low budget naar de Cook eilanden

Low budget naar de Cook eilanden? Yes please!

Zó maak je je verblijf op deze dure droombestemming betaalbaar!

Verder van Nederland kan je haast niet. De vijftien eilanden midden in de Grote Oceaan zijn een droombestemming voor velen. Op drie uur vliegen van Nieuw-Zeeland liggen de Cook eilanden: niet alleen voor honeymooners een walhalla, maar ook voor snorkelaars, duikers én backpackers. Een vakantie op deze eilanden kan echter al gauw in de papieren lopen: niet alleen de prijzen van de vliegreis, maar ook die van het verblijf zijn erg hoog. Is low budget naar de Cook eilanden dan wel mogelijk? Voor een prikkie zit je er niet, maar betaalbaar kan je het zeker maken. We geven tips!

low budget naar de Cook eilanden

Low budget naar de Cook eilanden

Het is niet onmogelijk om voordelig op de Cook eilanden te verblijven. Een voorwaarde is wel dat je naar het hoofdeiland Rarotonga gaat, maar dat is bepaald geen straf. Wil je naar een ander eiland, zoals bijvoorbeeld Penrhyn, dan zul je soms drie maanden (!) moeten wachten op een vrachtschip. Het alternatief is namelijk het regelen van een vliegtuigje, wat al gauw 1000 euro per persoon zal kosten. Wil je lowbudget naar de Cook eilanden, dan bespaar je het eenvoudigste geld op je tickets en accommodatie.

Goedkope vluchten

Je kunt links- of rechtsom rond de aarde vliegen, dat maakt qua afstand Nederland-Rarotonga niet uit. Als je echter vanuit Nederland vliegt, is de verbinding Los Angeles-Rarotonga het meest praktisch, linksom dus. Je zit dan twee keer 10 uur in het vliegtuig en met een beetje geluk ben je in 24 uur tijd op de Cook eilanden. Maar dit is gelijk ook de duurste optie en voor veel mensen onbetaalbaar.

Wie low budget naar de Cook eilanden wil vliegen, doet er  daarom goed aan om voor een ‘around-the-world-ticket’ te kiezen. Dit ticket kun je het beste via een reisbureau laten boeken. Het uitzoekwerk kost je namelijk veel tijd en vaak zijn de goedkoopste vluchten onvindbaar, omdat reisbureaus soms pakketkorting van luchtvaartmaatschappijen krijgen. Op die manier kun je een voordeliger tarief krijgen. Met een beetje geluk heb je op deze manier zes intercontinentale vluchten voor 1500 euro. Je kunt op die manier een ‘tussenstop’ op de Cook eilanden plannen, bijvoorbeeld voor of na je bezoek aan Nieuw-Zeeland. Je hebt dan natuurlijk wel wat meer tijd en flexibiliteit nodig; een weekje strandvakantie op de Cook eilanden zal nooit vanzelf low budget zijn.

low budget naar de Cook eilanden

Betaalbaar overnachten

Als typische luxeparadijs en honeymoon bestemming is overnachten op de Cook eilanden ronduit prijzig. Als je goedkoop wilt verblijven op Rarotonga zijn er beperkte mogelijkheden, maar hostels en voordelige bungalows vind je wel op diverse plekken op het eiland. Een goede keuze is bijvoorbeeld Tiare Village. Je overnacht hier in een tweepersoonschalet met een prachtige tuin met passievruchtstruiken, avocadobomen en een zwembadje voor ongeveer NZ$25 per persoon (ongeveer 15 euro). Een klein nadeel is de nabije luchthaven, maar er gaan gemiddeld twee vluchten per dag vanaf Rarotonga airport, dus de overlast vast alles mee.

