wandelroutes in Barcelona

Weg van de stad: de mooiste groene wandelroutes in Barcelona

Een metropool, een wereldstad, een doolhof van straatjes en metrolijnen. Barcelona is geliefd bij velen, maar een beetje intens kan de stad na een paar dagen best zijn. Gelukkig is Barcelona gezegend met een ligging nabij prachtige parken, bergen en natuurgebieden. Ik liet Gaudí en La Rambla eens links liggen en gebruikte de stad als uitvalsbasis voor indrukwekkende hikes. Dit zijn mijn 5 tips voor de mooiste wandelroutes in Barcelona!

Het kasteel van Montjuïc

Vergeleken Tibidabo lijkt het slechts een heuveltje, maar Montjuïc, gelegen aan zee, vormt misschien wel een van de mooiste wandelroutes in Barcelona. De berg heeft namelijk niet als enige bezienswaardigheid het kasteel van Monjuïc, maar telt ook talloze parken, trappen, fonteinen en musea. Je kunt de beklimming op verschillende manieren doen. Ik koos ervoor om met de metro naar station Paral-lel te gaan en daar de Funicular omhoog te pakken. Hiervoor hoef je geen nieuw kaartje te kopen: binnen het metrostation loop je rechtstreeks door naar de Funicular, die je een stuk omhoog de berg op neemt. Vanaf het eindstationnetje kan je kiezen om de Telefèric (kabelbaan) te pakken maar dit is juist waar de mooie wandeling begint. Kies je route door de tuinen van Joan Bossa, geniet van uitzichten bij de vele miradores en neem een pauze op de top naast het kasteel van Monjuïc.

Voor 5 euro kan je het kasteel betreden, maar eigenlijk is de wandeling rondom veel mooier. Achter het kasteel kan je een lang wandelpad volgen waarbij je volledig langs de kasteelmuren én het uitzicht op de haven loopt. Ben je de tuinen eenmaal uit, dan kan je tussenstops maken bij het Olympisch stadion en Fundaciò Mirò. Je komt op deze manier ook door de prachtige tuinen van Laribal, die je uiteindelijk leiden naar het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië. Een indrukwekkend gebouw waarvandaan je de trappen (of roltrappen) naar beneden kunt nemen, waarbij je eindigt op het mooie Placa d’Espanya.
Duur: vanaf de Funicular tot aan Placa d’Espanya zo’n 2,5 uur

Bunkers del Carmel

Opzoek naar een mooi uitzichtpunt dat eenvoudig te bereiken is en niet stikt van de toeristen? In het westen van de stad vind je de Bunkers del Carmel, in gebruik ten tijden van de Spaanse burgeroorlog en nu vooral gebruikt als hangout voor jongeren en toeristen die de stad vanaf een andere kant willen bekijken. Net als de andere wandelroutes in Barcelona kan je ook dit eindpunt vanaf verschillende kanten benaderen. Ik koos ervoor om uit te stappen bij metrohalte Guinardó | Hospital de Sant Pau en ben vanaf daar door het Park del Guiardó naar boven gelopen. Een flinke klim, maar je staat wel boven voordat je het weet. De Bunkers staan vanaf bovenaan goed aangegeven en je loopt via een piepkleine woonwijk omhoog naar het uitzichtpunt. Vanaf de bunkers kan je de trappen naar beneden nemen voor de snelste route. Wat meer zien onderweg? Begin of eindig je route dan bij Parque Guell!
Duur: binnen 40 uur minuten ben je vanuit zowel Parque Guell als Guinardó boven

Vast een voorproefje van het uitzicht? Hier beginnen ze de wandeling bij metrohalte El Carmel:

TIP: bezoek je Barcelona specifiek voor de wandelroutes? Kies dan voor een accommodatie nabij de grote metrostations. Dit scheelt je een hoop reistijd naar het beginpunt van alle wandelroutes in Barcelona. Nadeel is dat dit ook het gebied is waar het het meest prijzig is om te verblijven. Zelf koos ik daarom voor Motel One, een hotelketen van betaalbare designhotels waar ik al mee kennismaakte tijdens mijn stedentrip Hamburg. In Barcelona is Motel One gelegen aan het mooie Parc de la Ciutadella (inclusief waanzinnig rooftop terras!). Vanaf deze plek ben je eenvoudig bij knooppunten als Placa d’Espanya en Passeig de Gracia.

wandelroutes in Barcelona

Lees ook: Tips voor Barcelona van de locals

Carretera de les Aigües

Gaat je voorkeur uit naar wandelroutes in Barcelona die je al rennend af kan leggen? Dan is Carretera de les Aigues je beste optie. Met name tijdens de weekenden is het hier een komen en gaan van joggers. De Carretera is namelijk bijna volledig vlak, eenvoudig te bereiken en je bevindt je toch midden in de natuur. Vanaf de hele route heb je bovendien uitzichten over de stad. Carretera de les Aigues is in zijn geheel zo’n 10 kilometer lang, maar je kan op verschillende punten de weg op en af. Ik koos ervoor om de route zo volledig mogelijk te wandelen en nam de metro naar halte Tibidabo, om vanaf daar naar het begin van de Funicular de Tibidabo te wandelen in zo’n 15 minuten. Hier laat je alle toeristen die met op weg zijn naar het ‘circus’ op de top van Tibidabo achter je door af te slaan naar de Carretera de les Aigues. Een ander begin- of eindpunt is ‘Peu de Funicular’. Ik liep de route af tot aan Mirador dels Xiprers, waarvandaan je naar beneden kunt lopen tot aan de parkeerplaats. Het dichtstbijzijnde metrostation aan die kant is Zona Universitària.

