Lowbudget Parijs

Low budget Parijs: betaalbaar stedentrippen

De stad van de liefde, maar ook van de hoge prijzen. Met deze tips maak je de goedkoopste stedentrip naar Parijs!

Liefde doet veel, geld doet alles, zegt het oer-Hollandse spreekwoord. Een tijdje terug nam ik mijn vriendin mee voor een stedentrip Parijs, met een klein budget, mag gezegd worden. Gelukkig geldt voor haar en veel anderen dat liefde toch iets belangrijker is dan keiharde duiten, want ondanks alles bewees de Franse metropool ons dat het met recht de stad van de liefde genoemd mag worden. Zit je ook op met een krap budget en wil je toch met je geliefde naar de Franse hoofdstad? Ik verzamelde tips waarmee je low budget Parijs kunt bewonderen!

Low budget Parijs

Low budget Parijs: overnachten

Een hotel met uitzicht op de Eiffeltoren? Forget it. Zoiets is helaas alleen betaalbaar voor de rich & famous, dus zoek verder. Het nadeel van een echt goedkoop hotel is dat je een eind buiten het bruisende stadscentrum moet verblijven. Maar de echte koopjesjager gaat nog verder. In de voorsteden bieden hotels kamers aan die zijn voorzien van een keukentje en een vaatwasser. Je hoeft op die manier niet eens te betalen voor dure restaurantjes.

Vergaap je niet te lang aan de duizelingwekkende hotelprijzen in het centrum, maar kijk verder! Want als je het hotel alleen gebruikt om te slapen en je bent reislustig, dan is een stukje forensen tussen de echte Parijzenaren een hele leuke ervaring. Een andere optie om low budget Parijs te ervaren is met Airbnb. Een goed appartementje in de stad zelf heb je dan al vanaf 50 euro per nacht. In het dure Parijs is dat echt een koopje!

Low budget Parijs

Petit Déjeuner

Blijf niet te lang hangen in je hotel of appartement en ga op tijd de stad in. Je ziet het dagelijks leven dan echt op gang komen en kunt gelijk een Frans ontbijtje mee pakken. Daarbij moet wel gezegd worden dat in andere landen, in tegenstelling tot bij ons, een ontbijt niet veel voorstelt. Een koffie en een croissant volstaat voor de Fransen. Een hotel- of hostelkamer met ontbijt kan dan relatief duur zijn. Wacht daarom met ontbijten tot je in het centrum van Parijs bent. Daar zijn genoeg leuke bakkerijtjes, die tegen een fijn prijs een beter ontbijt aanbieden. Neem je croissantje mee naar een park of neem plaats aan de oever van de Seine en je begint je dag in Parijs echt optimaal!

BYO-café’s

Tussen alle sightseeing even een pauze inlassen? Even plaatsnemen op een leuk plekje in een café kan je al gauw duur komen te staan. Maar ook daarvoor is een low budget optie! Het klinkt heel apart om zelf eten mee te nemen naar een café of restaurant, maar in Parijs kan het echt. Neem de bistro La Chope du Chateau Rouge, in Montmartre. De clientèle van deze bruine kroeg bestaat uit het beste en het slechtste dat de wijk te bieden heeft. De koffie is fatsoenlijk, het bier goedkoop en je kunt er je eigen meegebrachte eten nuttigen wanneer je eerst een drankje bestelt aan de bar. ‘La Chope’ staat hierin niet alleen; in Parijs zijn een toenemend aantal bars en eetcafés waar je op sommige dagen gratis couscous of friet kunt eten. Het is niet voor te stellen in Nederland, maar je portemonnee zal blij met je zijn!

Low budget Parijs

Gratis bezienswaardigheden

Wie aan Parijs denkt, denkt meteen aan de Eiffeltoren, het Louvre en de beroemde kerken Notre Dame en de Sacre Coeur. De meeste kerken in Parijs zijn gratis te bezoeken, terwijl andere bezienswaardigheden prijzig zijn. Maar je kunt met een studentenpas meer dan je denkt. Je staat bijvoorbeeld op de top van de Eiffeltoren voor de helft van het normale tarief. Daarnaast doet Parijs meer om jongeren op cultureel vlak te stimuleren. Zo kun je als Europees staatsburger onder de 26 gratis het Paleis van Versailles bezoeken. De blik op onze gezichten toen we dit ontdekten bij de kassa van het paleis was onvergetelijk.

Het lukte ons om met honderdvijftig euro een weekend Parijs door te komen. Hoe deed je dat met vervoer dan, hoor ik je vragen? Daarover lees je alles in het eerste deel van Low budget Parijs!.

Foto’s: Pop H, Jordiet, Mark Fisher (incl. header), Dennis Jarvis

Geschreven door - Door zijn Nieuw-Zeelandse roots heeft Jessy een gekke voorliefde voor Kiwi’s , rugby en Maori’s. Daarnaast speurt hij graag naar spannende locaties in toeristische steden en heeft hij een voorliefde voor Berlijn. In zijn ogen de enige Europese stad die aan deze eisen kan voldoen.

Wat vind jij? Laat van je horen!