fietsroutes in Frankrijk

La Douce France vanaf de pedalen: de mooiste langeafstands fietsroutes in Frankrijk

Het is het land waar we elke zomer weer en masse naartoe vertrekken met de camper, caravan of auto. Maar waarom niet op verkenning met de fiets? Er zijn meer dan genoeg langeafstands fietsroutes in Frankrijk die zelfs de Fransen een nieuwe kant van het land laten zien. Uitdagend of juist ontspannend, maar altijd langzaam en local. Wij selecteerden vijf voornamelijk vlakke en goed haalbare fietsroutes die je in z’n geheel of in losse etappes kunt doen en die je hoe dan ook een nieuwe kijk op het geliefde Frankrijk zullen geven.

Voie Verte des Deux Mers: van de oceaan naar de zee

Fietsen van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee, dat is wat je doet als de Voie Verte des Deux Mers volgt. Deze ‘Groene weg van de twee zeeën” begint in Bordeaux en eindigt in het plaatsje Sète. Onderweg kom je langs highlights als Toulouse en het middeleeuwse Carcassonne. Ook een bijzondere tussenstop is het Canal du Midi: een eeuwenoud kanaal dat vanwege de kenmerkende bouw met trapsluizen en aquaducten een UNESCO status heeft gekregen. De gehele route is zoals de naam al aangeeft behoorlijk groen en beslaat zo’n 800km, maar je kunt natuurlijk losse etappes kiezen als je de lengte wilt beperken. Zo kan je bijvoorbeeld prima in Toulouse fietsen huren en van daaruit via Carcassonne naar Sète rijden.

fietsroutes in Frankrijk
De middeleeuwse citadel Carcassonne

Vélodyssée: de langste onder de fietsroutes in Frankrijk

De Vélodyssée is de langste onder de gemarkeerde fietsroutes in Frankrijk. De tocht brengt je 1250 kilometer langs de kust, van Roscoff in Bretagne naar Hendaye aan de grens met Spanje. Je kunt de route in 57 dagetappes voltooien, maar als dat je iets te veel van het goede is kan je natuurlijk ook een deel ervan uitkiezen. De Vélodyssée is dankzij de vlakke en voornamelijk autovrije paden namelijk een echte fietsroute voor vakantiegangers, met knusse kustplaatsjes, bruisende steden als Biarritz, talloze meren en stranden waar de rest van Nederland níet zit.

Wil je graag de uitdaging aangaan om een volledige route te fietsen? Hoewel de door ons genoemde fietsroutes in Frankrijk in principe voor iedereen met een goede conditie goed te doen zijn (je kunt de etappes ook zelf aanpassen), is de juiste voorbereiding voor zo’n lange tocht belangrijk. Wordt het je eerste fietsvakantie en twijfel je hoe je zo’n onderneming zelf aan moet pakken? Boek je reis dan via een organisatie, onder andere SNP Natuurreizen heeft een mooi aanbod voor een fietsvakantie in Frankrijk, die ook nog eens altijd in het teken staan van kleinschaligheid en natuur. Ervaren reisadviseurs zorgen er voor dat alles tot in de puntjes geregeld is, van de route tot de fietshuur en overnachtingen. Zo heb jij tijdens je vakantie nergens omkijken naar.

fietsroutes in Frankrijk
Fietsen langs de grillige kustlijn van Bidart, ten zuiden van Biarritz

Een bijzonder moment is als je Parijs op de pedalen verlaat en langzaam het landelijke Frankrijk tegemoet rijdt.

La Véloscénie: Parijs naar Mont St-Michel

Even iets heel anders, want La Véloscénie is een route in het binnenland vol grootse hoogtepunten. Het is niet voor niets dat de Fransen hem ook wel ‘Grand Spectacle’ noemen. Je begint je fietstocht bij de Norte-Dame in Parijs, om na een kleine 450 kilometer te eindigen bij Mont St-Michel. Maar niet zonder de nodige spectaculaire tussenstops, waaronder Versailles, het kasteel van Maintenon, de kathedraal van Chartres en de thermen van Bagnoles-de-l’Orne. De route brengt je verder door drie natuurparken: Haute Vallée de Chevreuse, Perche en Normandie-Maine. Een bijzonder moment is als je Parijs op de pedalen verlaat en langzaam het landelijke Frankrijk tegemoet rijdt.

➸ Is de fiets toch niet aan jou besteed? Check dan onze selectie van de mooiste autoroutes in Frankrijk!

fietsroutes in Frankrijk
Mont-Saint-Michel, het eindpunt van La Véloscénie

La Loire à Vélo

Een flinke dosis cultuur en natuur in de Loire vallei, dat is wat de fietsroute Loire à Vélo je brengt. Je volgt hierbij 900km lang de gelijknamige rivier- en dat is érg mooi. De paden zijn vlak en de landschappen waar je door heen fietst ademen rust en ruimte. Je fietst tussen de wijngaarden door van kasteel naar kasteel en hebt onderweg genoeg moois om voor af te stappen. Loire à Vélo is een van de populairste fietsroutes in Frankrijk en voor jezelf zal je het pad dan ook niet hebben. Voordeel is wel dat het uitstekend bewegwijzerd is en er onderweg genoeg faciliteiten te vinden zijn voor tussenstops en overnachtingen. De route begint in Cuffy en eindigt in Saint-Brévin-les-Pins, waar de Loire in de Atlantische Oceaan stroomt.

Fietsroutes in Frankrijk
Château de Chambord in de Loire Vallei

Le tour du Bourgogne

Bourgondië is mateloos populair onder Nederlandse vakantiegangers. Wil jij deze mooie regio een keer net wat anders zien? Stap dan op de fiets voor de grote Tour du Bourgogne. Een rit van 800 kilometer die bovendien enorm gevarieerd is. Je kunt beginnen waar je wilt, je fietst tenslotte in een rondje en de route is, op een stukje wijnvelden richting Dijon na, vrijwel helemaal vlak. Het bijzondere aan deze route zijn de paden: de route is namelijk samengesteld uit voormalige jaagpaden die langs de kanalen lopen, aangevuld met oude spoorweggetjes. Een route die je Bourgondië laat zien van een andere kant, ver weg van de drukke wegen!

TIP: Op de website van het Frans toeristenbureau vind je voor de bekendste fietsroutes in Frankrijk linkjes naar pagina’s met meer informatie en handige kaartjes.

fietsroutes in Frankrijk
Wijnvelden zie je in overvloed tijdens de Tour du Bourgogne
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!