5 x De mooiste autoroutes in Canada

Wie van roadtrips houdt, heeft Canada op de bucketlist staan. Het heeft dezelfde weidse en uitgestrekte wegen als bijvoorbeeld Australië en Amerika, maar dan gecombineerd met een diversiteit aan natuur zoals je die nergens anders aantreft. Er zit maar één ding op: huur een auto (of een camper!) en geniet van deze adembenemende autoroutes in Canada.

1. Icefields Parkway, Alberta

Canada zoals je het kent van de foto’s. Alberta is absoluut een van de mooiste regio’s van het land en is ook nog eens gezegend met twee van Canada’s meest populaire nationale parken. De Icefields Parkway verbindt Jasper National Park en Banff National Park en staat bekend om de fenomenale uitzichten op de Rocky Mountains. Het is daarmee een van de mooiste autoroutes in Canada. Nog een fijne bonus: de route is ‘slechts’ 232 kilometer lang en daardoor heel goed af te leggen als je geen weken de tijd hebt.

autoroutes in Canada

De omvang en diversiteit van het uitgestrekte Canada, maken het tot een bestemming waarvoor je veel keuzes moet maken. Wat neem je op in je reisroute en wat niet? Een reisorganisatie kan je helpen! Van Verre Reizen biedt individuele rondreizen Canada aan met een eigen huurauto. Tip: Je kunt onderweg naar Canada ook een stopover maken in IJsland!

2. Highway 99, British Columbia

Nog een klassieker! Highway 99 staat ook wel bekend onder de meer poëtische naam ‘Sea to Sky’ en laat je het allermooiste van British Columbia zien. Begin je reis in het te gekke Vancouver en rij vanaf daar noordelijk het binnenland in. De gehele route, met als eindpunt Whistler, beslaat ruim 900 kilometer. Maar het mooiste stuk tref je aan bij Horseshoe Bay. Vanaf hier word je omringt door torenhoge bergen met besneeuwde toppen aan je rechterzijde, en de zijtakken van de Stille Oceaan aan je linkerhand. Onderweg vind je talloze viewpoints, dus neem je tijd!

autoroutes in Canada

➸ Let op: Iedereen die vanaf 9 november 2016 naar Canada reist, is verplicht om in het bezit te zijn van een ETA (Electronic Travel Authorisation). Je kunt deze zelf aanvragen bij de Canadese overheid maar houd er rekening mee dat dit alleen kan met een creditcard. Je kunt ook je ETA online aanvragen bij een Nederlands visumbureau. Bij e-visumservice.nl heb je dit voor € 19,- binnen 5 minuten geregeld én kan je met iDeal betalen.

3. Highway 1, Trans-Canada Highway

Hij wordt in talloze lijstjes met legendarische routes genoemd, en dat is niet voor niets. De Highway 1 behoort niet alleen tot de mooiste autoroutes in Canada maar ook van de wereld. Het is eigenlijk meer een netwerk van wegen dan een een route en staat beter bekend onder de naam Trans-Canada Highway. Het is met zo’n 8000 kilometer ook een van de langste routes ter wereld: beginnend in St John’s, via Newfoundland en Victoria to aan British Columbia.

Het is dan ook niet overbodig om keuzes te maken en zorgvuldig te plannen. Ga je voor de kust, de bergen of liever de minder begaande paden tussen de prairies in het binnenland? Als je de tijd hebt en een goede planning maakt, kan je op deze autoroute etappes kiezen waarbij je het mooiste van alles combineert. Onderschat de voorbereiding van een lange roadtrip als deze niet: de afstanden zijn enorm en ook praktische zaken als faciliteiten en temperatuurverschillen zijn factoren die je mee moet nemen in je planning.

autoroutes in Canada

➸ Bezoek je tijdens je roadtrip door Canada diverse nationale parken, dan ben je het beste af met een Discovery Pass. Meer informatie over de prijzen en het bezoeken van de parken vind je hier.

4. Cabot Trail, Nova Scotia

Genoeg highway gezien? We hear you! Er zijn ook meer dan genoeg autoroutes in Canada die weggaan van de snelwegen en het rustiger aan doen. De Cabot Trail is er zo eentje. De route laat je het mooiste zien van Cape Breton Island in Nova Scotia. Onderweg geniet je niet alleen van de waanzinnig mooie uitzichten, maar passeer je ook dorpjes waar je een kijkje krijgt in het dagelijks leven. Een absolute must tijdens de Cabot Trail is Cape Breton Highlands National Park. En vergeet hier de auto niet af en toe in te ruilen voor de benenwagen- er lopen door het park prachtige hiking trails!

autoroutes in Canada

5. Cowboy Trail

Denk jij bij prairies en cowboys aan Amerika? Dan doe je Canada te kort! De Cowboy Trail (officieel genaamd Alberta Highway 22) brengt je naar de afgelegen gebieden tussen Calgary en Edmonton. Het mooiste aan deze route is dat het voorbij gaat aan de drukke snelwegen en in plaats daarvan het echte platteland laat zien. Onderweg vang je glimpen op van het leven op de ranches. Stop onderweg voor een paardrijtocht en duik in het heden en verleden van het Canadese Wilde Westen. Slapen kunnen je op veel plekken in zogenaamde ‘guest ranches’- dichterbij het lokale leven kom je niet!

autoroutes in Canada

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

4 thoughts on “5 x De mooiste autoroutes in Canada”

  1. Vorig jaar hebben we de Icefields Parkway gereden. Beslist een aanrader, zo mooi! De Rockies vonden we sowieso erg mooi, veel ruimer gebergte dan de Europese bergen.

  2. Geweldig, we zouden héél graag Canada bezoeken! Prachtige foto’s, de Icefields Parkway staat op nr.1 bij ons 😀

Wat vind jij? Laat van je horen!