Meer van Genève

Roadtrippen langs het Meer van Genève in Zwitserland

Toeren langs de mooiste plekjes aan het water

Het is een land dat je betoverd en waar je zorgeloos kan genieten van de rust, ruimte en de overdaad aan natuur. Alleen al het Meer van Genève, ofwel Lac Léman, is een reden om af te reizen naar het mooie Zwitserland. Of je dat nu doet in de zomer of winter en per trein of auto: aan het Meer van Genève reis je gegarandeerd langs sfeervolle dorpjes, idyllische uitzichtpunten en waanzinnige natuur. Reis met ons mee door dit mooie stukje Zwitserland!

Het Meer van Genève

Het Meer van Genève is gelegen in het westen van Zwitserland, tegen de grens met Frankrijk. Veel inwoners genieten van het Meer in de lente en zomer. Omdat de temperatuur hoog kan oplopen, zijn de stranden ideaal voor de lokale bevolking. Ieder jaar vertrekken de inwoners vanuit alle hoeken van het land naar het Meer om te zwemmen, wandelen of een van de vele watersporten te beoefenen. Het water strekt zich uit over verschillende Franstalige kantons en nabijgelegen steden als Genève, Lausanne en Montreux zijn makkelijk te bereiken met de trein. Je kan het natuurlijk ook dichterbij zoeken en een wandeling maken naar een van de mooie dorpjes in de directe omgeving.

Meer van Genève

Lausanne

Gebruik bij aankomst in Lausanne niet te luidruchtig de Nederlandse benaming voor het Meer, want daar kan je de inwoners nog wel eens mee beledigen. Het Meer is namelijk een onderdeel van hun stad en daar zijn ze maar wat trots op. Lac Léman dus! Vanaf het Olympisch museum, boven op de heuvel, krijg je het mooiste uitzicht. Het hoofdkantoor van het Internationale Olympisch Committee ligt net iets buiten het centrum van de stad, waar het Meer zich in de achtertuin bevindt.

Sightseeing

Pak je de trein of de bus om verder van het Meer te genieten, dan zijn Montreux en Vevey de beste plaatsen. Vevey staat bekend als de laatste woonplaats van Charlie Chaplin en de thuisbasis van chocolademerk Nestlé. Montreux is voor altijd verbonden aan het wereldberoemde Montreux Jazz Festival. Hier vieren de rijke Russen en Zwitsers hun vakanties in vijf sterren hotels en restaurants. Als je dit wilt ontwijken kun je ook gewoon heerlijk wandelen op de boulevard langs het Meer. Deze leidt je tot een eeuwenoud kasteel, Chateau Chillon, prachtig geleden bovenaan het meer. Dit imposante kasteel was een tolpoort en tevens een uitkijkpunt in de Zwitserse geschiedenis. Het is nu een bezienswaardigheid waarvan je in alle kamers en hoeken kunt komen.

Meer van Genève

Roadtrippen rondom het Meer van Genève

Zwitserland is heel goed te bereizen met de trein of bus, de treinroutes hier staat zelf bekend als enkele van de mooiste ter wereld! In het dorpje Lutry kan je bijvoorbeeld een trein naar de top nemen, de zogenaamde Laveaux Express. De trein brengt je door de druivenvelden en langs prachtige huizen met kleurrijke tuinen. Boven op de berg wordt er een tussenstop gemaakt en kun je biologische druivensap drinken vers van de tap. Maar meer vrijheid dan met het openbaar vervoer heb je natuurlijk door lekker met je eigen auto op pad te gaan. Het liefst met een old school routekaart die je over de kleine wegen brengt zodat je overal kunt stoppen om dorpjes en uitzichtpunten te bewonderen.

➸ LET OP: Roadtrippen rondom het Meer van Genève is zowel in de zomer als de winter een aanrader. Houd er in de winter alleen wel rekening mee dat je eventueel winterbanden aanschaft. Dat kan in Nederland voordelig via Bandenjager. Voor heel Zwitserland geldt dat het gebruik van winterbanden niet verplicht is, maar wel wordt aanbevolen. Veroorzaak je problemen op de weg doordat je bij winterse omstandigheden zonder winterbanden rijdt, dan kan dat je een flinke bekeuring opleveren.

Foto’s: Patrick Nouhailler, Christian Bortes (incl. header)
Geschreven door - Felicia schrijft geregeld artikelen voor Stop and Stare over bijzondere plekken en mooie reizen die zij heeft gemaakt.

Wat vind jij? Laat van je horen!