Op eigen houtje én met een beperkt budget Tanzania ontdekken: kan het?
Backpacken in Tanzania, dat lijkt me wel wat! Verleid door plaatjes van wildlife, schitterende nationale parken, de hoogste berg van Afrika, weelderige regenwouden en oogverblindende palmstranden ga ik op zoek naar meer info over deze bestemming. Ik kom online de ene na de andere pakketreis tegen. De ene nog flitsender dan de andere, met Nederlandse reisbegeleiding, luxe lodges en directe vluchten. Info over (low budget) zelf rondreizen kan ik nauwelijks vinden en de prijzen zijn duizelingwekkend. Hoe zit dat dan; kun je op eigen houtje door Tanzania reizen? En is dat veilig en een beetje betaalbaar? Ik heb inmiddels (mijn) antwoorden! Hier mijn bevindingen en tips om op eigen gelegenheid en met een beperkt budget Tanzania te verkennen!
Op safari in Tanzania!
De meeste reizigers verlaten Tanzania niet zonder (een groot deel van) de big 5 te hebben gezien. Op safari dus! Een safari is echt activiteit nummer 1 in Tanzania en dat is logisch, want in de nationale parken leven vele exotische dieren als recht uit een National Geographic documentaire getrokken. Het crème de la crème van de safari’s vind je in het noorden van Tanzania (zgn. “Northern Circuit”). Hier zijn de iconische Serengeti, de wereldberoemde Ngorongoro krater, maar ook minder bekende parken zoals Arusha National Park, Tarangire National Park en Lake Manyara National Park. Stuk voor stuk prachtige parken met ieder een eigen landschap, vegetatie en wildlife.
En ook dit: ’s werelds beste safariparken liggen in het traditionele leefgebied van het nomadische volk de Maasai. Een interessante bevolkingsgroep om op reis meer over te ontdekken.
Self-drive of georganiseerd op safari?
Theoretisch gezien kun je een self-drive safari doen in Tanzania, maar het systeem is hier niet op ingericht. De huurkosten voor een (verplichte) 4wd jeep zijn hoog, op sommige plekken ben je verplicht een gids mee te nemen en bovendien zit je met papierwerk en omslachtige regelgevingen. Zelf rondrijden is natuurlijk het ultieme avontuur, maar toch kiest de meerderheid voor een georganiseerde safari. Je kunt bij zo’n georganiseerde safari voor een bekende Nederlandse reisorganisatie gaan, maar voordeliger en misschien leuker is het kiezen van een lokale aanbieder. In Arusha vind je letterlijk honderden safari-aanbieders en bij hen kun je je safari in Tanzania op maat laten samenstellen.
Bij een safari zijn normaliter vervoer, accommodatie, drie maaltijden per dag en de entreegelden voor de nationale parken inbegrepen. Gedurende die dagen ben je de hele dag op pad met een gids en word je in een comfortabele auto langs de hoogstandjes van de Tanzaniaanse flora en fauna genomen!
Low budget Tanzania?
Nee, eigenlijk zijn de safari’s niet op een budget te doen. Voor de wereldberoemde parken als de Serengeti en de Ngorongoro krater betaal je tussen de $50 – $80 dollar entreegeld en daarbij komen nog de kosten voor de auto, de brandstof, de maaltijden en de overnachtingen. Wil je met een beperkt budget Tanzania en de wildparken ontdekken, dan kan je de kosten wel wat drukken door met een groepje op pad te gaan; gezellig en stukken beter voor de portemonnee. Ook kun je het qua accommodatie zo gek doen als je wilt. De goedkoopste optie is het opzetten van een koepeltentje en kamperen op campings midden in de wildernis. Helemaal lod budget Tanzania proof! Wil of heb je meer te besteden, kies dan voor glamping of een lodge in het national park en koel ’s middags af in het zwembad daar. It’s up to you!


Het plafond van Afrika; de Kilimanjaro
Na een fantastische week tussen de leeuwen, reizen we naar onze volgende bestemming: Moshi. Dit dorp ligt aan de voet van de indrukwekkende Kilimanjaro en is dan ook uitvalsbasis voor de vele sportievelingen die deze besneeuwde joekel trotseren. Ik ben iets minder sportief maar wil wel graag de omgeving van de Kili bekijken en dus kijk ik voor dagtrips in de buurt. Ik vind veel aanbod voor georganiseerde, prijzige excursies maar dat moet toch anders kunnen.
Zo wil ik naar de Materuni waterval hiken, gelegen in de tropische regenwouden op de uitlopers van de Kilimanjaro. We besluiten met het openbaar vervoer die kant op te gaan. Op het busstation van Moshi gaan we op zoek naar de dalla-dalla die naar Materuni gaat. Dalla-dallas zijn minibusjes die in heel het land rijden en perfect zijn als je met een klein budget Tanzania wil rondreizen. Vaak hebben ze vijftien zitplaatsen, maar zijn ze volgestouwd met minimaal 25 mensen en voeg daar dan ook nog eens een zootje bagage, baby’s en dieren aan toe. De busjes vertrekken wanneer ze vol zijn en stoppen op elke straathoek, maar zijn wel goedkoop en een perfecte manier om het lokale leven te ontdekken.