Kom je vooral voor je rust, vermijd deze wandelroute dan in het weekend, als hele families vanuit de stad dit pad opzoeken voor een wandeling, net als mountainbikers en hordes joggers. Een leuke sfeer hangt er op deze dagen wel, en bang dat je de weg kwijtraakt hoef je hier nooit te zijn: het is een lange weg en overal staan bordjes langs de kant waarop je kunt zien hoever je op de route bent.
Duur: van Funicular de Tibidabo tot aan Zona Universitaria ongeveer 5 uur

wandelroutes in Barcelona
Carretera de les Aigües

Openbaar vervoer in Barcelona
Wat je plannen in Barcelona ook zijn; het is altijd slim om bij aankomst een tienrittenkaart aan te schaffen voor het openbaar vervoer. Voor 10,20 kan je dan met 1 kaartje gebruikmaken van de metro, bus, tram, en stadstreinen. Let op: ook de funiculars zijn hierbij inbegrepen, mits je je al in het aangelegen metrostation bevindt. Reis je bijvoorbeeld naar Paral-lel met de metro, dan kan je zonder opnieuw in te moeten checken kosteloos overstappen naar de Funicular richting Monjuïc. Verwar de Funiculars overigens niet met de Telefèric: er zijn ook diverse kabelbanen (bovengronds) in de stad te vinden. Hoewel deze je op een eenvoudige manier naar mooie wandelroutes in Barcelona brengen, zijn deze kabelbanen behoorlijk prijzig én enorm toeristisch. Bovendien sla je hiermee juist de mooiste stukken van de routes over!

Sant Jeroni de La Murta & Puig Castellar

Een stuk minder bekend onder de wandelroutes in Barcelona is deze culturele trip in het Sierra de Marina park, gelegen in Badalona, ten oosten van de stad. Pak de metro naar Singuerling en wandel vanaf daar zo het park in. Je kunt diverse routes kiezen, maar het is onmogelijk om de twee hoogtepunten van dit gebied te missen, namelijk het 15e eeuwse klooster van Sant Jeroni (nog altijd in gebruik) en de ruïnes van de Iberische nederzetting Puig Castellar. Maar dat is niet alles: volg de bordjes en je zult vanzelf langs prachtige uitzichtpunten komen, net als idyllische kapelletjes met ‘oprijlanen’ van cipressen en wilde bloemen. Je kunt je beperken tot de korte route van zo’n 6km die uitsluitend deze punten aandoet, of je maakt het uitdagender door de bordjes GR-92 een stuk door de rest van het park te volgen. Je komt dan ook langs het boerendorpje El Canyat. De route door dit park kan je zowel beginnen als eindigen bij metrohalte Singuerlin, of je kunt net als ik je route iets verlengen door door het knusse dorpje Santa Coloma de Gramenet te wandelen, dat tegen het park aan ligt.
Duur: anderhalf uur voor de basisroute van 6km, of zo’n 4 uur voor de langere variant.

Honger na je hike? Check onze favoriete tapasrestaurants in Barcelona

Montserrat

De wandelroute der wandelroutes in Barcelona is natuurlijk Montserrat. Een indrukwekkend rotsmassief gelegen ten noordwesten van de stad. Een beetje valsspelen is het wel, want voor deze route red je het niet met een metro of funicular, maar zal je echt de trein moeten pakken en de stad verlaten. Vanaf Placa d’Espanya vertrekken treinen naar de voet van Montserrat (in 1 uur) en vanaf daar stap je in een kabelbaan die je richting het beroemde gelijknamige klooster brengt. Veel toeristen komen uitsluitend naar Montserrat om dit klooster te bezoeken, maar de bergketen herbergt juist waanzinnige hiking trails die de toch wel lange reis vanuit de stad meer dan waard maakt. Vanaf het klooster gaan meerdere wandelroutes, variërend in zwaarte en lengte. Het pad van Cim de Sant Jeroni (3 uur) is een van de meest populaire, maar je kunt ook op eigen gelegenheid de minder bewegwijzerde paden volgen. Ga hoe dan ook vroeg van huis in Barcelona (mijn advies is niet later dan 08:30 de trein te pakken) want je wil tijdens een trip naar Montserrat echt het meeste uit je dag halen. Planning vooraf is ook niet overbodig: houd bijvoorbeeld rekening met de treintijden én de laatste ritten van de kabelbanen. Het is ook goed te doen om een enkeltje met de kabelbaan te kopen en de weg terug naar het treinstation te wandelen.

wandelroutes in Barcelona

Meer mooie wandelroutes in Barcelona en omgeving

Voor de echt ambitieuze hikers is er in de omgeving van Barcelona natuurlijk nog veel meer moois te doen. Zo ben je met de auto binnen twee uur in de Pyreneeën en kan je aan de Costa Brava prachtige kustwandelingen maken. Dichterbij de stad kan je zelfs stukken van de Camino de Santiago en de GR92 wandelen. Heb je zelf nog tips voor mooie wandelroutes in Barcelona? Laat het hieronder weten!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!