mooiste plekken in Nederland

Onze favorieten: de mooiste plekken in Nederland!

Pak die picknickmand maar vast in!

Een team schrijvers dat samen alle hoeken van de wereld al heeft gezien. Maar stiekem houden we allemaal van Nederland. Met lange zomerdagen voor de boeg denken wij vast aan al die mooie plekken waar we van het zonnetje gaan genieten. Van parken tot eilanden en van steden tot natuurgebieden. Hier zijn ze; onze favoriete plekken in Nederland!

Breskens – Jessy

Mijn mooiste plekje van Nederland is de kust bij het Zeeuws-Vlaamse Breskens. Ik ben dan wel niet geboren en getogen in Zeeland, maar heb er dusdanig lang gewoond dat ik dit stukje strand wel mijn strand zou willen noemen. Of je er nu ’s zomers bent op een warme zomerdag of in de winter om er lekker uit te waaien. Het blijft altijd een plezier om de duinen over te steken en je voeten in het mulle zand te zetten. Het is er nooit bomvol als in Scheveningen en iedere keer dat ik er ben, denk ik weer aan de heerlijke zomerdagen uit mijn jeugd.

mooiste plekken in Nederland

Tilburg – Willeke

Na vier jaar heb ik inmiddels toch wel een beetje een zwak ontwikkeld voor de gezellige studentenstad Tilburg. Absoluut niet de mooiste stad van Nederland, maar het wordt hier wel steeds hipper met vooral veel leuke nieuwe lunchplekjes. Een van  mijn favoriete hotspots is Tien, waar je heen gaat voor de leukste kleding en accessoires van Nederlandse ontwerpers  maar ook voor de huisgemaakte (ijs)thee, de lekkerste broodjes en – mijn favoriet – overheerlijke cheesecake. Ook Nieuwland en Locals, twee lunchzaken aan hetzelfde hoekje van de binnenstad, op de grens van de winkelstraat en het dwaalgebedied, zijn aanraders!

Westbroekpark Scheveningen – Dayna

Het Westbroekpark in Scheveningen is mijn favoriete plek in Nederland. Niet alleen om haar prachtige schoonheid en immense rust, maar ook omdat hier jaarlijks leuke events neerstrijken: Trek, Dorst en de parade. Of ik nu een keer zin heb om met vrienden te gaan picknicken of BBQ-en in het park, of helemaal uit mijn dak wil gaan het kan beide in dit heerlijke park. 

mooiste plekken in Nederland

Texel – Huub

Waar natuur en dieren zijn, voel ik me op mijn gemak. Texel is zo’n plaats waar je heerlijk kunt fietsen en op veel plaatsen door je verrekijker bijzondere vogels kunt spotten. In een paar zomerse dagen was ik verkocht en vooral verknocht aan het noordelijke deel van het eiland. De rust van De Cocksdorp, het prachtige natuurgebied De Slufter en de ouderwetse kern van Oosterend maken Texel voor mij een topbestemming in eigen land!

Net als wij fan van Nederland?
Ontdek jij ook graag bijzondere plekken dicht bij huis? Vorig jaar stippelden we een aantal te gekke routes uit in Nederland. Zoals die in West-Friesland en de provincie Utrecht. Ben je meer een stedentripper? Dan hebben we een hele hoop City Guides voor je:
Amsterdam (En hier nog eentje!)
Arnhem
Den Bosch
Rotterdam (En hier nog meer hotspots)
Haarlem
Amersfoort
Den Haag
Utrecht (en hier onze favo restaurants)
Leiden

Noorderplantsoen Groningen – Berber

Groningen staat bij mij met stip op één als het gaat om mijn favo plekken in Nederland. Een stad die 24 uur per dag leeft en waar de leuke kroegjes en eettenten nooit sluiten. De markten, grachten, klassieke panden, de heerlijke studentenvibe en vooral het gras van het noorderplantsoen. Een heerlijk stukje groen temidden van een bruisende stad, waar ik maar al te graag vertoef zodra de zon schijnt. In de zomer bevolkt door uitgelaten, barbecuende studenten, relaxende stelletjes rond de vijver en hordes sportievelingen. In de winter een bevroren fontein en alles bedekt onder een sprookjesachtige laag sneeuw. In welk jaargetijde dan ook, er gaat voor mij niets boven Groningen en haar mooie Noorderplantsoen!

mooiste plekken in Nederland

Schiermonnikoog – Rosa

Mijn ultimate favourite is Schiermonnikoog, ik kom er al van kleins af aan. Het is samen met Amsterdam de beste plek in Nederland. Geen auto’s, een paar kneuterige restaurantjes met de beste bitterballen van het land, fietsen door de duinen en uitgestrekte stranden met zeezonden en de enige bar de enige bar in town: de Toxbar. Toen ik 19 was, heb ik er zelfs een zomer in een strandbar/hotel gewerkt, dat werd opgericht door een paar jongens van de hotelschool. Met z’n allen op een klein afgezonderd eiland, kon niet beter. 

