steden in Noord-Spanje

De mooiste steden in Noord-Spanje

Stedentrippen in Noord-Spanje houdt niet op bij Barcelona!

Bij een roadtrip langs Spaanse steden doemen al snel beelden op van het idyllische Andalusië. Met steden als Sevilla, Cordoba en Malaga leent de provincie zich perfect voor een route langs het Spaanse cultureel erfgoed. Maar onderschat het noorden niet! Op Barcelona na, worden de steden in Noord-Spanje vaak over het hoofd gezien. Maar wat dacht je van Girona, Zaragoza of Bilbao?

Het noorden van Spanje heeft als regio nogal wat voordelen. Met een beetje slim zoeken kost een vliegticket je drie keer niks, voor de liefhebber is het zelfs nog goed te doen met de auto en in de zomermaanden is het er niet zo bloed verziedend heet als in Andalusië vaak het geval is. Ook leuk: je kunt het goed combineren met Zuid-Frankrijk. Kies een slimme uitvalsbasis en neem een fijn vakantiehuis in Spanje dat je alle vrijheid geeft om de omgeving te ontdekken. Onder andere Topic Travel heeft een groot aanbod aan vakantiehuizen in de regio. Kies er eentje in de buurt van Barcelona, of juist in Zuid-Frankrijk en glip daar een paar keer de grens over voor een bezoekje aan steden als Bilbao en San Sebastian. Welke we nog meer aanraden? Hier komen ze: onze favoriete steden in Noord-Spanje!

De klassieker: Barcelona

Je kan er niet omheen, en dat hoeft ook eigenlijk niet want Barcelona blijft een feestje als stedentrip bestemming. Ongegeneerd de toerist uithangen bij de fenomenale Sagrada Familia, Parc Güell en de talloze andere highlights. Want daarvan heeft de stad er echt genoeg. Nog een grote plus is natuurlijk dat de stad op steenworp afstand van zee ligt. Ideaal als je tijdens een zomers bezoek even wat verkoeling nodig hebt. Dat Barcelona ondanks haar immense populariteit ook nog genoeg pareltjes in huis heeft, bewezen we al in onze alternatieve stedentrip Barcelona.

steden in Noord-Spanje

Slenteren door charmant Girona

Op slechts een uurtje ten noorden van Barcelona wacht het charmante Girona met haar Gotische kathedralen, eeuwenoude stadsmuren en een van de best bewaarde Joodse wijken van Europa. Vergeleken met Barcelona is Girona een van de steden in Noord-Spanje waar het leven langzamer gaat. Slenter door de kleine steegjes, bezoek de imposante kathedraal en haal verse hapjes op de markt om vervolgens plaats te nemen aan de oever van de Onya. Girona is in een dag goed te bewonderen, maar om de sfeer echt goed te proeven doe je er verstandig aan er een paar dagen aan vast te plakken. Zeker door de korte afstand is Girona goed te combineren met een bezoek aan Barcelona, maar je kunt er ook rechtstreeks op vliegen.

steden in Noord-Spanje

De vergeten stad Zaragoza

Waar Girona je ten noorden van Barcelona roept, doet Zaragoza datzelfde, maar dan landinwaarts. Op een goede twee uur ten westen van de kust doemt de machtige basiliek El Pilar op. Zaragoza staat in de schaduw van veel andere steden in Noord-Spanje, maar bezit onder andere het mooiste Moorse gebouw buiten Andalusië, het Palacios de la Aliaferia. Aan architectonische hoogstandjes hier geen gebrek. Vergaap je aan de overdaad aan Kathedralen en Romeinse overblijfselen in het oude stadscentrum en laat je daarna verrassen door het totaal tegenovergestelde. In 2008 was Zaragoza namelijk het toneel van de befaamde World Expo dat in het teken stond van water. Het resultaat daarvan is nog altijd te bewonderen in de vorm van een hypermodern businesspark iets ten westen van de stad.

steden in Noord-Spanje

Kustparadijsje Bilbao

Naast Barcelona heeft Noord-Spanje nog een machtig mooie kuststad binnen de grenzen. In het uiterste noorden, op anderhalf uur rijden van Frankrijk, ligt Bilbao in de heuvels van Baskenland. Wereldberoemd vanwege het Guggenheim maar zeker zo geliefd om de mooie stranden, heerlijke lokale keuken en waanzinnige surfmogelijkheden. Wij tipten Bilbao eerder al als een van de opkomende stedentripbestemmingen. Nog niet ontdekt door het massatoerisme- en we hopen eigenlijk maar dat dat zo blijft.

steden in Noord-Spanje

Luieren en luxe in San Sebastián

Het wordt ook wel het kroonjuweel van Noord-Spanje genoemd en dat zegt eigenlijk al genoeg. San Sebastián, een uurtje ten oosten van Bilbao en vlakbij de grens met Frankrijk, is een must visit onder de steden in Noord-Spanje. Een stad ook met vele gezichten. Enerzijds een heerlijk toegankelijke kustplaats vol verrukkelijke pinxtos barretjes en betaalbare hostels; anderzijds een up-scale juppenparadijs compleet met villawijken en monsterjachten. Welke kant je ook kiest; in San Sebastián is het heerlijk vakantie vieren. Met een prachtig oud centrum, genoeg winkels en restaurants om je weken zoet te houden en waanzinnig stranden aan je voeten is het een stad om verliefd op te worden.

steden in Noord-Spanje

Een reis langs steden in Noord-Spanje

Heb je twee weken de tijd, dan zijn bovenstaande steden prima te bezoeken tijdens een roadtrip. Heb je minder lang in Spanje of wil je het gewoon wat rustiger aan doen, maak dan een keuze uit een of twee van je favorieten zodat je ook echt de rust hebt om ze te ervaren. Ook leuk als je voor een accommodatie vlakbij de grens kiest: Andorra! Maar verdiep je vooral ook zelf in leuke steden om te combineren. Niet genoemd, maar ook zeker een bezoek waard is het mooie Burgos of Leon. Of pelgrimsoord Santiago de Compostela! En trek je de steden in Noord-Spanje wat breder, dan is er natuurlijk ook nog hoofdstad Madrid en de sfeervolle studentenstad Salamanca. Genoeg keuze!

Foto’s: Hjalmar Guit, Andrew Moore, Gregorio BailónPaul Chaloner, Diseño web

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “De mooiste steden in Noord-Spanje”

Wat vind jij? Laat van je horen!