doen in Leiden

Stad, strand & sightseeing: het mooiste van Zuid-Holland

Toeristen komen met dank aan onze hoofdstad vaak niet verder dan Noord-Holland, maar als wij zelf een provincie aan moesten wijzen als must see, dan was het misschien wel Zuid-Holland. Met grootse steden, heerlijke stranden en Oud-Hollandse plaatjes, vormt het een ideale mix voor een weekendje of weekje weg. Er op uit in eigen land? Dit zijn onze favoriete plaatsen in Zuid-Holland!

Citytrip Den Haag

Wie Zuid-Holland zegt, zegt Den Haag. De politieke hoofdstad van ons land, maar bovenal een mooie stad waar je je prima een dag of twee kunt vermaken. Hoe? Met winkelen, heerlijk eten, maar ook met een wandeling door het Binnenhof, langs het Mauritshuis, de hofvijver en Paleistuinen. Hagenaar Henriette deelde eerder al haar tips in de City Guide Den Haag. Wat je volgens haar ook absoluut niet over mag slaan? Een bezoek aan de Haagse Markt en een rondvaart over de grachten.

Plaatsen in Zuid-Holland

Uit eten in Scheveningen

’s Zomers is het er bomvol, ’s Winters volledig uitgestorven. Waarom je toch, ongeacht het seizoen, naar Scheveningen moet komen? Om de heerlijke restaurants! Verse vis is er het hele jaar door op nagenoeg elke menukaart te vinden, en er is nu eenmaal iets extra’s saan dineren met uitzicht op zee. Wij tippen visrestaurant Opporto en het Mediterrane Tasca. Meer fijne food adresjes vind je hier!

Lees ook: Onze top 10 strandtenten in Scheveningen

eten in Scheveningen

Overnachten in Zuid-Holland
Meerdere plaatsen in Zuid-Holland ontdekken? Maak er dan een roadtrip van! Stap in je auto en rijd langs de leukste kustplaatsen, steden en idyllische dorpjes. In het zomerseizoen staan langs de kustlijn talloze strandhuisjes om in te overnachten. Nadeel is wel dat je weinig spontaan kunt zijn, want vroeg boeken is een must. De steden bieden altijd wel uitkomst, met een groot aanbod hotels in alle prijsklassen. Reis je met kids? Dan zijn er ook een aantal speciale hotels voor families in Nederland te vinden, waaronder in Den Haag en Rotterdam. Een tip voor wie back to nature wil of low budget vakantie viert: gooi een tent achterin je auto en maak gratis gebruik van de natuurcampings van Staatsbosbeheer.

Trek de natuur in

Het zijn vooral de grote steden en kusten die het beeld van Zuid-Holland vormen, maar er zijn maar liefst 19 natuurgebieden te vinden in de provincie. Wie komt om te wandelen of fietsen heeft het dus voor het uitkiezen. Een citytrip Den Haag combineer je bijvoorbeeld heel goed met het Haagse bos en in natuurgebied Alblasserwaard tref je de Hollandse polder aan op haar mooist. Fiets over veendijken, langs molens en akkers, of huur een kayak en peddel op je gemakje langs kneuterige dorpjes. Een overzicht van alle natuurgebieden vind je op de website van Staatsbosbeheer. Natuurlijk ook niet te missen als een van de meest toeristische plaatsen in Zuid-Holland (en heel Nederland!): Kinderdijk!

Plaatsen in Zuid-Holland

Uitwaaien aan de mooiste stranden

Na een lekkere lunch in Scheveningen loop je natuurlijk zo door naar zee. Maar voor een dagje uitgebreid zonnen ben je wat ons betreft op andere plaatsen in Zuid-Holland beter af. Een goed alternatief voor Scheveningen is Kijkduin, wat iets zuidelijker gelegen is. Een stuk kleinschaliger én charmanter. Heb je het wel gezien op het strand, dan is een wandeling door de duinen hier ook een aanrader! Andere fijne stranden in Zuid-Holland zijn die van Wassenaar en Noordwijk.

Cultuursnuiven in Leiden

Het is een stad die veelal over het hoofd wordt gezien. Misschien omdat het zo dicht bij de grotere plaatsen in Zuid-Holland ligt, zoals Den Haag en Rotterdam. Maar de levendige studentenstad Leiden heeft genoeg in huis voor een heerlijk dagje uit. Wist je dat Leiden zelfs na Amsterdam de stad met de meeste grachten is? Een rondvaart is dus geen slecht plan- net als een tussenstop bij een van de terrasboten. Een echte aanrader is Rapenburg: aan en rondom deze gracht bevindt zich dé studentenbuurt van Leiden, met naast prachtige universiteitsgebouwen ook het Rijksmuseum van Oudheden, het Sieboldhuis en de Hortus Botanicus.

Plaatsen in Zuid-Holland

Toerist uithangen in Delft

Er is een speciaal hoofdstuk aan gewijd in de Lonely Planet van Nederland, maar veel Nederlanders zijn er nog nooit geweest. Een van de plaatsen in Zuid-Holland die je dus echt op je to do lijstje moet zetten is Delft. De stad waar Hollands Glorie de boventoon voert en je je ongegeneerd een toerist kunt voelen in eigen land. Behalve het bekende Delfts Blauw -waar je absoluut mee zal worden doodgegooid- is Delft echt een prachtige stad met een knus centrum waar je je ogen uitkijkt naar de grachtenpandjes, gevels en pleinen. Bezoek de Oude en Nieuwe Kerk, bewonder het historische stadhuis en plof neer in een van de vele cafeetjes. Gegarandeerd een leuke dagtrip!

Plaatsen in Zuid-Holland

Internationaal Rotterdam

We kunnen er onmogelijk omheen, want als je het hebt over mooie plaatsen in Zuid-Holland dan hoort Rotterdam er ook bij. Alhoewel… ‘mooi’ is wellicht niet het juiste woord. Fascinerend, bruisend en on-Nederlands wel. Rotterdam is de plek waar Nederland internationale allure heeft. Een stad met een serieuze skyline, met hypermoderne architectuur en een eindeloze lijst creatieve ondernemingen- van mode tot kunst en restaurants. Natuurlijk mogen de Markthal, Erasmusbrug en Katendrecht niet ontbreken tijdens een stadswandeling. Maar veel leuker is het eigenlijk om zonder to do list de stad in te duiken, want in Rotterdam ontdek je écht altijd wat.

Meer lezen: Een weekendje Rotterdam en 5 food hotspots

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “Stad, strand & sightseeing: het mooiste van Zuid-Holland”

  1. Slim om meerdere plaatsen in 1 blog te noemen. Het ligt ook allemaal vlak bijelkaar. Ik ben niet geboren in Den Haag, maar ik woon er al weer lang en vind het nog steeds een hele fijne stad. Zowel Den Haag zelf als Scheveningen. Ik kan niet wachten op het moment dat de strandtenten er over een paar maanden weer staan.
    Had je trouwens gezien dat ik je genoemd én gelinkt heb in mijn jaaroverzicht van 2016? Leuk je het afgelopen jaar ontmoet te hebben, veel reisplezier in 2017 en wie weet belanden we nog eens samen op een reis.

Wat vind jij? Laat van je horen!