Thaise eilanden

Minder bekend, minstens zo mooi: 6 Thaise eilanden om te onthouden

Er zijn weinig bestemmingen die al zo lang zo gewild zijn onder reizigers als Thailand. Wie er al eens is geweest weet precies waarom: Thailand heeft het écht allemaal. Culturele steden, avontuurlijk binnenland, wildlife, overheerlijk eten en een nog altijd vriendelijk prijskaartje. Wat we dan nog vergeten? De paradijselijke stranden natuurlijk! Een bezoek aan één (of meer!) van de Thaise eilanden maakt je reis compleet. Struikel je liever niet over de toeristen, dan is dit lijstje met de minder bekende Thaise eilanden goed om te onthouden!

Koh Yao Noi

In de baai van Phang Nga, aan de westkust van Thailand, ligt het eiland Koh Yao Noi. Het eiland is gelegen nabij Phuket maar kan niet meer verschillen van het massatoeristisme en uitgaansleven dat bij deze buurman domineert. Op Koh Yao Noi heeft het grootschalige toerisme nooit voet aan land gekregen en daar profiteer je van tijdens je bezoek. De locals zijn vriendelijk, de sfeer gemoedelijk en de uitzichten over de helderblauwe zee en de indrukwekkende kalksteenrotsen die het eiland omringen is onverminderd mooi. De zandstranden liggen wat verspreid over het eiland, een scooter is dus een goede manier om je te verplaatsen. Bezoek in elk geval Laem Had Beach, dat regelrecht uit een droom lijkt te komen.

Tip: Ga eilandhoppen! Diverse Thaise eilanden zijn goed met elkaar te combineren. Van Verre Reizen biedt bijvoorbeeld een tweeweekse vakantie naar Thailand aan waarbij je naast Koh Yao Noi ook Koh Lanta, Koh Kradan en Krabi bezoekt. Natuurlijk kan je je rondreis met behulp van hun bouwstenen en persoonlijk advies ook combineren met andere delen van Thailand!

Thaise eilanden
© Rebecca Cairns/Unsplash

Koh Miang

De Thaise eilanden staan bekend om hun waanzinnig mooie onderwaterwereld. Op sommige eilanden heft dit gezorgd voor overtoerisme. In de Similan eilandengroep is dit gelukkig niet het geval. Het bestaat uit in totaal 11 eilanden, waarvan de meeste helemaal niet toegankelijk zijn. De eilanden vormen samen het Similan Marine National Park. Te bezoeken zijn hoofdeiland Koh Similan, Koh Tachai en Koh Miang. Die laatste is waar je de meeste faciliteiten vindt, al moet je je daar niet al te veel bij voorstellen: er is 1 camping en daarnaast vind je twee basic resorts op het eiland met in totaal 35 bungalows. Kortom: boek op tijd! Heb je een plekje bemachtigd, dan staat je een memorabel onderwater avontuur te wachten tijdens je verblijf. Het eiland is te bereiken vanuit Phuket, maar sneller is het nog om vanuit Kao Lak te reizen.

Koh Phra Thong

Is het Azië of Afrika? Op het Thaise eiland Koh Phra Thong in de Andamanse zee waan je je even op de Afrikaanse savanne! Het land heeft hier opvallende witte zandduinen met hoog gras. In het noorden vind je een aantal resorts, maar verwacht geen grote luxe en levendige boulevards. Het zijn vooral natuurliefhebbers en rustzoekers die hier aan het goede adres zijn. Je kunt hier zeer goed vogels spotten en voor de liefhebber: de zeer zeldzame Javaanse Maraboe ooievaar laat zich hier zien! Ook zeeschildpadden worden hier gespot terwijl ze hun eitjes leggen op de stranden.

Thaise eilanden
©Paul Szewczyk/Unsplash

Koh Mak

Even naar de andere kant van het land, want ook langs de oostkust liggen prachtige minder bekende Thaise eilanden! Op zo’n 20 kilometer van het bekende Koh Chang, ligt het eiland Koh Mak. Een eiland om bij uitstek lekker te luieren of te duiken en snorkelen. Veel meer is er hier namelijk niet te doen! En met de vele paradijselijk witte stranden om uit te kiezen is dat helemaal geen straf. Bezoek zeker het strand van Ao Suan Yai en Ao Kao. Kleinschalige accommodaties vind je hier verspreid over het hele eiland en variërend van low budget tot luxe.

Tip: Houd er rekening mee dat minder bekend in principe ook minder ontwikkeld betekent. Op veel van deze Thaise eilanden zijn dan ook geen pinautomaten aanwezig. Voldoende Baht meenemen van het vasteland dus!

Koh Kradan

Alleen al de aankomst is bijzonder op dit Thaise eiland. Op Koh Kradan zet je geen voet aan land op een pier, maar gewoon rechtstreeks op het zand. En dat zegt al genoeg over hoe kleinschalig het toerisme hier is. Koh Kradan is het meest ver gelegen eiland in de Trang Archipel. Het is goed te combineren met een bezoek aan het grotere en bekendere Koh Lanta. Het is ook deze wat afgelegen ligging die ervoor zorgt dat dit eiland zo rustig is gebleven, want het behoort wel degelijk tot de allermooiste eilanden van Thailand!

Thaise eilanden
© Joana Pastor/Unsplash

Koh Lanta

Waarschijnlijk is dit het eiland dat het meest bekend klinkt. Hoewel het over het algemeen een rustig eiland is, geniet Koh Lanta niet meer de status van een onbekend eiland. Waarom het dan toch in dit lijstje staat? Het eiland is relatief groot en het toerisme centreert zich rondom enkele gebieden. Zoek je levendigheid, kies je accommodatie dan in het noordwesten, nabij de pier. Maar wie daar net buiten gaat of zelf een fijn plekje in het uiterste zuiden kiest, geniet in alle rust van misschien wel het allermooiste bounty eiland dan Thailand rijk is. Een van de mooiste stranden is Bamboo Bay Beach. Het eiland is eenvoudig te bereiken vanuit Krabi.

♡ Lees ook onze tips voor de mooiste plekken op Koh Lanta

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!