Zelf betaalbare dagtrips regelen vanuit Moshi
Een uur verder en een euro lichter stappen we uit in Materuni. Toevallig ontmoeten we in de bus een jongen die graag als gids wil fungeren en ons de weg naar de waterval wijst. Onderweg vertelt hij ons honderduit over de diverse vruchten, plantages en krijgen we ook nog een demonstratie van het koffieproductieproces. Op eigen houtje hiken hier is niet heel ideaal. De trail is niet aangegeven en onderweg klampen vele dorpsbewoners ons aan die allemaal graag ons gids willen zijn. Niet al te laat op de dag pakken we de dalla-dalla weer terug. Je weet het maar nooit. We glibberen het bergweggetje weer af en heelhuids bereiken we Moshi weer.
Op dag twee doen we hetzelfde trucje, maar dan naar het bergdorp Marangu. Verstopt in de regenwouden ligt hier het beginpunt van één van de wandelroutes naar de top van de Kili. Ook vandaag ontmoeten we in de dalla-dalla een aardig Tanzaniaan die ons, uiteraard tegen een (vooraf afgesproken) bedrag, de omgeving wil laten zien. We bezoeken de Kilasiya waterval, een markt en wandelen veel. Een mooi en budgetvriendelijk dagje!


Op dag drie bezoeken we de Kikuletwa Hotsprings. Om daar te komen verruilen we onderweg de dalla-dalla voor een tuk-tuk en daarmee leggen we de hobbelige en half ondergelopen weg naar de springs af. Een mooi tochtje over het platteland langs Maasai herders, dorpjes en dat alles onder het wakende oog van de Kilimanjaro én de tweede hoogste berg van Tanzania; Mount Meru. De hotsprings zijn trouwens niet echt hot, maar bieden wel een middagje vermaak. Met uitzicht op het azuurblauwe water, verscholen tussen de frisgroene palmen pakken we een traditioneel Tanzaniaanse lunch mee en genieten we van het Center Parcs achtige ‘zwembad’!
Praktisch:
Vanuit Moshi reis je heel gemakkelijk met de dalla-dalla naar verschillende dorpjes op de uitlopers van de Kilimanjaro. Vraag rond op het station in Moshi en je wordt vanzelf het goede minibusje ingeduwd. Zodra je op de bestemming bent is het handig om een gids (of gewoon een behulpzame dorpsbewoner) in te schakelen. Bezoek je net als wij met een beperkt budget Tanzania, dan is deze manier van reizen ideaal. Een ritje met de dalla-dalla kost minder dan een euro en met de entree voor de watervallen en de fee voor gids betaalden we iedere dag zo’n € 12 p.p. voor een prachtig dagje natuur. Daarbij is slapen in Moshi ook goedkoop en zijn er in Moshi genoeg budget opties voor een lekker Tanzaniaans (of Westers) maaltje.
Het paradijselijk Zanzibar
Het ‘klassieke’ reisschema door Tanzania wordt vaak afgesloten met een weekje op het paradijselijke eiland Zanzibar. En dat lijkt ons ook een prima idee! Qua stranden is er op Zanzibar eigenlijk voor iedereen wat wils; verlaten stranden met lokale vissers tot levendige badplaatsen met barretjes en dineren op het strand. Wij kozen voor het rustige Jambiani, dat aan de zuidoost kust van het eiland ligt. Rijen palmbomen, azuurblauw water, authentieke vissersboten en kleurig geklede vrouwen die zeewier oogsten. Ik heb al wat stranden gezien, maar de stranden bij Jambiani scoren hoog bij mij!
Eenmaal op Zanzibar vind ik het wel lastig zelf dingen te ondernemen. Het openbaar vervoer is niet bepaald goed geregeld en de tours en taxi’s zijn allemaal relatief duur. Er rijden wel dalla-dallas maar deze gaan bijna allemaal via de hoofdstad Stonetown. Zo rijd je dus niet gemakkelijk van bijvoorbeeld Jambiani naar het in het noorden gelegen Nungwi, terwijl dat hemelsbreed niet ver is. Een bevriend Tanzaniaans stel neemt ons mee naar een spicefarm, waar we veel verschillende kruiden voelen, ruiken en proeven. Zanzibar staat te boek als kruideneiland dus een bezoekje aan een specerijenplantage mag niet ontbreken. Verder wandelen we veel over het strand, naar bijvoorbeeld het visserdorpje Pajé dat zeven kilometer noordelijker ligt. Én we chillen vooral veel; zwemmen, lezen, zonsondergangen kijken, lekker eten en genieten van de sterrenhemel. Ik had nog wel iets meer van het eiland willen zien maar zag niet veel mogelijkheden om dat op eigen gelegenheid te doen, en dat vind ik toch het leukst.
♡ Meer over een reis naar Zanzibar
Stonetown is overigens ook een aanrader en kun je gemakkelijk zelf bezoeken en verkennen. Het is een exotisch stadje met Arabische en Portugese invloeden waar het heerlijk dwalen is in de steegjes. Verder is hier ook veel te zien; een fort, musea, een voormalige slavenmarkt, moskeeën en markten.
Praktisch:
Ik vond reizen op Zanzibar een tikkeltje lastig. Je verplaatsen met het openbaar vervoer op Zanzibar is omslachtig en tijdrovend. De wegen en verkeer zijn daarbij niet ideaal om zelf een auto of scooter te huren. Wat betreft de kosten: op Zanzibar ben je aangewezen op taxi’s en excursies, en daar betaal je westerse prijzen voor. Het algemene prijsniveau ligt op Zanzibar ook hoger dan op het vaste land. Uiteraard is het nog goedkoper dan Nederland, maar de prijs-kwaliteitverhouding vond ik niet top.
Low budget Tanzania: wat is onze conclusie?
Ook al is Tanzania een vrij arm land, verwacht geen prijzen zoals je die bijvoorbeeld vindt in Zuidoost-Azië. In Tanzania reis je heel anders. Simpel gesteld; Tanzania is ingesteld op blanke toeristen die voor georganiseerde reizen en tours gaan en een leuke bankrekening hebben. Maar de wat meer ervaren reizigers die in zijn voor een beetje avontuur kunnen op bepaalde plekken prima zelf rondreizen voor niet al te veel geld. Als je dat doet waar het kan, dan kom je onderaan de streep nog redelijk uit.