Heperduin – Manon

Ik heb meerdere lievelingsplekken in Nederland, maar als ik moet kiezen ga ik voor Herperduin, een natuurgebied in mijn woonplaats. Al van kleins af kom ik er en ik ga er nog regelmatig naartoe om te wandelen of hardlopen. Het is een fijne plek waar je tot rust kunt komen en niet onbelangrijk – voor mij – er zit een restaurantje in de buurt waar ik lekker koffie kan drinken. Ideaal! 

mooiste plekken in Nederland

Ben je op zoek naar een leuk en betaalbaar weekendje weg in Nederland? Check de website van Weekendesk! Van een culinair weekend aan de kust tot een paar dagen bijkomen op de Veluwe: er zit voor iedereen wel wat tussen. Het leuke is dat ze ook all-inclusive trips aanbieden, waarbij je bijvoorbeeld een arrangement inclusief spabezoek of diner kunt boeken. Tip: Hou de lastminutes en flashdeals in de gaten, dan zit je soms met bijna 50% korting op de leukste plekjes!

Julianapark Utrecht – Deborah

Mijn favo plek in Nederland is zonder twijfel het Julianapark in Utrecht! Midden in het park is een grote vijver omringt met hoge bomen en het is zo rustig, even vergeet je hier dat je midden in een grote stad bent. In de zomer is het vaak gezellig druk en zitten overal op het grasveld groepjes mensen te barbecueën. Deze plek is fijn om even terug te trekken uit de chaos en dynamiek van een stad en over te schakelen in de chill mood. Mijn notitieboekje gaat in ieder geval mee naar het park, want in de natuur zijn inspireert nog wel eens tot een leuk artikel!

Amersfoort – Naline

Ik woon er pas twee jaar, maar voor deze mooie stad ben ik echt als een blok gevallen. Met een sterke voorkeur voor natuur, zegt dat wat. Amersfoort is behapbaar. Een stad die voelt als een groot dorp. Een historische stad, bomvol bijzondere adresjes van jonge ondernemers. Maar het liefst skip ik de winkelstraat en slenter in plaats daarvan langs de Muurhuizen, helemaal rondom het centrum tot aan de iconische Koppelpoort. Gauw een picknick halen op het Eemplein en daarna met de benen bundelend over de rand van de Eem genieten van de zomer in de stad.

mooiste plekken in Nederland

Groningen – Hjalmar

Voor een verrassende citytrip hoef je echt niet naar het buitenland. Ik nodig je van harte uit in Groningen, mijn geboortestad en dé hotspot in het noorden van Nederland. Groningen heeft alles, van bijzondere musea en een uitgebreide grachtengordel tot trendy restaurantjes en hippe winkels. Beklim de bijna honderd meter hoge Martinitoren, slenter tussen de marktkramen op de vismarkt, lunch exotisch bij Mister Mofongo en koop een designjeans bij EBB18. Ga vervolgens op zoek naar de hippe Oude Kijk in ’t Jatstraat en de Folkingestraat, dineer met een gigaburger bij Dogs Bollogs en duik ’s avonds de kroeg in bij de Drie Gezusters. Nog steeds niet overtuigd? Er wonen hier meer dan 50.000 studenten die je stuk voor stuk kunnen vertellen waarom er echt niets boven Groningen gaat. 

Voormalig vliegveld Soesterberg – Liv

Sinds ik een jaar of anderhalf geleden fietsen als sport heb ontdekt, ben ik op zo ontzettend veel mooie plekken in Nederland geweest. De fiets is een enorm goed vervoersmiddel om je mee te verplaatsen naar bijzondere plekken in ons land die je met de auto niet goed kunt bereiken of die te voet te ver zijn. Een van de (verborgen) parels en absoluut mijn favoriet op naartoe te fietsen (en waar ik altijd even afstap!) is het voormalige vliegveld Soesterberg, tussen Utrecht en Amersfoort in.

De plek is geliefd bij sporters en je ziet er altijd iemand voorbij racen of hardlopen, toch komt het met een beetje geluk ook wel eens voor dat ik er helemaal alleen ben: de wind, de uitgestrekte vlakte, de rust en de natuur… Soesterberg heeft iets ontzettend magisch dat ik niet goed kan omschrijven, je moet het gewoon eens zelf ontdekken!

mooiste plekken in Nederland

De mooiste plekken in Nederland?

Aan bovenstaande plekken hebben wij zelf fijne herinneringen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer steden, parken en gebieden die op je Nederlandse bucketlist thuis horen. Check al onze tips voor dagjes uit, weekenden weg, roadtrips en citytrips hier!

Reistips Nederland

Beeld: Bert Kaufmann (header), Liv Krake/Expeditie Kram (Breskens)
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

4 thoughts on “Onze favorieten: de mooiste plekken in Nederland!”

  1. Ik ken hiervan eigenlijk alleen Texel en dat is prachtig. Moet hoognodig meer zien van Nederland. Ik vind de kennemer duinen en het noordhollands duingebied echt prachtig mooi! Ik ben ook dol op Schoorl

  2. Vrijthof Maastricht, Sint Jan Kathedraal en vestingswerken Den Bosch, Herautenplein Kaatsheuvel, De kunstgrotten van Valkenburg, Nijmegen, Markiezenhof Bergen op Zoom, Keukenhof Lisse, Loonse en Drunese Duinen, Biesbosch

Wat vind jij? Laat van je horen!