Meer van Ohrid

Avontuurlijk Macedonië aan het Meer van Ohrid

Bij het grootste meer van de Balkan waan je je aan de Middellandse Zee. En je kunt er alle kanten op!

Hoewel Macedonië niet aan zee ligt waan je je bij het blauwe Meer van Ohrid toch aan de Middellandse zee. Het grootste meer van de Balkan leent zich perfect voor een actieve vakantie in dit nog relatief onontdekte land.

Toerisme rond het Meer van Ohrid

Het toerisme in Macedonië is in opkomst en een vakantie hier is nog relatief goedkoop. Op het strand lig je er nog niet hutje aan mutje en in de steden struikel je nog niet over de toeristen. Het Meer van Ohrid is een van de belangrijkste toeristische plekken in Macedonië, maar echt druk is het ook hier niet. Denk niet dat het een onschuldige recreatie plas is: het meer is op sommige punten meer dan 300 meter diep!

Ohrid behoord tot de oudste meren ter wereld en er komen diersoorten voor die nergens anders leven, zoals de Ohridforel. Vanwege de schoonheid van deze zoetwaterzee wordt het Meer van Ohrid door haar inwoners ‘de parel van de Balkan’ genoemd. Zo’n groot meer biedt natuurlijk een enorme keuze aan watersportactiviteiten en de bosachtige bergen lenen zich uitstekend voor wat actie in de natuur. Onze tip? Neem genoeg fotografiespullen mee, want de omgeving is echt te mooi om niet vast te leggen. Dus, selfiestick mee, waterproof camera, of nog beter: een GoPro kopen! Onder andere in de webshop van Otto vind je diverse type action cams voor goede prijzen. Het is even een investering, maar zowel met activiteiten in de lucht als onder water levert dit fenomenale beelden op.

meer van Ohrid
Milana Jovanov/Unsplash

Scuba-duiken

Gelegen in de Baai van de Botten, als onderdeel van het watermuseum in Gradište, heeft het duikcentrum Amfora een licentie voor het opleiden van duikers door ervaren duikinstructeurs. Het meer is zo helder dat het lijkt alsof je in een enorm aquarium rondzwemt. Tot 21 meter diepte kun je de onderwaterwereld van Ohrid verkennen. Vanaf 35 euro maak je al een duik met instructeur.

Paragliding

Vliegen boven het Meer van Ohrid? Dat kan vanaf een berg met een tandem-paragliding via Paragliding-club Vertigo. Als je twee á drie meter kunt rennen, dan kun je ook vliegen, volgens de club. Na een korte briefing word je aan een instructeur en een glider gekoppeld en samen ren je de berg af, om vervolgens heerlijk door de lucht te glijden.

Dat is ook gelijk het mooiste van deze actieve sport: het gaat eigenlijk relatief langzaam. Je kunt onderweg dus uitgebreid genieten van het onovertroffen uitzicht over het Meer van Ohrid. De ‘vlucht’ duurt, afhankelijk van de weersomstandigheden, 15 tot 30 minuten en het kan al vanaf 50 euro.

Meer van Ohrid
Gorjan Ivanovski/Unsplash

Into the wild

Om de beboste en bergachtige omgeving rondom het Meer van Ohrid te verkennen moet je bij Dushko Ritanoski zijn. In groepjes van vijf á zes personen vertrek je per auto naar bijvoorbeeld het nationale park Galičica. Dit park is gelegen op Galicica mountain, tussen het Meer van Ohrid en het naburige Prespa. Het maakt deel uit van het prachtige Sara-Pind gebergte en omvat bijna 23 hectare.

Het gebied staat bekend om de unieke flora en fauna en in de ongerepte natuur zal je veel bijzondere vogels tegenkomen en talloze kruiden. Ondanks dat je ze niet snel zal zien, wonen er ook beren en lynxen in het gebied, dus wees alert! Maar ook als je ze niet ziet is dit natuurpark een hoogtepunt, letterlijk: je hebt er waanzinnige uitzichten over de beide meren.

In het park ervaar je complete stilte, zie je groene berghellingen en na iedere bocht in de weg weer een verrassend uitzicht. Op heldere dagen kan je bovendien de benevelde bergen van Albanië in de verte herkennen. In het park bevinden zich veel kerken en kloosters, zoals klooster Sint Naum en de grotkerk Sint Stephen. Als je met Dushko op pad gaat kun je er op rekenen dat je een hele dag in de overweldigende natuur doorbrengt en de avontuurlijke kant van Macedonië ziet rondom het mooie Meer van Ohrid.

Geschreven door - Marleen schrijft geregeld artikelen voor Stop and Stare over bijzondere plekken en mooie reizen die zij heeft gemaakt.

One thought on “Avontuurlijk Macedonië aan het Meer van Ohrid”

Wat vind jij? Laat van je horen!