Samengevat; hoe regelden we onze reis door Tanzania?
➸ Wij regelden onze safari’s (in totaal een week) bij een lokaal bureautje in Arusha en we gingen een week op pad met een groepje en een gids door de noordelijke nationale parken.
➸ Onze tourorganisatie zette ons af op onze volgende bestemming Moshi maar je kunt dit ook eenvoudig zelf bereizen met de bus. De bussen vertrekken met grote regelmaat tussen Arusha en Moshi en zijn er al vanaf € 2 enkele reis p.p.
➸ Via booking.com boekten we een simpel guesthouse in Moshi en dit was onze uitvalsbasis voor een paar dagen in de omgeving van de Kilimanjaro. Vanuit Moshi deden we alles per dalla-dalla.
➸ Ons vliegticket naar Zanzibar boekten we vooraf thuis online.
➸ Een shuttlebus van de luchtvaartmaatschappij waarmee we van Kilimanjaro International Airport (KIA, 45 km verderop) naar Zanzibar vlogen, bracht ons van Moshi naar KIA. Voor meer info daarover check je de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je geboekt hebt (dit is een goede budget optie: een shuttlebus van € 5 vs. een taxi van € 50).
➸ Op Zanzibar pakten we de dalla-dalla vanaf Kwerekwe (dalla-dalla station in het zuiden van Stone Town) naar Jambiani.
➸ Vooraf boekten we via booking.com een resort in Jambiani.


En hoe zit het met veiligheid in Tanzania?
Ik ben zelf een held op sokken en ik heb me in Tanzania altijd veilig gevoeld. Ik zat als enige blonde in een minibusje vol Tanzanianen, we wandelden met z’n tweeën door Arusha en Moshi en ook na zonsondergang liepen we daar nog van of naar restaurantjes. Gebruik je gezonde verstand, doe een beetje met de locals mee en dan hoef je je geen zorgen te maken!
Hallo Berber bedankt voor je verslag héél prettig om te lezen. In sept 2022 wil ik van Curaçao naar Brussel en dan verder naar Tanzania.
Ik hen héél wat interessante tips gecopieerd – ik ben een budget man= gepensioneerd en reis alleen.
Nogmaals bedankt arthur
Hi Berber,
Kun je ons vertellen bij welk lokaal bureautje in Arusha jij de safari hebt geboekt?
Alvast dank!
Hoi Sanne, ja graag zelfs! Bij https://mnyalusafaris.com/. Furaha is ook goed te vinden en te bereiken via Instagram 🙂
ja graag zelfs! https://mnyalusafaris.com/. Furaha is ook goed te vinden en te bereiken via Instagram 🙂
Hallo, wat een leuk verslag! Waar sliepen jullie in Moshi?