ethiopie

Terugblik op 2014: de mooiste reisfotografie

Fotografen over de hele wereld deelden hun meest bijzondere reportages met ons en het verhaal dat erachter schuil gaat.

In de maand december blikken we terug op publicaties van afgelopen jaar met steeds een nieuw lijstje vol mooie bestemmingen die we in 2014 hebben bezocht en beschreven. Eerder deze maand maakten we al een top 10 met onze favoriete bestemmingen, een top 5 van de meest verrassende steden die we afgelopen jaar leerden kennen, een lijstje met de beste budget reistips en een top 10 van interviews met bijzondere reizigers.

De mooiste reisfotografie

Sinds onze herlancering in september, introduceerden we ook het thema reisfotografie op Stop and Stare. Sindsdien spraken we talloze fotografen over de hele wereld over hun passie voor reisfotografie en lichtten we vaak 1 bijzonder project uit. Van de reportages die de meeste indruk op ons maakten, wilden we een top 5 van de mooiste reisfotografie samenstellen. Kiezen konden we alleen moeilijk, dus werd het een top 7!

1. Hidden Smile in Vietnam, Réhahn

Een cultureel reflex is het, vertelt de Franse fotograaf ons over de bijzondere beelden die hij in Vietnam maakte. De foto’s waarop de bevolking hun lach met hun handen bedekt lijken haast wel in scene gezet. Gelukkig blijkt dat niet waar. In Vietnam is het verhullen van een glimlach een teken van verlegenheid, voornamelijk vrouwen doen het. Voor Réhahn een cadeautje, want juist als de mond niet zichtbaar is, spreekt de lach nog veel sterker uit de ogen. Het resultaat is de prahctige fotoserie ‘Hidden Smile in Vietnam‘.

reisfotografie
Réhahn

2. Etnische minderheden in Ethiopië, Dietmar Temps

Regelmatig speuren we Flickr af, op zoek naar mooie plaatjes voor bij onze artikelen. De foto’s van Dietmar Temps kwamen regelmatig voorbij en dus besloten we eens contact met de Duitse fotograaf te zoeken. We ontdekten dat hij voornamelijk in Azië en Afrika prachtige reportages maakte van afgelegen tribes. Hij vertelt ons uitgebreid over zijn fascinatie voor de Omo Vallei in Ethiopië en deelt de beelden die hij daar maakte tijdens zijn verblijf bij een van de tribes. Te gast zijn bij zo’n inheems volk vraagt om een bepaalde etiquette. Zo blijft zijn camera de eerste paar dagen goed opgeborgen, want het vertrouwen krijgen van de bevolking is het allerbelangrijkste om terug te kunnen keren met de mooie beelden die hij ons laat zien.

reisfotografie
Dietmar Temps

3. Tsaatan Tribe, Jimmy Nelson

De wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson reisde voor zijn project ‘Before they Pass Away’ de hele wereld over. Hij bezocht meer dan 30 tribes met als doel hun unieke visuele cultuur vast te leggen, voordat deze verdwijnt. We spraken hem niet zelf, maar mochten zijn foto’s gebruiken ter illustratie van ons interview met Marieke Timmer, die lange tijd bij de Tsaatan tribe verbleef. Deze etnische minderheid in het hoge noorden van Mongolië is een van de tribes die Jimmy Nelson vastlegde voor zijn project. Wij waren benieuwd: heeft hij gelijk dat dit volk dreigt te verdwijnen?

reisfotografie
Jimmy Nelson

4. Vintage Africa, Sander Stoepker

Tijdens een dagje Haarlem liepen we nietsvermoedend de expositieruimte van De Gang binnen en ontdekten daar de waanzinnige reportage Vintage Afrika van Sander Stoepker. Niet alleen de foto’s zijn bijzonder mooi, ook de gedachte erachter is bijzonder. Sander won twee jaar geleden de World Portraits fotowedstrijd met zijn idee om onze afgedankte kleding achterna te reizen. Het bracht hem in de straten van Nairobi, waar hij talloze voorbijgangers aansprak met vragen over hun kleding. Het resulteerde in een unieke reportage waarbij achter iedere foto weer een nieuw verhaal schuil gaat. Het allermooiste is nog wel dat de mensen die zijn afgebeeld op de foto’s zelf ook iets terug krijgen. Het project is namelijk gemaakt als fairtrade fotografie: voor ieder commercieel gebruik van de foto’s krijgen de geportretteerden zelf een vergoeding. Mooi!

reisfotografie
Sander Stoepker

5. Donker Utrecht, Merijn van der Vliet

En van de uithoeken van Afrika en Azië naar ons eigen Utrecht! Merijn van der Vliet trekt er na zonsondergang, tijdens het ‘blauwe kwartiertje’, op uit in zijn eigen stad om die op zijn mooist vast te leggen. Tijdens dit fotogenieke moment van de dag maakt hij sprookjesachtige platen van alle kanten van Utrecht. De fan base voor het Donker Utrecht project wordt alsmaar groter, en wij snappen wel waarom!

reisfotografie
Merijn van der Vliet

6. Nepal, Gregor Servais

De Nederlandse fotograaf Gregor Servais maakte een barre tocht door de Lower Dolpo in Nepal. Niet voor een opdracht, maar gewoon als vakantie. Twee weken lang trok hij door een onherbergzaam gebied en ontdekte de wonderschone natuur die Nepal hoog in de bergen verhult. Gelukkig nam hij zijn camera mee en legde zijn avontuur op zijn kenmerkende wijze vast.

reisfotografie
Gregor Servais

7. Amalfikust, Maartje Strijbis

Van de melancholische beelden in Nepal gaan we verder met een zonnig stukje Europa. Misschien wel het allermooiste stukje Europa ook! Fotografe Maartje Strijbis maakte een reis langs de idyllische Amalfikust, in het zuiden van Italië. Van de heerlijkste maaltijden tot adembenemende kusten en karakteristieke locals. Het is heerlijk wegdromen bij haar beelden van alles wat dit stukje Mediterrané in huis heeft. Misschien een mooie voor op de bucketlist van 2015?

reisfotografie
Maartje Strijbis

Meer reisfotografie in petto!

Achter de schermen zijn we alweer druk bezig met het speuren naar nog meer reisfotografie om de website ook in 2015 weer te voorzien van de allermooiste beelden. Zo spreken we ondermeer met de man die bekend staat als ‘Worlds’ best wedding photographer‘. Hij legde een wel heel bijzonder huwelijk vast waar naast de familieleden van het bruidspaar ook Masai krijgers, olifanten en giraffen aanwezig waren…

Ook Emanuele Siracusa deelt een wonderbaarlijk verhaal. Hij reisde voor een uitdagende reportage af naar de Indiase staat Gujarat. Honderden communities leven samen in dit gedeelte van India waar ze lange tijd in goede welvaart leefden. De opkomst van technologie en de industrialisatie had grote invloed op deze regio en inmiddels behoren de inwoners van Gujarat tot de armsten van India. Emanuele legde het leven van deze communities vast en vertelt over hun verleden, heden en toekomst.

Ken of ben jij zelf een fotograaf die bijzondere reisreportages maakt? Laat van je horen via redactie@stopandstare.nl!

Foto header: Dietmar Temps

Redactie
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!