meest gelezen artikelen

De 10 meest gelezen artikelen van januari

Welke onderwerpen en bestemmingen vielen deze maand het meeste in de smaak?

Van roadtrips tot hoogtepunten en van nieuwe rubrieken tot praktische reistips. Er werd in de maand januari weer een hoop reisinspiratie opgedaan. Aan de reacties die we via onze Facebookpagina kregen op de artikelen kunnen we maar één ding concluderen: de reisplannen voor 2015 zijn volop in de maak. Wat waren de meest gelezen artikelen van januari?

1. Vijf van de meest bijzondere stranden

Niets ten nadele van idyllische baaitjes met wuivende palmen, maar er zijn alternatieven die minstens zo mooi en veel interessanter zijn. Het gitzwarte Vik bijvoorbeeld, op de natste plaats van IJsland. En de reusachtige Dune du Pyla of de verrassend witte stranden op de Schotse Hebriden. Wij raakten er door gefascineerd en we waren niet de enigen- daarom deze bijzondere stranden met stip op 1!

meest gelezen artikelen

2. Trans Mongolie Express

Een bucketlist item voor velen: zes dagen zoevend door verschillende tijdzones, klimaten en landen met als eindbestemming Peking. Freke deelde haar ervaringen van deze treinreis, gaf praktische tips en schetste een levendig beeld van haar uren aan boord en bizarre grensovergangen.

3. Nomads of Gujarat

Acrobaten, messenslijpers en slangenbezweerders: elk van de 300 nomadische volken in de Indiase regio Gujarat beoefent zijn eigen kunst of ambacht, maar door industrialisatie en discriminatie kunnen ze er niet langer van leven. Wij spraken met de Italiaanse Fotograaf Emanuele Siracusa, die gegrepen werd door hun lot en afreisde naar deze intens arme bevolking om hun verhaal in beeld te brengen.

meest gelezen artikelen

4. Camino de Santiago: wie durft?

Tegenwoordig zijn het lang niet meer alleen pelgrims die hun voeten stuk lopen op de beroemde Camino de Santiago. Steeds meer jonge mensen gaan de 700 kilometer lange uitdaging aan. We vroegen ons af: wat zijn hun motivaties en wat doet de tocht met ze? Roos stelde de vragen aan een aantal jonge mensen die het pad bewandeld hebben of nog op de planning hebben staan.

5. Filmlocaties in Nieuw-Zeeland

Fan of niet, het is een feit: de filmscènes uit de wereldberoemde films The Lord of the Rings en The Hobbit zijn bijzonder mooi. Ze spelen zich af in het fictieve Middle-Earth, maar de sets zijn te bezoeken in het wonderschone Nieuw-Zeeland, dat eigenlijk al één groot filmdecor van nature is. Van Hobbiton tot Mount Doom en Paths of the Death: dit zijn alle locaties op een rijtje.

meest gelezen artikelen

6. Stop, Stare & Collect

In januari werd de redactie versterkt door fotograaf en reiziger Maartje Strijbis, die voor Stop and Stare haar eigen maandelijkse rubriek maakt. Ze raakte gefascineerd door wat reizigers meebrengen van hun reizen en gaat daarom op zoek naar de verhalen achter deze souvenirs bij mensen thuis. De eerste editie van Stop, Stare & Collect werd massaal gelezen. Wat zal het volgende bezoek brengen?

7. Koerdistan: Een gevaarlijk mooie bestemming?

“Koerdistan lokt toeristen op vakantiebeurs”, lazen we in december. Juist, Koerdistan zou vertegenwoordigd worden op een toeristisch evenement. Daar wilden we meer van weten. Hoe zit het met reizen naar dit omstreden land? Is het inderdaad veilig, en zo ja, welke regio’s kan je dan bezoeken en hoe? Huub ging op onderzoek uit en ontdekte een verrassend mooie bestemming.

meest gelezen artikelen

8. Een roadtrip door Andalusië

Een roadtrip door ‘het Toscane van Spanje’ spreekt tot de verbeelding. Met slingerende paden, imposante steden, slaperige dorpjes, prachtige natuur en heerlijk eten, is het voor velen de ideale vakantie. Wij gaven vast suggesties voor fijne tussenstops op je route.

9. De mooiste natuurwonderen in Zuid-Amerika

Waar mag je niet aan voorbij gaan tijdens je rondreis door Zuid-Amerika? Van de zoutvlaktes in Bolivia en de Iguaçu watervallen in Argentinië, tot de minder bekende Lencois Maranhenses trail in Brazilië. De foto’s alleen al zijn betoverend mooi, laat staan de plekken zelf!

meest gelezen artikelen

10. Ultieme reistips voor Suriname

Ontwaken in de jungle, kennismaken met de Guiana dolfijnen of toch als een echte ‘Bakra’ de fiets pakken in Paramaribo? Wie Suriname bezoekt zal moeten kiezen, want er is simpelweg te veel moois om te zien en doen. Jessica maakte een selectie van haar reistips om het land op haar allermooist te ervaren.

Foto’s: Kamil Porembiński (incl. header), Emanuele Siracusa, Tom Hall, John & Elaine Chesterton, Nicolas de Camaret

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!