bestemmingen voor natuurliefhebbers

Een rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de allermooiste bezienswaardigheden

Menig reiziger heeft er zijn hart verloren. Wie eenmaal kennis heeft gemaakt met Zuid-Afrika wil meer. Meer van die spectaculaire natuur, ontelbare wildlife parken en wereldsteden. In dit land vind je werkelijk het beste van alles bij elkaar. Dus droom even weg bij de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika en zet ze daarna op je bucketlist. Want echt, deze plekken wil je met eigen ogen bewonderen!

Spot The Big Five in het Krugerpark

Wie naar Zuid-Afrika gaat, bevindt zich onvermijdelijk een keer in een jeep, speurend naar leeuwen, neushoorns en meer. Het Krugerpark is daarbij toch wel het park der parken als het om The Big Five gaat. Je kunt een auto huren en zelf op pad gaan in het Krugerpark, maar het is aan te raden om dat met een ranger te doen. Zo kom je veel meer te weten over de dieren en is de kans een stuk groter dat je op het juist moment op de juiste plek bent. Het Krugerpark is een van de populairste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika en het kan er behoorlijk druk worden. Wijk daarom uit naar de privéreservaten binnen de parkgrenzen óf kies een van de vele andere wildelife parken uit voor een safari. Zo bezochten wij het minder bekende Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve, waar je net zo goed kans hebt om The Big Five te spotten. In ons reisverslag lees je daarover meer.

mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Waan je inwoner van metropool Kaapstad

Het werd meerdere malen verkozen tot beste stedentripbestemming ter wereld en dat zegt eigenlijk al genoeg. Kaapstad is te gek. Trek dan ook het liefst minimaal 4 dagen uit om deze stad te leren kennen. Leer meer over de trieste maar belangrijke historie en bezoek het District Six Museum en Robbeneiland. Maar laat je ook zeker onderdompelen in de vrolijke kant van Kaapstad met bijvoorbeeld de kleurrijke wijk Bo-Kaap en het artistieke Woodstock. Even genoeg stad gezien? Trek je wandelschoenen aan en beklim de Tafelberg; een van de onmisbare bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. De meest populaire Platteklip George Walk is een goed aangegeven trail die je in zo’n twee uur naar de top van de Tafelberg leidt. Zie je zo’n klim niet zitten? Dan kan je ook de kabelbaan pakken waarmee je binnen 5 minuten boven staat. Wij raden aan om in ieder geval op de heenweg de klim te maken. Vertrek vroeg op de dag om de zon op zijn heetst te vermijden en neem vervolgens de kabelbaan terug naar de stad.

➸ Lees ook: Een citytrip Kaapstad

mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Zwaai naar het einde van de wereld bij Kaap de Goede Hoop

Misschien wel de meest gefotografeerde plek in Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop, oftewel het meest zuidwestelijke puntje land op aarde. Je kent het waarschijnlijk vooral van het bekende bord dat dit aanduidt, maar in werkelijkheid is het een heel natuurpark met geweldige trails. Verwacht onderweg prachtige vergezichten maar ook wildlife! Zo spot je onder andere struisvogels, bavianen en natuurlijk penguins. Je kunt Kaap de Goede Hoop bezoeken als dagtrip vanuit Kaapstad, maar veel leuker is het om er een roadtripje van te maken over de Chapman’s Peak Drive: niet alleen een van de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika maar ook een van de 10 mooiste autoroutes ter wereld– althans, dat vinden wij.

Bezoek de spectaculaire Drakensbergen

Mooi is een understatement, want dit stukje Zuid-Afrika is oprecht een spektakel om te zien. Drakensbergen is een bergketen in het oosten van het land die tot bijna 3.500 meter hoog reikt. Voor veel reizigers is dit niet alleen een van de aller mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika, maar ook in de hele wereld. Drakensbergen beslaat een enorm gebied met meerdere nationale parken en gaat zelfs een stuk de grens over naar Lesotho. Heb je een auto tot je beschikking, dan is de Panoramaroute een absolute must do waarbij je onder andere de kloof van de Blyde River Canyon ziet. Twijfel je nog? Even dit filmpje op full screen dan:

Maak een roadtrip langs de De Gardenroute

Over autoroutes gesproken, de Garden Route is er eentje om te onthouden voor je reis door Zuid-Afrika. De meningen verschillen over het begin- en eindpunt van deze route, maar het is grofweg tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De route brengt je langs de spectaculaire kustlijn met niet alleen heel veel mooie uitzichten maar ook bijzondere tussenstops. Verdeel de 700 kilometer over een paar dagen en neem je tijd om de mooie stranden, natuurparken en stadjes aan deze verrassende kant van Zuid-Afrika te bezoeken!

➸ De Gardenroute gaat over in de Wild Coast, wij beschreven beide autoroutes

♡ TIP: Heb je Zuid-Afrika op je bucketlist staan maar kan je wel wat hulp gebruiken bij het uitstippelen van je reis? Kijk dan eens bij de duurzame reisorganisatie Better Places. Hier stel je je Zuid-Afrika rondreis helemaal op maat samen in overleg met een lokale reisspecialist. Zo wordt je een hoop werk uit handen genomen en kom je gegarandeerd op de leukste plekken.

mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Proef een wijntje (of twee) in Stellenbosch

Staat er bij jou regelmatig een Zuid-Afrikaans wijntje op tafel? Dan ben je niet de enige; de wijnen uit Zuid-Afrika zijn over de hele wereld bekend. Aangezien reizen en eten en drinken nu eenmaal heel goed samengaan, hoort een bezoek aan de wijnregio tot een van de lekkerste én mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. En dan hebben we het over Stellenbosch; het centrum van de wijnproductie. Tussen de eindeloze velden met wijnranken waan je je even in een nog mooiere versie van Frankrijk. Rij op je gemakje langs de wijngaarden voor een proeverij en sla ook zeker het stadje Stellenbosch niet over. Wat ooit begon als een bescheiden dorp is nu een levendige stad met veel studenten. Struin door de idyllische straten, bezoek het dorpsmuseum en strijk ’s avonds neer in een van de goede restaurants- mét een wijntje uiteraard.

mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Is dit alles? Zeker niet. Bovenstaande plaatsen behoren tot de echte trekpleisters, maar Zuid-Afrika heeft echt nog veel meer in huis. Voor een uitgebreid overzicht met rondreizen en de mooiste plekken in Zuid-Afrika kan je een kijkje nemen op Rondreis.nl. Onze tip? Plan je reis naar dit mooie land niet bomvol. Veel reizigers onderschatten hoe groot het eigenlijk is en proberen alles te zien in twee weken tijd. Kies in plaats daarvan voor een lange reis of beperk je tot een regio. Zo bezochten wij bijvoorbeeld de minder bekende maar prachtige regio Kwazulu-Natal, waar we op safari gingen, over verlaten stranden liepen en zwommen met dolfijnen. Maar ook de steden verdienen een plekje op je route, met naast Kaapstad ook Pretoria, Johannesburg en Durban. Hoe lang je ook gaat en welke route het ook wordt: terugkomen is bij dit land onvermijdelijk.

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!