Een andere mogelijkheid is Rarotonga Backpackers, waar je voor zo’n 10 euro in een dorm kan overnachten, vlakbij het strand. Dit is ideaal als je alleen reist en op zoek bent naar aanspraak. Reis je met een vriend/vriendin en wil je het iets luxer of romantischer? Dan kan je ook kiezen voor de bungalows of beachfront studio’s. Je betaalt dan zo’n 50 euro per nacht en zit echt op een mooie plek! Low budget naar de Cook eilanden zou helemaal een makkie zijn als je er ook een tentje op zou kunnen zetten, maar helaas is kamperen op het eiland verboden.

low budget naar de Cook eilanden

Vervoer over het eiland

Rarotonga is ongeveer 32km in omtrek en liften is bij uitstek geschikt om het eiland te leren kennen! Er zijn slechts twee wegen: een buitenring en een binnenring en je kunt dus maar twee kanten op. Dat maakt het liften erg gemakkelijk. De Maoribevolking is erg gastvrij en neemt je graag mee achterop de pickup-truck. Daarnaast zijn er ook toeristen met een huurauto die je laten meerijden. OV is er wel, maar onregelmatig en duur. Alternatief is om zelf een scooter te huren, maar hou er rekening mee dat je daarvoor een internationaal rijbewijs nodig hebt en daarnaast bij de politie op Rarotonga een apart certificaat moet aanvragen.

Lowbudget eten

Niet alleen restaurants, maar ook alles in de supermarkt is op Rarotonga heel duur. Ter indicatie: je betaalt zo €6 voor een literpak geïmporteerde melk. Toch kun je met een klein budget prima uit de voeten. Kies voor het lokale eten, pluk avocado’s en bananen uit de natuur, ga naar de markt in Avarua, waar Maori hun oogsten voor een kleine prijs verkopen en kook zelf. In hostels, bungalows en self catered studio’s is er kookgelegenheid aanwezig. Toch een avondje buiten de deur eten? Er zijn diverse plekken voor betaalbare fish and chips. Bovendien is er op dinsdag- en donderdagavond in Avarua een nightmarket, waar je lokale specialiteiten voor een klein prijsje kunt proeven!

low budget naar de Cook eilanden

Gratis plezier!

De paradijselijke omgeving is eigenlijk de grootste trekpleister van de Cook eilanden en met zwemmen, zonnen en snorkelen kan je je hier prima vermaken. Toch wat meer zien en doen? Ook als je low budget naar de Cook eilanden reist is er genoeg om uit te kiezen. Doe bijvoorbeeld de Cross Island walk en dan het liefst van noord naar zuid. Je doet gemiddeld 4 uur over de wandeling en klimtocht. Het is een heel duidelijk aangegeven wandelpad over het midden van het eiland en het leidt je door de prachtigste bossen en uitkijkpunten. Én je kunt makkelijk liftend bij het startpunt komen.

Ga je een middagje snorkelen, doe dat dan bij Muri Beach, een van de meest prachtige snorkelplekken van het eiland, vanwege de diversiteit aan vissen. Fout kan het overigens sowieso niet gaan met deze bezigheid, want het eiland is omringd door een prachtige turqoise lagoon. Zoek je iets cultureels, woon dan een kerkdienst van de Maori bij. De bevolking is erg gelovig: er zijn veel kerken van de vele verschillende geloofsgemeenschappen. Allemaal houden ze in elk geval op zondagochtend een dienst, die vaak gepaard gaat met prachtige zang. Ook een must do: op zaterdagmiddag zijn er op de Punanga Nui market in Avarua gratis optredens van zang- en dansgroepen. Dezelfde groepen doen op andere locaties optredens voor toeristen, maar dan betaal je er minimaal 60 euro voor. Snel bespaard dus!

Foto’s: Robert Linsdell (incl. header), Richard, Daily Sublime, Akos Kokai

Geschreven door - Runak is journaliste en altijd op zoek naar iets bijzonders: van kinderliedjes in Lombok tot verkeersborden in Japan. Ze geniet van het communiceren met handen en voeten.

Wat vind jij? Laat van je horen!