outdoor bestemmingen

Actief, avontuurlijk en origineel? Op deze minder bekende outdoor bestemmingen in Europa moet je zijn!

Hiken, bergbeklimmen, raften, mountainbiken: een strandvakantie is niet voor iedereen weggelegd. Wie op vakantie graag actief is in de buitenlucht heeft vast al eens een bezoekje gebracht aan de Ardennen. Of de Oostenrijke bergen. Maar waar in Europa kan je nog meer terecht voor een actieve vakantie? We noemen outdoor bestemmingen die niet per se voor de hand liggen maar ideaal zijn voor een flinke dosis avontuur!

De Schotse Hooglanden

Een waar outdoorparadijs is te vinden in het noorden van Schotland. Een indrukwekkend landschap vol bergen, meren en grillige kustlijnen met als fijne bonus ook nog sfeervolle stadjes en vriendelijke inwoners. De echte outdoorfanaten kiezen de Schotse Hooglanden uit voor Ben Nevis; de hoogte berg van het Verenigd Koninkrijk. Hier ligt zelfs het hele jaar door sneeuw! Wat Schotland echt een van de leukste outdoor bestemmingen van Europa maakt is het feit dat je er mag wildkamperen!

outdoor bestemmingen
Glencoe, Schotland. © Lobostudio Hamburg/Unsplash

Fins Lapland

Zeker niet voor de hand liggend, maar wat is dit een bijzondere bestemming! Het leukste aan Fins Lapland is dat je er zowel in de zomer als de winter een hele mooie outdoorreis kunt maken die ook weer een totaal verschillende ervaring zal zijn. ’s Winters trotseer je hier het sprookjesachtig besneeuwde landschap, en dat doe je bijvoorbeeld op je ski’s, of snow shoes, per fat bike of op een slee tijdens een huskytocht. Bewonder ondertussen natuurlijk het noorderlicht! Bezoek je Fins Lapland in de zomer, dan geniet je van bijna 24 uur per dag zonlicht, en kan je hier prachtige wandel- en fietstochten maken, een meerdaagse kajak excursie doen of beren spotten!

Outdoor bestemmingen
Fins Lapland © Saad Chaudhry/Unsplash

Waar op letten bij het kiezen van outdoor bestemmingen?
Het klinkt natuurlijk allemaal even leuk, maar juist voor een actieve reis moet je slim kiezen. Let bijvoorbeeld goed op het seizoen: je wilt niet in hartje zomer in Slovenië staan om te raften en erachter komen dat dit alleen in het voor- en najaar kan. Kijk ook realistisch naar je conditie en kijk naar passend aanbod voor jouw niveau. Tot slot: check je reisverzekering en zorgverzekering! Niet alle outdooractiviteiten zijn automatisch meeverzekert. Je kunt een zorgverzekering vergelijken op de beste dekking voor kosten in het buitenland en daar een passende reisverzekering bij afsluiten. Let daarbij specifiek op activiteiten als wintersport, watersport en andere ‘risicovolle’ zaken zoals scooterhuur. Better safe than sorry!

IJsland

De koning van de outdoor bestemmingen is en blijft IJsland. Nergens in Europa is het landschap zo ruig als hier. Met bergtoppen tot wel 2000 meter, in een landschap vol watervallen, gletsjers, meren en geisers, is het avontuur hier altijd om de hoek. Kies voor een hike over een gletsjer, ga snorkelen in de Silfra kloof, klauter door ijsgrotten of ontdek per quad of sneeuwmobiel de uitgestrekte vlaktes.

Outdoor bestemmingen
Vatnajökull National Park, IJsland. © Davide Cantelli/Unsplash

Slovenië

Een outdoor bestemming voor wie niet goed kan kiezen, dat is Slovenië! Hier vind je namelijk een landschap vol mogelijkheden om actief te zijn, terwijl de stadjes bruisen van de cultuur en de meren en kust je uitnodigen om een paar dagen te chillen in de zon. Slovenië heeft het allemaal¬ – en goed ook! Ga je voor het echte avontuur, beklim dan de Triglav: de hoogte berg van het land. In het juiste seizoen is de Soca rivier dé plek voor een doldwaze tocht per raft. Ook de grotten van Postojna zijn een must see. Door heel het land vind je bovendien goede outdoorbedrijven waar je excursies boekt om de mooiste paden te verkennen met een gids, te kajakken, canyoningen, ziplinen en noem maar op!

outdoor bestemmingen
Lake Bled © Arnaud Steckle/Unsplash

Azoren, Portugal

Wie foto’s ziet van de Azoren, zal denken dat het aan de andere kant van de aardbol ligt. Maar de Portugese eilandengroep behoort tot echt tot Europa. Elk eiland is bovendien weer totaal anders; zelfs het landschap kan enorm variëren. Echt aanrader dus om te gaan eilandhoppen op de Azoren! Kies in elk geval voor het hoofdeiland Sao Miguel, waar een trekking naar Lagoa do Fogo en de kratermeren Sete Cidades niet mag ontbreken. Zet ook het piepkleine eilandje Pico op je lijstje, want groener dan hier wordt het niet. Beklim Monte Pico met onderweg kraters, view points en grotten of zwem met dolfijnen!

➸ Meer over eilandhoppen op de Azoren

Outdoor bestemmingen
Azoren © Martin Munk
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!