meditatieretreat in Maleisië

Tot rust komen tijdens een meditatieretreat in Maleisië

Dompel je onder in de wereld van monniken, nonnen en yogi’s 


Een week lang geen telefoon, laptop, boeken of ander impulsen die je kunnen afleiden van je dagelijkse dingen. Het lijkt bijna ondenkbaar, maar volgens de monniken van de Vipassana stroming van meditatie is het dé perfecte formule om volledig tot rust te komen en echt aandacht te kunnen schenken aan je gedachten. Nieuwsgierig naar de eeuwenoude geheimen van meditatie, reisde naar een meditatieretreat in Maleisië, in een mystiek dorpje in het zuiden van het land.

Kennismaken met mediteren

Vanaf Kuala Lumpur is het maar drie uur met de bus om op deze bijzondere plek te komen. En dan begint het echt, een week lang onderdompelen op deze mooie plek middenin de jungle. Drie maanden per jaar komen monniken uit de grootste kloosters ter wereld zoals Myanmar, Sri Lanka en India samen in dit meditatieretreat in Maleisië om met elkaar te mediteren en yogi’s te onderwijzen in het beoefenen van meditatie. De monniken helpen de yogi’s hiermee door hen zoveel mogelijk te leren over de geheimen van meditatie en alle rituelen die hierbij horen.

Het meditatiecentrum staat open voor iedereen die kennis wil maken met meditatie en wil ervaren hoe het is om acht tot tien uur per dag te mediteren. Mensen die opzoek zijn naar een nieuwe passie, een paar weken willen ervaren in rust en stilte óf simpelweg meer willen leren over meditatie. Er zijn talloze redenen waarom mensen de rust opzoeken van dit meditatieretreat in Maleisië.

meditatieretreat in Maleisië

Back to Basic

Wie denkt dat een meditatieretreat in Maleisië een relaxweekje is heeft het mis! Mediteren is hard werken en vereist dan ook veel discipline en doorzettingsvermogen. De verveling die af en toe toeslaat en pijnlijke meditatiehoudingen zullen menig yogi’s herkennen. Volgens de monniken is back to basic de juiste manier om volledig de aandacht op je gedachten te richten. Wie dan ook kiest om de uitdaging aan te gaan zal geconfronteerd worden met deze sobere levensstijl van de monniken. Hutjes met alleen een bed en een kast, niet meer eten na de lunch, geen elektriciteit en het comfort? Dat is ver te zoeken! Maar als je daar eenmaal doorheen bent, wil je nooit meer terug. Het relaxte gevoel, tijd voor jezelf en de leuke herinneringen van lang geleden die zomaar naar boven komen drijven; het is een groot avontuur.

Een dag in een meditatieretreat in Maleisië

Om 4 uur ’s nachts klinkt het geluid van de gong over het hele terrein van het meditatiecentrum, tijd voor de ochtendmeditatie! Elke ochtend starten de monniken, nonnen en yogi’s met een twee uur durende meditatie. Het idee is dat je de dag begint met aandacht voor je gedachten. En wat is nu mooier, dan opstaan bij zonsondergang en de dag beginnen met mediteren in de jungle die langzaam begint wakker te worden? Niet gek bedacht! Het programma in deze meditatieretreat in Maleisië, in tegenstelling tot veel anderen, geeft ontzettend veel vrijheid aan de yogi’s. Je kunt dan ook zelf indelen wanneer en hoelang je wilt mediteren. Dat biedt perspectief, want ‘s middags even terug trekken met een mooi boek over meditatie of boeddhisme uit de bibliotheek op het terrein, kan ook heerlijk ontspannend zijn.

meditatieretreat in Maleisië

Elke dag staat er ook een klusje op het programma; de weg vegen of de meditatiehal schoonmaken, iedereen draagt wat bij aan het leven in de retreat. Hoewel de lunch de laatste maaltijd is, staat er om half 6 nog wel een lekker kopje thee op je te wachten. Dit is meteen het moment dat je al je brandende vragen zelf kan stellen aan de monniken. Om negen uur is het tijd om te gaan slapen want wie om vier uur op wilt staan kan maar beter vroeg naar bed gaan.

Rituals of the monks
Wie de film ‘7 Years in Tibet’ wel eens heeft gezien, weet dat de monniken allerlei verschillende rituelen hebben. Deze zijn onmisbaar en staan centraal in het boeddhisme en de beoefening van meditatie. In de retreat kan je de oeroude tradities en magische rituelen die de monniken uitvoeren zelf meemaken. Zo wordt de dag afgesloten met chanting’ een ritueel waarbij iedereen verzamelt in de grote meditatiehal en al zingend bloemen en kaarsen aan elkaar doorgeven die voor Boeddha worden neergezet.

