Met een elektrische auto naar Oostenrijk: is dat goed te doen?
De elektrische auto wint in Nederland gestaag aan populariteit. Daarmee krijgen we ook steeds vaker de vraag: hoe is dat in het buitenland? Want in welke landen kan je als milieubewuste reiziger goed terecht met een elektrische auto? Goed nieuws voor wie Oostenrijk op de planning heeft staan, want dit land heeft de oplaadinfrastructuur goed voor elkaar. Waar moet je rekening mee houden als je met je elektrische auto naar Oostenrijk op vakantie gaat?
Wie elektrisch rijdt draagt een aardig steentje bij aan een duurzamere wereld. Het is geen verrassing als deze doelgroep ook graag kiest voor een vakantiebestemming dichter van huis. Door het vliegtuig te laten staan en in de auto te stappen, bespaar je heel wat CO2-uitstoot tijdens je vakantie. Dat geldt zéker als je een elektrische auto bezit. Zo’n reis vergt wel wat voorbereiding, want wat is de situatie met laadpalen op de bestemming en op de route ernaartoe?
Met de elektrische auto naar Oostenrijk
Met jaarlijks ruim 1 miljoen Nederlandse toeristen, geldt Oostenrijk als één van onze populairste vakantiebestemmingen. Daarbij is zowel de zomervakantie als wintersportvakantie erg geliefd. Oostenrijk geldt over het algemeen als een goede bestemming voor een vakantie met een elektrische auto. Het land heeft een snel groeiend netwerk van oplaadpunten en de Oostenrijkse regering ondersteunt duurzame infrastructuur. Er ligt dan ook een redelijk dicht netwerk van oplaadpunten, vooral in steden, langs snelwegen en in toeristische gebieden. Voor de Oostenrijkse snelwegen geldt dat er in elk geval elke 80 kilometer een snellaadstation is. Daarbij hebben de laadpalen net als in Nederland een Type2 aansluiting en de snelladers CCS (De Europese standaard connector).
Autoverzekering en pechhulp voor je elektrische auto
Overweeg je nog om een elektrische auto aan te schaffen of ga je er voor het eerst mee naar het buitenland? Dan is het goed om te weten dat je geen speciale autoverzekering nodig hebt voor een elektrische auto, maar dat er wel aanvullende dekkingen zijn waar je op kunt letten. Denk daarbij aan het meeverzekeren van de laadkabels maar bijvoorbeeld ook schade aan de laadpaal thuis op je oprit. Vanwege de relatief hoge aanschafprijs van een elektrische auto is bovendien een all risk verzekering aan te raden. Voor een vakantie in het buitenland is het daarnaast goed om (extra) pechhulp af te sluiten voor als je onverhoopt toch met een lege accu komt te staan.


Je route plannen
Voor Oostenrijk geldt dus dat je in principe met een elektrische auto op de snelwegen goed zit. Dat is wel vooral handig als je een vakantie kiest in een populair en/of stedelijk gebied en als je er de snelste weg naartoe neemt. Reis je juist het liefst via kleinere wegen of ver van de grote steden en toeristische (wintersport)gebieden, dan heb je het lastiger. We adviseren dan ook om je route altijd van te voren uit te stippelen. Hiervoor kan je het beste de (Engelstalige) app van Asfinag gebruiken; de beheerder van het Oostenrijkse wegennetwerk. Hierop zijn eenvoudig alle laadstations aangegeven. Zo weet je zeker dat je altijd een laadmogelijkheid treft onderweg.
Naar Oostenrijk via Duitsland met een elektrische auto
Niet alleen je kilometers in het land zelf, maar ook de route ernaartoe dien je goed te plannen als je met de elektrische auto naar Oostenrijk gaat. Gelukkig is het oplaadnetwerk in Duitsland ook dik in orde, mits je over de snelweg rijdt. Met je Nederlandse laadpas ben je overigens in Duitsland beter uit dan in Oostenrijk: de tarieven zijn er een stuk gunstiger, dus stop vooral nog even voordat je de grens overgaat!


Opladen bij je accommodatie
Vanwege de populariteit van elektrisch rijden in Oostenrijk, zijn veel (grotere) hotels uitgerust met laadpalen. Het is wel aan te raden om vooraf contact op te nemen met je geboekte hotel om te vragen naar de laadfaciliteiten. Wanneer je met je elektrische auto naar Oostenrijk rijdt, is het altijd raadzaam om een mode 2-lader in te pakken. Met deze laadkabel kan je je accu opladen via een gewoon stopcontact. Veel B&B’s, pensions en campings zijn namelijk niet uitgerust met een eigen laadpaal en op deze manier kan je ook daar ’s ochtends vertrekken met een volle accu.
Laat de eigenaren van je accommodatie altijd vooraf even weten dat je je auto graag op wil laden. Ze kunnen er dan voor zorgen dat je toegang hebt tot een stopcontact. Bovendien kunnen de elektriciteitskosten aardig voor ze oplopen. Sommige (kleinschalige) accommodaties die vaker te maken hebben met gasten in elektrische auto’s, hanteren inmiddels een vast tarief dat ze in rekening brengen voor het laden. In de landelijke gebieden in Oostenrijk zijn reizigers in een elektrische auto minder vaak voorkomend. Maak je van hun stroomvoorziening gebruik voor je elektrische auto, dan is het wel zo netjes om bij vertrek een goede fooi achter te laten.
Meer Oostenrijk:
➳Tips voor een bezoek aan Graz
➳De beste mountainbikeroutes in Oostenrijk
➳Zomervakantie in Stubai
➳De mooiste wandelroutes in Vorarlberg