lowbudget op de Gili eilanden

Betaalbaar paradijs: low budget Gili eilanden

Een droomplek waar je écht met elk budget terecht kan!

Met duikbril, snorkel en flippers in de aanslag loop ik de warme oceaan in. Al binnen een paar meter sta ik bij het koraal en wordt het tijd om zwemmend verder te gaan. Het lage koraal wordt omringd door velden van zeewier. Verder snorkelend hoop ik te vinden waar ik voor bent gekomen. En dan opeens zie ik een groene vlek door het water bewegen. Gevonden! Een grote zeeschildpad zwemt al zeewier etend voor mijn neus langs.

Low budget op de Gili eilanden: feit of fabel?

De Gili eilanden zijn net zo relaxed als deze schildpad. En hoe kan het ook anders op de drie eilandjes waar auto’s verboden zijn, de stroom wel eens uitvalt en het warme weer je dwingt om dingen wat rustiger aan te doen. Deze Robinsonwaardige eilandjes zijn ook nog eens geschikt voor iedereen: voor backpackers met een beperkt budget tot reizigers die bij willen komen in een yoga-resort. Low budget op de Gili eilanden verblijven is namelijk wel degelijk mogelijk.

low budget op de Gili eilanden

How to get there
De hoogste uitgave zal je vliegticket zijn. Een weekje voorjaarsvakantie op de Gili eilanden zal nooit low budget uitpakken. Het beste combineer je daarom je bezoek met een rondreis door Azië, als je toch al ‘in de buurt’ bent. Voordelige vliegtickets naar Indonesië vind je hier. Een retourtje Bali heb je bijvoorbeeld al voor minder dan 550 euro. Vanaf Bali of Lombok kan je met de boot naar de Gili eilanden.

Eten en drinken

Eten en drinken kan je op de Gili eilanden zo goedkoop en duur maken als je zelf wil. De restaurantjes aan het strand en in de buurt van hotels zijn over het algemeen het duurst. Hetzelfde geldt voor de Australische sportbarretjes op Gili Trawagan. Verblijf je op Gili Air of Meno dan krijg je bij de cafeetjes in de straten die wat verder weg van de haven liggen al een biertje voor 1 euro en een lekkere maaltijd voor 4 euro. Zoek je low budget op de Gili eilanden, dan zit je op Gili Trawagan ’s avonds goed bij de streetfood market waar je je eigen diner bij elkaar shopt bij de vele standjes. Meer dan een paar euro heb je hier niet nodig!

low budget op de Gili eilanden

Accomodaties

Luxe en low budget op de Gili eilanden zijn nergens zo zichtbaar naast elkaar als in accommodaties. Van 8 euro per nacht voor een bungalow of kamer in een homestay, tot 300 euro per nacht in een luxe resort. Ontbijt is vaak bij de prijs inbegrepen. Een goede accommodatie voor als je low budget op de Gili eilanden wilt slapen is Beda Bungalow op Gili air. Voor 20 euro per nacht hebt je één van de vier tweepersoonsbungalows met airco en pannenkoeken en koffie als ontbijt! Hetzelfde geldt voor Welcome Inn op Gili Trawagan, waar het personeel ook nog eens de beste plekken voor het spotten van zeeschildpadden en fijne zonsondergangen weet. Ga je in de zomer of tijdens kerst, boek dan ver genoeg van te voren je hotel op de eilanden. Ga je buiten het hoogseizoen dan kun je ook gewoon langs de hotels en homestays lopen om te kijken wat je het leukste lijkt.

Snorkelen en duiken

Snorkelen en duiken kan op alle drie de eilanden en overal worden trips en cursussen aangeboden. Je kunt met een boot de hele dag het water op om te duiken of te snorkelen. Heb je een goede conditie en heb je vaker gesnorkeld? Dan kan je ook je eigen snorkel gear huren op de eilanden, met afdingen kom je ongeveer tussen de 1 en 3 euro uit voor een dag. De beste plaatsen om te snorkelen vraag je aan het personeel van je hotel of homestay, zo kan je er lekker op eigen houtje op uit.

low budget op de Gili eilanden

Tip: wil je veilig je spullen achterlaten tijdens het snorkelen? Kies een van de restaurantjes aan het strand uit, bestel een drankje of lunch en ze letten gratis op je spullen terwijl jij maanvissen spot in de oceaan! Op Gili Meno is het Seri Resort een fijne plek. Ze hebben heerlijke strandbedjes met parasols, douches en een kast vol leuke bladen om te lezen als je bijkomt van je snorkelavontuur. De beste plek op Gili Trawagan? Loop vanaf de haven zoveel mogelijk naar het noorden. Hier vind je alle goedkopere eettentjes en belangrijker nog, dit is waar de zeeschildpadden zwemmen!

Ook handig:

Op Gili Meno en Gili Air is een zaklamp ’s avonds geen overbodige luxe, de weg langs het strand heeft alleen licht van de hotels en restaurantjes. Op Gili Air valt de stroom regelmatig uit, dus ook voor in je bungalow is een zaklamp handig. Wil je lekker feesten? Vanaf Gili Trawagan kun je voor ongeveer 20 tot 30 euro de hele dag varen met een party boot, inclusief DJ en drank. Op de Gili eilanden is malaria, dus neem malerone pillen mee en doe niet zuinig met DEET. De homestays en hotels hebben muskietennetten. Wil je van het ene naar het andere eiland, dan kun je een privé bootje huren of, een stuk goedkoper, met de dagelijkse taxiboot gaan voor nog geen euro. Tussen de Gili’s en Bali en Lombok varen verschillende maatschappijen. Afdingen en bij verschillende verkooppunten langsgaan kan hierbij veel geld schelen!

Foto’s: Francesco, Sarah Tzinieris (incl. header), Yeowatzup

Geschreven door - Betty werkt in de theaterwereld, maar droomt altijd over lange reizen. Ze wisselt cultuur rijke steden graag af met mooie landschappen en mengt zich het liefst tussen de lokale bevolking.

2 thoughts on “Betaalbaar paradijs: low budget Gili eilanden”

  1. Had nog niet eerder nagedacht over de gili eilanden. Wat een prachtige plek! Welke prikken heb je moeten halen voordat je heen ging? Vond je het niet eng met die malaria muggen?

Wat vind jij? Laat van je horen!