scooterroutes in Nederland

Dagtrips over de mooiste scooterroutes in Nederland

Wij reislustige Nederlanders trekken er massaal op uit voor roadtrips, fietsroutes en wandeltochten. Voor de liefhebbers zijn er zelfs vele motorroutes te vinden. Maar hoe zit dat voor de scooterrijders onder ons? Samen met een vriend of vriendin een dagje genieten van een mooie rit kan natuurlijk óók op een scooter. Hoewel er geen officiële scooterroutes in Nederland bestaan, kan je wel degelijk mooie routes vinden die perfect zijn om met een scooter af te leggen. We zetten de favorieten op een rij!

Wat zijn scooterroutes in Nederland?

Eerst even een lesje verkeersregels, want hoe zit het ook alweer met scooters? Eigenlijk heel simpel: binnen de bebouwde kom moet een (brom)scooter op de weg. Buiten de bebouwde kom mag dit juist niet en hoor je je op het fietspad te begeven. Binnen de bebouwde kom zijn er uitzonderingen waarbij verkeersborden aangegeven dat scooters op het fietspad moeten rijden. Dat betekent dus dat een geschikte scooterroute een route is waar je met een scooter comfortabel kunt rijden volgens deze regels. Daarmee is een populaire fietsroute dus ook niet per se een geschikte scooterroute. Ook niet onbelangrijk voor een geschikte route: onderweg rijd je natuurlijk door mooie gebieden met leuke tussenstops. Gelukkig zijn er genoeg scooterliefhebbers die je voorgingen en mooie routes hebben vastgelegd met hun GPS.

scooterroutes in Nederland
© Arwin Basdew/Unsplash

Waarop moet je letten tijdens een scootertocht?

Als dagtripje een mooie scooterroute rijden, is iets anders dan je even snel verplaatsen tussen je huis en je werk. Het is dan ook aan te raden om goed uitgerust te zijn, zowel voor je eigen veiligheid als om volop te kunnen genieten van de mooie tocht. Denk daarbij aan de volgende uitrusting:
➳ Een topkoffer. Zo kan je alles meenemen wat je voor een dagtocht (of weekend) nodig hebt, zonder zware rugzak te dragen of iets tussen je benen te plaatsen. Wel zo comfortabel.
➳ Zorg voor een goede scooterhelm die goed past en comfortabel draagt. Helmonline.nl heeft een uitgebreid assortiment met goede en betaalbare helmen. Voor langere ritten is een integraalhelm een slimme keuze.
➳Onmisbaar als je scooterroutes in Nederland wil gaan verkennen, is een telefoonhouder. De routes zijn niet bewegwijzerd, dus om te voorkomen dat je steeds moet stoppen om de route op te zoeken, kan je een handige houder monteren waarop je de GPS route geopend houdt.

♡ TIP: Onderstaande routes komen van scooterrijders die hun route hebben vastgelegd op RouteYou.nl. Daar vind je nog veel meer inspiratie. Tegenwoordig worden er ook op veel plekken E-choppers verhuurd. De routes die daar worden gebruikt zijn ook perfect om met je scooter af te leggen omdat ze altijd door mooie natuurgebieden of langs bezienswaardigheden leiden.

scooterroutes in Nederland
Maak onderweg een tussenstop in het mooie Domburg, direct aan zee © Christoph Birken/Unsplash

1. Rondje Zeeland– 156 km

Zeeland leent zich als geen ander voor een mooie roadtrip en dat geldt zeker ook voor de scooter. Deze route is een volwaardige dagtocht van 156 kilometers met onderweg veel mooie tussenstops. Je start en eindigt in Veere met onderweg sfeervolle dorpen en steden als Middelburg, Goes en Domburg. Maar natuurlijk ook uitgestrekte stranden, zoals het strand van Vrouwenpolder. Ook Neeltje Jans en de Oosterschelde liggen op de route. Deze route is wat ons betreft dan ook het beste te rijden in een heel weekend. Onderweg zijn er genoeg leuke B&B’s en hotelletjes voor een overnachting. Zo maak je van je scootertocht een echte minivakantie!

2. Rondje Markermeer – 150 km

Woon je in Amsterdam? Dan is dit echt een van de scooterroutes in Nederland die je niet mag missen. Vanuit de hoofdstad rijd je namelijk zo de rust en ruimte in. De eerste bezienswaardigheid onderweg is Fort C in Muiden, waarna je richting Almere scootert met aan je linkerhand het Markermeer. Natuurliefhebbers stoppen tussen Almere en Lelystad zéker even voor een wandeling door natuurgebied de Oostvaardersplassen. Na Lelystad pak je de Houtribdijk (N307) naar Enkhuizen. Enkhuizen is alweer een stop waard, want het geldt niet voor niets als één van de mooiste plaatsen in Nederland! Met het Markermeer continue aan je linkerzijde, rijd je vervolgens door naar nog meer Hollands glorie in Edam, Volendam en Monnikendam, alvorens je weer in Amsterdam aankomt. De hele route is ruim 150 kilometer lang en ook zeer populair onder racefietsers.

scooterroutes in Nederland
Het ultieme vakantiegevoel in Volendam © Aswathy/Unsplash

3. Posbank scooterroute – 60 km

Na zee, strand, polders en oudhollandse dorpen is het tijd voor bossen, heide en ‘bergen’. Daarvoor kan je met de scooter goed terecht bij de Posbank. Deze route start in Putten en voert al snel door een van de mooiste natuurgebieden van Nederland: Nationaal Park de Hoge Veluwe. Je volgt de N310 en N311 met onderweg volop gelegenheid om de scooter even te parkeren en een mooie wandeling te maken zodat je dieper de natuur in kunt. Deze route overlapt op sommige punten met de Liberation Route, waar je veel informatiepanelen vindt over de oorlogsgeschiedenis. Deze populaire (scooter)route brengt je vanzelf naar de Posbank: het hoogste punt van de Veluwe, met 90m boven het NAP. Hier vind je ook het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden, het eindpunt van deze route. Maar je kunt er ook eenvoudig een lus van maken om weer uit te komen op het startpunt in Putten.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!