low budget IJsland

Low budget IJsland: het kan echt!

Een magisch mooi land, maar wel met een prijskaartje. Laat het je niet tegenhouden want met deze tips valt het reuze mee!

Betaalbaar op reis naar IJsland? Het is misschien niet het meest voor de hand liggende land om te bezoeken als je niet veel wilt besteden, maar mogelijk is het zeker. Wat maar weinig mensen weten is dat IJsland een stuk betaalbaarder is geworden sinds de crisis in 2008. Goedkoop is het land nog steeds niet, dus wij geven je wat extra tips om van dit prachtige land te kunnen genieten zonder je spaarrekening te hoeven plunderen.

Slimme tips voor low budget IJsland

De mogelijkheden om met een beperkt budget IJsland te kunnen bewonderen begint al bij de vlucht. Daarop zijn je euro’s namelijk snel bespaard. Een retourtje Amsterdam – Reykjavik heb je al voor zo’n 100 euro; het beste vergelijk je via bijvoorbeeld skyscanner wat het goedkoopste vliegticket voor je is.

low budget IJsland
Robert Lukeman/UnsplashLiften of carpoolen?

Het openbaar vervoer is op IJsland, zeker in het laagseizoen, geen optimale manier om je over het eiland te verplaatsen. Mocht een auto huren niet in je budget passen, dan is liften een goede optie. IJsland is niet alleen een van de veiligste landen om te liften, bijna iedereen rijdt ook nog eens dezelfde route over de golden circle (M1). Grote kans dus dat je binnen no time een plekje op de achterbank hebt! Wil je iets meer zekerheid? Samferda is dé website voor carpooling in IJsland. Kies je er voor om je eigen auto te huren, dan kan je deze site ook gebruiken om andere reizigers mee te nemen. Kosten besparen en nieuwe mensen leren kennen terwijl je door het IJslandse landschap rijdt, do we need to say more?

Overnachten

Hotels op IJsland zijn ronduit duur en moeten meestal lang van te voren gereserveerd worden. Ben je van plan in hostels te gaan overnachten, neem dan je eigen beddengoed mee, daar betaal je al gauw een tientje per nacht voor. Ook een goede tip: als lid van de Hostelling International Group krijg je korting op bijna alle hostels op IJsland. Houd er wel rekening mee dat sommige hostels in het laagseizoen sluiten en in het hoogseizoen snel volgeboekt zijn. Een andere optie is om te gaan couchsurfen. IJsland heeft een uitgebreide couchsurfing community, en wat is er leuker dan tijdens je reis met locals op verkenning te gaan?

Kamperen

In de zomermaanden kun je er ook voor kiezen om te gaan kamperen. Verwacht geen campingwinkels of bingo-avonden, campings op IJsland zijn wat primitiever dan je wellicht gewend bent, maar daardoor des te leuker. Wel zijn er op campings altijd keukens aanwezig, zodat je zelf je eten klaar kunt maken. Voor een kampeerplek betaal je zo’n 10 euro per nacht. Mocht je niet bijzonder veel waarde hechten aan sanitaire voorzieningen of elektriciteit, dan kan je er ook voor kiezen echt into the wild te gaan. Wildkamperen is namelijk toegestaan. Meer low budget IJsland bereizen kan niet!

Timing

Hoewel bijna iedereen er voor kiest om IJsland in de zomermaanden te bezoeken, heeft het laagseizoen (van september t/m mei) ook zijn voordelen. Prijzen gaan omlaag en je uitzicht in nationale parken wordt niet geblokkeerd door massa’s toeristen. De hoofdattractie van IJsland is de overweldigende natuur, en dit kost je gelukkig helemaal niets, de toegang tot alle nationale parken is namelijk gratis.

TIP: Ga je graag met een reisgids op pad? Dan tippen we deze reisgids IJsland van ANWB of als je graag een mooie wandelroute doet is de wandelgids van Rother een aanrader!

low budget IJsland
Roy Hennessey/Unsplash

Wintersporten op IJsland

Nog een voordeel van reizen in het laagseizoen zijn de wintersportmogelijkheden! Verrassend genoeg is wintersporten in IJsland namelijk betaalbaar. Het seizoen loopt vanaf ongeveer november t/m mei. Onder de IJslanders is het al tientallen jaren populair, maar het toerisme heeft het land nog niet bestempeld als wintersportbestemming. Des te beter voor je portemonnee. IJsland is 11 skigebieden rijk, waarvan de meesten in het noorden en een aantal in de regio van Reykjavik. Ze zijn allemaal basic maar wel met alle nodige voorzieningen. De sneeuw is uitstekend en de setting in de dramatische IJslandse natuur behoorlijk uniek. Prijzen variëren per gebied maar een dagpas heb je al vanaf 18 euro. Ski- en snowboard materiaal is in of nabij alle gebieden te huur.

Of je nou gaat wintersporten of niet, een goede voorbereiding loont want niet alleen het landschap maar ook het klimaat in IJsland is ruig. De temperatuur en weersomstandigheden kunnen per dag aanzienlijk schommelen en met name in de hoger gelegen gebieden komt de temperatuur niet of nauwelijks boven het vriespunt. Een outfit uit een echte outdoorwinkel is dan geen overbodige luxe. Vooral een goed gevoerde en winddichte winterjas is onmisbaar. Niet altijd leuk voor je spaarrekening maar wel een investering waard.

low budget IJsland
Trevor Cole/Unsplash

Gratis activiteiten

Tours en dagtrips maken je reis vaak prijzig maar ze helemaal links laten liggen is ook zonde. Gelukkig zijn er genoeg gratis activiteiten die dat dan weer in balans brengen. In Reykjavik zijn veruit de meeste mogelijkheden om met een klein budget IJsland te zien. Zo kan je bijvoorbeeld twee keer per dag, elke dag van de week, een gratis guided tour door de stad maken. De gids van Free Walking Tour Reykjavik laat je alle hoogtepunten en leuke adresjes van de stad zien voor helemaal noppes. Een kleine fooi is natuurlijk wel welkom.

Elke woensdag heb je gratis toegang tot de National Museum of Iceland in het centrum van Reykjavik. De permanente tentoonstelling Making a Nation is een aanrader! Ook gratis en een leuke wandeling waard is het Einar Jónsson Sculpture park.

En niet alleen de hoofdstad biedt mogelijkheden voor low budget IJsland. Bij Nautholsvík Beach heb je gratis toegang tot de thermale baden in de baai met een heerlijk temperatuur van 68 graden. Hottubs, goudkleurige stranden en chillen maar! En laten we niet vergeten wat er nog meer gratis is in dit betoverd mooie land: de gletsjers, bizarre maanlandschappen, uitgestrekte meren en, natuurlijk, het magische Noorderlicht.

Geschreven door - Marije is een schrijvend reisfanaat die altijd op zoek is naar plekken die nog niet ontdekt zijn door de grote massa. Het liefst gaat ze voorzien van backpack naar bestemmingen met een hoog cultuurshock-gehalte.

One thought on “Low budget IJsland: het kan echt!”

Wat vind jij? Laat van je horen!