Meditatie ervaren

Ben jij nieuwsgierig geworden naar meditatie en wil je een unieke kans grijpen om meditatie te beoefenen tussen echte monniken? Eén telefoontje naar de receptie van het meditatiecentrum en je bent de volgende dag al welkom. Hoe lang je kunt blijven? Dat hangt af van jou. Sommige mensen blijven een aantal maanden, maar je kunt ook gerust vijf dagen komen kijken om te proeven hoe het is om zo intensief met meditatie bezig te zijn. De kosten? Helemaal gratis, voor ieder die een bijdrage wil leveren is het wel mogelijk een donatie te doen. Voor meer informatie over dit meditatieretreat in Maleisië kan je een kijkje nemen op de website van het Bhaddekaratta Hermitage.

Na het meditatieretreat in Maleisië verder reizen? Ga naar onze continentenpagina van Azië voor een overzicht van alle reistips.

Geschreven door - Hoewel Deborah momenteel psychologie studeert, zou ze het liefst vandaag nog haar backpack pakken om al schrijvend de wereld over te reizen. Haar motto: "Life is about telling stories''.

5 thoughts on “Tot rust komen tijdens een meditatieretreat in Maleisië”

 1. Hi Deborah,

  Wat een mooi verhaal. Ik vlieg volgende week dinsdag naar Maleisië en naar aanleiding van jouw verhaal, ga ik dit meditatiecentrum ook opzoeken. Ik ben erg benieuwd en weet nog niet zo goed wat ik kan verwachten, behalve wat jij in je verhaal schrijft. Heb je nog tips hoe je het beste naar Bhaddekaratta Hermitage kan komen vanuit Kuala Lumpur? En kun je misschien nog iets meer vertellen over het dagelijkse ritme? Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Eva

  1. Hoi Eva, dank voor je enthousiaste berichtje! Leuk om te horen dat je het meditatiecentrum gaat opzoeken. Ik vond het een erg bijzondere ervaring. Zelf heb ik de bus genomen vanuit Kuala Lumpur naar Sri Gading. Daar heeft iemand van het meditatiecentrum mij bij de bushalte opgehaald. Het programma is best pittig als je nog nooit gemediteerd hebt. Ik vond het zelf een mooi uitdaging. Elke ochtend om 4 uur is het tijd om op te staan en twee uur te mediteren. Na die twee uur volgt het ontbijt en krijgt iedereen een klusje. Rond half 12 is de lunch en de verdere dag volgen er geen maaltijden meer. Om 5 uur ga je met de monniken thee drinken en kan je vragen stellen. Rond 9 uur start het avondritueel en daarna is het tijd om te slapen. Zo zien de dagen er ongeveer uit in deze meditatieretreat. Tussendoor kan je mediteren, lezen of over het terrein wandelen. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

   1. Dankjewel voor je reactie. Ik heb vorig jaar ook een soorgelijke retraite gedaan in de ardennen. Dat beviel zo goed, dat ik besloten heb het nog eens te herhalen, maar dan wat verder weg. Ik kwam toevallig, tijdens mijn zoektocht op internet, op jouw verhaal en dat sprak me erg aan. Bedankt voor de extra toelichting, leuk! Hoe lang ben je uiteindelijk gebleven bij het centrum? En heb je daarna nog eens andere retraites gedaan, in Maleisie of een ander land?

    1. Hoi Eva, leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden. Ik ben zelf een week in het centrum gebleven. Daarna ben ik door gegaan naar Indonesië en de Filipijnen en hen geen andere retraites gedaan. Zou er nog wel graag een keer een willen doen!

 2. Hoi Deborah! Ik ben voornemens om in januari in Singapore te starten met een backpack-reis door Zuidoost-Azië. Na een paar dagen daar te zijn geweest bij een kennis wil ik naar Maleisië en even helemaal afschakelen van het (Wilde) Westen. Een simpele zoekopdracht in onze beste vriend Google De Zoekmachine bracht me hier, op deze site en jouw verhaal. Ik heb ´m met buitengewone interesse gelezen en vroeg me af of dit nog de plek is om hier mijn nieuwsgierigheid te laten blijken en vragen te stellen! Fijne groet, Kaj

Wat vind jij? Laat van je horen!