fietsroutes in Luxemburg

Mooie fietsroutes in Luxemburg, een fietsland bij uitstek

Dat Nederlanders graag op de fiets stappen, is bekend. En op vakantie doen we dat niet anders. Mooie fietsroutes in binnen- en buitenland, steden ontdekken per fiets en complete fietsvakanties zijn onder Nederlanders mateloos populair. Gaat er bij jou standaard een fiets achterop de auto of caravan? Overweeg dan eens Luxemburg, dit kleine landje leent zich uitstekend om te verkennen vanaf de pedalen. We hebben een aantal van de mooiste fietsroutes in Luxemburg voor je geselecteerd!

Sightseeing vanaf de fietsroutes in Luxemburg

Het is dicht bij huis, toch totaal anders dan Nederland en bovendien enorm afwisselend in landschappen. Van de historische hoofdstad tot de Ardennen, glooiende valleien en verrassende natuurgebieden; Luxemburg is een fietsland bij uitstek. In het kleine Groothertogdom ligt maar liefst 600km aan fietspaden en nog eens 500km voor mountainbikes. Tel daar bij op dat de fietsroutes in Luxemburg perfect bewegwijzerd zijn en je weet dat je hier goed zit voor een fietsvakantie of actief weekendje weg.

Mountainbike, elektrisch, of toch een huur- of vouwfiets?

Geef jij op vakantie de voorkeur aan fietstochtjes van maximaal een dag of een ontspannen tourtje door de hoofdstad? Dan kan je overwegen om je fiets lekker thuis te laten en er ter plekke in Luxemburg eentje te huren. In de hoofdstad zitten verschillende verhuurpunten of kan je gebruikmaken van de stadsfietsen en voor natuurroutes kan je bij outdoor centers terecht. Dat laatste is vooral ideaal als je paden kiest die een mountainbike vereisen. Over het algemeen leiden de fietsroutes in Luxemburg je over verharde paden, maar voor de avonturiers zijn er ook genoeg bospaden waarop je een stevige mountainbike nodig hebt.

fietsroutes in Luxemburg
In Luxemburg fiets je door heuvelachtige landschappen, langs rivieren en historische steden

De echte fietsliefhebber zal er voor kiezen om de eigen fiets van thuis mee te nemen en achterop de auto of caravan te zetten. Luxemburg heeft een aangenaam glooiend tot heuvelachtig landschap, maar houd er rekening mee dat er ook routes en etappes zijn met flink wat hoogtemeters. Ben je hier niet voor getraind, dan is een elektrische fiets geen overbodige luxe. Vergeet ook de optie van een vouwfiets niet. Een compacte vouwfiets maakt een fietsendrager overbodig. Het heeft nog een beetje het imago van een oncomfortabele minifiets die vooral voor stukjes vanaf de trein naar je werk geschikt is, maar dat is al lang niet meer het geval. Tegenwoordig zijn ze te verkrijgen met versnellingen en zelf elektrisch; een volwaardige fiets dus, maar met het voordeel dat hij geen ruimte inneemt en overal mee naartoe kan. Wil je bijvoorbeeld stukken afleggen met de trein, dan is een vouwfiets de meest handzame en voordelige optie.

Naar Luxemburg over de Vennbahn

Een van de meest unieke fietsroutes in Luxemburg is er eentje die niet uitsluitend in Luxemburg ligt maar je juist meeneemt richting Luxemburg. We hebben het over de Vennbahn. Nog tot begin 20e eeuw was deze spoorlijn in gebruik voor de toevoer van kolen vanuit Duitsland. Inmiddels is het een fietsroute van 125 kilometer die je meeneemt langs de mooiste plekken van de Eifel en de Ardennen. De route start in het Duitse Aken, neemt je mee zuidwaarts door België en komt dan Luxemburg binnen, waar hij eindigt in Troisvierges. Een unieke manier om op je vakantiebestemming in Luxemburg aan te komen! De route is bovendien perfect aangegeven en onderweg vind je allerlei informatieborden die je meer vertellen over de historie van de route en de natuur en bezienswaardigheden die je tegenkomt.

fietsroutes in Luxemburg

Een fietstocht door Luxemburg Stad

Wij tipten eerder al een stedentrip Luxemburg Stad, want de hoofdstad van het Groothertogdom is er eentje die oprecht verrast. Een historische binnenstad die niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat wordt hier afgewisseld met prachtige parken, valleien en kloostertuinen. De binnenstad is bovendien autovrij, wat de fiets hier het ideale vervoermiddel maakt. Bezoek tijdens je tourtje door de stad ook zeker de kazematten en stap even af om te struinen door de voormalige kloostertuinen in de Alzettevallei. Bij het lokale VVV kantoor kan je kaarten vinden met een uitgestippelde fietsroute die je meeneemt naar alle belangrijkste bezienswaardigheden in de stad.

TIP: Heb je geen eigen fiets mee naar Luxemburg genomen, dan kan je in de hoofdstad perfect uit de voeten met Vel’oh stadsfietsen. Verdeeld over de stad vind je 75 fietsstations waar je met je pinpas een fiets huurt. Het eerste half uur zijn de stadsfietsen gratis, daarna betaal je slechts een euro per uur.

fietsroutes in Luxemburg

Over de PC15 van Ettelbrück naar Luxemburg Stad

Wil je een fietstocht maken waarbij je door het hart van Luxemburg gaat, dan is de PC15 de beste keuze. De ‘Piste Cyclable de l’Alzette‘ begint in het stadje Ettelbrück en leidt via Mersch langs de rivier de Alzette naar de hoofdstad. Onderweg word je getrakteerd op heuvelachtige landschappen (een ontspannen ritje vergeleken bij de Ardennen!) met wijngaarden, bossen en kneuterige dorpjes. Kijk uit naar de toppen van het slot van Colmar-Berg. In dit kasteel resideert de Groothertog van Luxemburg; een indrukwekkend bouwwerk uit begin 20e eeuw. Met slechts 34 kilometer lengte en een overdaad aan bezienswaardigheden onderweg is de PC15 een van de populairste fietsroutes in Luxemburg!

Meer inspiratie voor fietsroutes in Luxemburg

Het landelijk fietspadennetwerk in Luxemburg is zeer uitgebreid en bestaat uit goed onderhouden paden met duidelijke bewegwijzering. Of je nu een circulaire route van een paar uur zoekt of een langeafstandsroute die grenzen doorkruist; in Luxemburg is heel veel mogelijk voor wie van fietsen houdt. Op de website van Visit Luxembourg vind je een uitgebreid overzicht van alle fietsroutes in Luxemburg, inclusief beschrijvingen, kaarten en informatie over accommodaties en faciliteiten onderweg.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “Mooie fietsroutes in Luxemburg, een fietsland bij uitstek”

  1. Wat leuk hierover te lezen. Ik had geen idee van de fietsmogelijkheden in Luxemburg. Misschien wel meer aangeven wat de moeilijkheidsgraad is? Ik ben 62, gemiddeld sportief en vraag me af of het ook voor mij ’te doen’ is.

  2. Jeanneke, Ja het is zeker wel te doen voor de gemiddelde sportieve fietser. Ik heb er zelf vele jaren gefietst, dan wel met de racefiets. Wanneer je niet de steilste hellingen neemt zijn er vele routes te rijden. Voor mensen met een E-bike moet het helemaal te doen zijn, kwestie van de goede routes te kiezen. Keuze genoeg.
    Josef

Wat vind jij? Laat van je horen!