autoroutes in Spanje

De mooiste autoroutes in Spanje voor een roadtrip

We weten het land al decennialang goed te vinden want niet alleen de zonnige costa’s maar ook de grillige bergen, witte dorpen en het lekkere eten trekt ons steeds weer naar Spanje. Hoe je het land op haar meest verrassend ervaart? Tijdens een roadtrip! We tippen de mooiste autoroutes in Spanje die je kennis laten maken met een memorabel stukje van dit fijne vakantieland.

1. Ruta de la Plata – De Zilverroute

Welkom op de Route 66 van Spanje! Deze route tussen het zuidelijke Sevilla en noordelijke Gijón is inmiddels gemarkeerd als de A-66. Maar van origine is dit een historische weg, aangelegd door de Romeinen. Het begon met de verbinding van de steden Mérida en Astorga, maar in de loop der tijd werd de route steeds verder uitgebreid, tot de ruim 800 km die het vandaag de dag is.

Één advies voor wie de route in zijn geheel aflegt: neem de tijd. Want deze iconische route zit boordevol culturele pareltjes én onbekende natuurreservaten. Stop bijvoorbeeld zeker in steden als Mérida en Salamanca en neem natuurlijk de tijd voor Sevilla; het culturele hart van Andalusië. Maar laat je ook verrassen door plaatsen waar je wellicht nog niet eerder van hoorde, zoals het historische Carmona en de nationale parken Doñana en Monfragüe.

autoroutes in Spanje
Begin of eindig de Zilverroute in Sevilla © Joan Oger/Unsplash

➸ Roadtrippen in Spanje
Spanje is natuurlijk met eigen vervoer te doen, maar houd er rekening mee dat je dan heel wat kilometers maakt, nog voordat je aan je autoroute begint. Een prima optie is dan ook om naar je beginpunt te vliegen en daar een huurauto op te pikken. Dat geldt voor het vaste land, maar ook voor de Spaanse eilanden. Weten waar je het voordeligst uit bent? Discover Cars vergelijkt het aanbod voor autohuur van diverse aanbieders, wereldwijd!

2. Costa da Morte – Galicië

‘De Dodenkust’ is weliswaar geen erg uitnodigende naam, maar laat het je niet tegenhouden want de Costa da Morte is een van de mooiste autoroutes in Spanje. Galicië, gelegen in het noordwesten van het land, is een regio vol mysteriën. Op enkele pelgrims na wordt het veelal vergeten door de buitenlandse toerist en daarmee is het des te interessanter. Hier is het landschap groen, de kusten ruig en de strandjes verlaten. De taal onverstaanbaar en het weer onvoorspelbaar. Een van de leukste dorpen is Muxia en niet te missen is natuurlijk ook Finisterre; het einde van de wereld. En dat lijkt het daar echt. Met een vuurtoren gehuld in mist en niets dan de oceaan aan je voeten, waan je je hier heel ver van het toeristische Mediterrane Spanje zoals je het aan de oostkust kent.

♡ Lees meer over De Camino de Santiago

autoroutes in Spanje
De rustige en grillige kustlijn van Galicië © Bo Saldana/Unsplash

4. De Grand Tour van Catalonië

Nog een toproute, en dit keer in het oosten van Spanje. De Grand Tour de Catalunya is een circulaire route die je meevoert langs alle schatten van Catalonië. Een route van ruim 2000 kilometer! Een route voor de actieve reiziger want er valt onderweg van alles te ontdekken, van hiking trails tot klimroutes, van werelderfgoed tot Catalaanse tradities en lokale specialiteiten. Een echte aanrader voor de Spanje liefhebber!

Je kunt de Grand Tour uiteraard overal langs de route beginnen, maar het meest gebruikelijke is Barcelona als start- en eindpunt. Extra leuk: zo combineer je een stedentrip met een roadtrip! Rijd je vanuit hier zuidelijk, dan passeer je allereerst de mooie stad Tarragona, gevolgd door het verrassende binnenland van de regio, om via de Pyreneeën en de Costa Brava weer aan te komen in Barcelona. 2000 km is natuurlijk niet niets; het is een volwaardige vakantie van ten minste twee weken. Het heet niet voor niets de Grand Tour!

♡ Tip: Spanje is een echt kampeerland. Deze autoroutes zijn dan ook prima te doen met een camper (of gooi een tentje achterin je auto!). Zo vind je veel goede (family proof) campings aan de Costa Brava, terwijl je in het binnenland ook veel kleinschalige campings treft. Zo kan je bijvoorbeeld kamperen bij de boer of bij wijnhuizen, waar je ook gelijk de lokale producten proeft!

autoroutes in Spanje
Het ruige Cap de Formentor © Patrick Baum/Unsplash

3. MA-10 kustroute op Mallorca

Natuurlijk ook niet te vergeten zijn de Spaanse eilanden! De MA-10 op Mallorca behoort zeker tot de mooiste autoroutes in Spanje. Sterker nog: het staat bekend als een van de mooiste autoroutes in Europa. Dat heeft alles te maken met de slingerende weg door bergketen Sierra de Tamuntana en de mooie westkust van het eiland die je onderweg volgt. De route verbindt de plaatsen Andratx in het zuiden met Pollença in het noorden en is nog te verlengen met de rit naar Cap de Formentor. In totaal is de route 170 kilometer lang. Je kunt de route in een dag afleggen, maar vanwege de bergweggetjes rijd je hier niet zo snel en zit je toch vrij lang in de auto. Veel leuker is het dan ook om de route op te breken en onderweg te overnachten. Mooie plaatsen op de route zijn onder andere Deià en Valldemossa, Het meest noordelijke puntje van de route én het eiland is de Kaap van Formentor; vergaap je hier aan het natuurgeweld op dit ruige en wonderschone eiland!

Tip: maak onderweg een kleine detour naar het paradijselijke strandje van Sa Calobra. Je volgt hiervoor heel even de MA-2141, te herkennen aan de eindeloze haarspeldbochten. Ze zijn het waard!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!