mooiste fietsroutes in Nederland

Sightseeing vanaf de pedalen: De mooiste fietsroutes in Nederland

Zon aan de hemel, wind in de haren en niets dan uitgestrekte landschappen aan de horizon. In een fietsland als Nederland vragen de paden om ontdekt te worden. Door natuurgebieden, langs kastelen en de kust. We selecteerden vijf van de mooiste fietsroutes in Nederland. Een onmogelijke opgave natuurlijk, dus zet er vast een aantal op je kalender voor dit voorjaar- dan doen wij mee!

1. Het Fietserpad (Pieterpad) – 570 km

Bekend met het Pieterpad? Deze legendarische en langste wandelroute van Nederland loopt van Pietersberg in Zuid-Limburg naar Pieterburen in het noorden van Groningen. 492 kilometer is natuurlijk een behoorlijke wandeling die niet voor iedereen even aantrekkelijk klinkt. In 2014 werd er daarom een fietsvariant van de route uitgestippeld wat deze meest gevarieerde tocht van Nederland ineens veel toegankelijk maakt. De route is 570 kilometer lang, goed voor gemiddeld een week fietsen. Overdag genieten van de steeds wisselende landschappen dus, en ’s avonds aankloppen bij een van de B&B’s die langs de route liggen! Nieuwsgierig geworden? Schaf dan de reisgids van het Fietserpad mét GPS aan en start gelijk met plannen!

mooiste fietsroutes in Nederland

2. De Elfstedentocht – 255 km

Op de schaatsen heeft geen mens hem in jaren kunnen rijden, maar per fiets kan dat op elke dag van het jaar. Een van de mooiste fietsroutes in Nederland begint en eindigt in Leeuwarden en doorkruist niet alleen de elf steden, maar ook weidse landschappen en natuurgebieden. De gehele tocht is 255 kilometer lang, maar uiteraard kan je ook alleen een etappe fietsen. Fanatiekelingen fietsen deze route dit jaar op 5 juni, want elk jaar op Pinkstermaandag vindt het grootschalige fietsevenement ‘De Fiets Elfstedentocht’ plaats. Alle 15.000 stempelkaarten zijn voor dit jaar al verkocht. Let wel op: het idee achter dit evenement is dat je de volledige route in één dag voltooid…

mooiste fietsroutes in Nederland

3. De Wieden – 43 km

Een iets schappelijkere afstand is die van fietsroute De Wieden. Deze 43 kilometers brengen je door een van de mooiste natuurgebieden van Nederland: De Wieden en de Weerribben in Overijssel. Voor de tocht (klik hier voor pfd) kan je de bordjes van de fietsknooppunten volgen. Je kijkt op deze route je ogen uit naar dit waterrijke gebied met niet alleen waanzinnig mooie landschappen maar ook ontzettend veel vogels. Het is niet alleen maar natuur, want je fietst ook langs het pittoreske Giethoorn, een ideale plek voor een tussenstop. Tip: vermijd als je rust zoekt de weekenden in het hoogseizoen, want dan kan het niet alleen in Giethoorn maar ook in het hele natuurgebied vrij druk worden.

mooiste fietsroutes in Nederland

4. Acht kastelenroute – 30 km

Liever een beetje cultuur snuiven tijdens het fietsen? Dan moet je in de Achterhoek zijn! De mooie Kastelenroute dateert uit 1913 en is een van de oudste bewegwijzerde fietsroutes in Nederland. Twee van de in totaal acht kastelen zijn te bezoeken, namelijk Kasteel Vorden en de tuinen bij Huis de Wiersse. De kastelen worden verbonden door uitgestrekte landschappen met verschillende picknickplekken en horecagelegenheden. De route is eenvoudig te volgen via de app van Gelderseroutes en via dit kaartje met routebeschrijving.

mooiste fietsroutes in Nederland

5. Oester route – 67 km

Zeeland is met een 8,3 verkozen tot de meest geliefde fietsprovincie van Nederland. Het wemelt er dan ook van de mooie fietsroutes, maar onze favoriet is toch wel de Oester Fietsroute omdat je onderweg echt van al het moois (en lekkers!) van Zeeland kunt genieten. De tocht begint in Colijnsplaat en leidt via de noordkust naar de Oosterschelde waar je de Stormvloedkering oversteekt. Lunch onderweg met verse vis bij Neeltje Jans in Vrouwenpolder terwijl je even bijkomt van de fikse wind die op deze route onvermijdelijk is. Fiets je de route ’s zomers? Dan kan je op de terugweg ook kiezen voor het pontje dat je weer afzet in Colijnsplaat.

mooiste fietsroutes in Nederland

  PRAKTISCH  
   

De mooiste fietsroutes in Nederland

Bij de start- en eindpunten van de genoemde routes vind je altijd mogelijkheden om fietsen te huren. Zorg voor een plakset voor het geval je onderweg pech hebt, zeker op de routes waarbij je soms een uur in niemandsland rijdt is dat geen overbodige luxe. Met name voor de langere routes vind je het misschien fijner om met je eigen fiets op pad te gaan, wat met een auto met fietsendrager ook net zo makkelijk is. Kies dan een route uit met hetzelfde start- en eindpunt, zoals de Wieder- of Oesterroute. Via de webshop van Heuts vind je goede en betaalbare fietsendragers van onder andere de merken Bosal en Atera. Het spreekt voor zich dat de lange afstandsroutes zoals het Fietserpad en de Elfstedentocht nogal wat voorbereiding vragen. Voor alle uitgestippelde routes in Nederland geldt dat er online informatie of gidsjes te vinden zijn die je precies vertellen wat er op je route ligt. Zo kun je accommodaties, maar ook tussenstops voor eten en drinken van te voren voorbereiden.

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

5 thoughts on “Sightseeing vanaf de pedalen: De mooiste fietsroutes in Nederland”

    1. Hi Angelique, wat vervelend dat het niet lukt om het artikel op Pinterest op te slaan. Dat zou wel moeten kunnen. Onderaan het artikel (boven de comments) staan knoppen waarmee je het artikel kan delen op verschillende social media kanalen. Pinterest staat daar ook tussen. Bij ons lukt het om via die knop te pinnen. Als jij hier problemen mee hebt, dan horen we het graag zodat we het op kunnen lossen!

  1. Ook leuk om dit soort routes met een Fiets app te fietsen. Kun je bijna niet meer de weg kwijt raken en keuze tussen veel routes. Daarnaast veel leuke bezienswaardigheden onderweg. Fietsen is goed voor de gezondheid en lekker!

  2. Bedankt voor de informatie. Ik zal graag volgende keer in Nederland de eerste klein stapje doen met de fiets en met mijn vrienden.

Wat vind jij? Laat van je horen!