop mogelijk deze Russische metropool ontdekken.

Low budget Moskou ontdekken

Wie aan Moskou denkt, denkt gelijk aan het Rode Plein en de zachtroze en babyblauwe kerken die eruitzien alsof ze uit Disneyland zijn overgeplaatst. De meeste kerken in Moskou zijn gratis te bezoeken, maar de Saint Basil kathedraal is een uitzondering. Vanuit deze kerktorens heb je niet alleen een mooi uitzicht over het plein, maar ook de schilderingen op de muren binnen zijn zeker de moeite waard. De Saint Basil kathedraal is een van de plekken waar je met een studentenpas entreekorting krijgt, waardoor je soms wel voor de helft van de prijs ergens binnenkomt. Als de verkoper een slechte dag heeft zal hij je deze korting alleen geven als je een internationale studentenpas bij hebt, maar meestal is een standaard studentenpas van je opleiding voldoende. Studeer je, zorg er dan dus voor dat je je pas altijd bij je heb om met weinig budget Moskou’s culturele monumenten te kunnen bezoeken.

budget Moskou

Gratis het Kremlin in

Ook het Kremlin geeft korting aan studenten, maar er is een manier om echt low budget Moskou’s grootste trekpleister binnen te komen. Op bijna iedere straathoek zijn er tickethokjes te vinden die kaarten voor diverse Russische ballet-, opera- en theatervoorstellingen verkopen. Wie last minute kaarten zoekt kan voor vijf tot tien euro een prachtige show bijwonen in bijvoorbeeld het Kremlin theater. Je kan geruime tijd van tevoren het terrein op, waardoor je alle gebouwen op het Kremlin kunt bewonderen voordat je het theater binnengaat. Bovendien is het theater een ervaring op zich.

Russisch theater

Gouden kroonluchters glinsteren boven mijn hoofd als we de garderobe van het theater binnenlopen. Van alle kanten kan ik mezelf bekijken in spiegels: mijn sneakers zitten onder de modder, de kleur van mijn vest is vervaagd en de muts op mijn hoofd is alles behalve charmant. Een groot contrast met de mensen die hun bontjassen uitdoen en met hun jurk of pak door de ruimte flaneren. Jurken en pakken die waarschijnlijk meer roebels hebben gekost dan dat ik tijdens mijn reis door Rusland uit zal geven. Ik probeer mijn sjaal zo elegant mogelijk om te slaan en loop met mijn vriend achter de meute de galerij binnen.

Ik krijg een van de vele gastvrouwen zover dat ze een Engelstalige brochure over de show tevoorschijn tovert. Als de deuren van de zaal open gaan weet ik gelukkig meer dan alleen de naam van de voorstelling, ‘One thousand and one night’. Terwijl het orkest zich steeds duidelijker laat horen en het langzaam donker wordt in de zaal krijgen de kostuums, het decor en de dansers mee tot het einde van de voorstelling in hun greep. Iedere roebel meer dan waard.

budget Moskou
Moskou State University

Kunst op de straat

Kunstliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan The Red Factory district, in de buurt van de Christ the Saviour kathedraal. Allerlei vormen van kunst zijn hier openbaar toegankelijk en dus voor iedereen gratis te bewonderen: graffiti op de muren, kledingontwerpers en schilders in hun kleine ateliers en vreemde kunstwerken op straat. Ook het gratis te bezoeken fotomuseum Lumiere Brothers Center for Photography zit in deze wijk. Vanwege de bescheiden omvang van het gebouw zul je hier geen uren rondlopen, maar de tentoonstellingen zijn bijzonder en vaak van hoge kwaliteit.

En dan toch nog die kop koffie….

Je kunt natuurlijk een pak oploskoffie meenemen waar je ’s ochtends in het ho(s)tel alleen wat warm water bij hoeft te gooien. Maar wil je toch een lekkere, betaalbare koffie in Moskou drinken, ga dan naar Lyudi Kak Lyudi aan de Solyansky tupik. Deze kleine maar altijd volle bistro heeft niet alleen betaalbare koffie, maar ook de lekkerste fruitsmoothies, vegetarische quiches en beste groentesoepen van Moskou. Zo hoef jij tijdens je bezoek aan Moskou niet te kiezen, maar kan het allebei.

Nog meer tips om met weinig budget Moskou te verkennen? Deel ze in een comment hieronder!

Geschreven door - Jessica is (reis)journalist en belandt vaak in vreemde situaties en op bizarre plekken. Een ceremoniële dolkendans bijwonen op Bali, gered worden door natuurwachters op Sardinië of een opvangcentrum voor luiaards bezoeken bijvoorbeeld.

Wat vind jij? Laat van je horen!