stranden in Nederland

5 van de mooiste en rustigste stranden in Nederland

We zoeken elk jaar weer massaal de stranden op over de grens, maar de mooiste plekken aan zee in eigen land weten we vaak niet eens te vinden! Zoek jij een fijne plek voor een stranddagje of een romantisch weekendje aan zee? We noemen 5 van onze favoriete stranden in Nederland waar je geniet van rust en ruimte.

Texel

Texel, hoe kan ook anders. Met ruim 30 kilometer aan brede zandstranden heb je het hier voor het uitkiezen. Lonely Planet zette Texel al eens in het lijstje met topbestemmingen in Europa, maar dat het een fijne plek is wisten wij natuurlijk al lang. We kunnen dan ook onmogelijk 1 favoriet strand aanwijzen op dit eiland. Het strand van De Koog is fijn qua ligging, nabij het gezellige centrum. Wordt het je tijdens het hoogseizoen toch iets te druk? Kies dan voor de Mokbaai. Hier vind je de rustigste stranden van het eiland!

stranden in Nederland
Texel © Joppe Spaa/Unsplash

Vrouwenpolder, Zeeland

Onze tip als het gaat om een weekendje weg in een hotel aan zee is het blijft Zeeland. Het strand bij Vrouwenpolder behoort tot de rustigste stranden van ons land, maar je vindt er ook fijne strandtenten én voor de liefhebbers watersportfaciliteiten. Vanuit de gezellige stad Middelburg ben je er bovendien al in een kwartiertje; de ideale plek voor een overnachting. Het strand is ook nog eens de trotse bezitter van een blauwe vlag, wat inhoudt dat het een van de schoonste stranden van Nederland is.

Duindamse en Langevelderslag, Noordwijk

Met een levendige boulevard en enorme keus aan strandtenten is er voor het strand van Noordwijk best wat te zeggen. Maar wie zoekt naar een beetje rust kan hier in de zomer beter uit de buurt blijven. Gelukkig zijn er alternatieven, namelijk de Duindamse- en Langevelderslag, ook behorend tot Noordwijk.

De stranden liggen wat geïsoleerder en hebben een kleine toegangsweg. Bij het strand van de Duindamseslag kan je zelfs alleen komen door een kleine wandeling of fietstocht in de duinen. Hou er rekening mee dat de Duindamseslag tussen paal 78,0 en 79,5 een naaktstrand is, voor de Langevelderslag geldt dat voor paal 74 en 73. Alles daarbuiten (inclusief het strandpaviljoen) is een regulier strand. De sfeer is hier totaal anders dan op het populaire strand van Noordwijk. Ideaal voor een dagje rustig genieten!

Hoteltip: In kustplaatsen zijn hotels vaak een stukje prijziger. Maar er zijn altijd wel aanbiedingen te vinden! Zo heeft Valk Exclusief (Van der Valk Hotels) zes locaties die aan of nabij de kust gelegen zijn. Op de website vind je het hele jaar door hotel aan zee aanbiedingen

stranden in Nederland
Ameland © Kira Laktionov/Unsplash

Hollum, Ameland

Nog een Waddeneiland dat niet mag ontbreken als het om de rustigste stranden van Nederland gaat. Ameland trekt al jaren rustzoekers en natuurliefhebbers. De stranden zijn hier allemaal mooi en druk is het hier eigenlijk nooit, maar Hollum is bij ons favoriet. Mocht het op een zonnige dag toch wat druk zijn met dagjesmensen, loop dan 100 meter naar links of rechts, want dan heb je gegarandeerd genoeg ruimte. Er is een gezellige strandtent bij Hollum en het uitzicht is altijd speciaal: je kan vanaf je handdoekje namelijk Terschelling zien liggen!

Schoorl, Noord-Holland

Iets ten noorden van het populaire Bergen aan Zee ligt het stadje Schoorl. Het bijbehorende strand is niet met de auto te bereiken, waardoor het hier nooit hutje mutje liggen is. Een ander groot voordeel aan dit strand is de ligging aan het Nationaal Park de Schoorlse Duinen. In deze hoogste duinen van Nederland is het heerlijk om na een dagje strand nog even een wandeling te maken!

➸ Lees ook: Zo haal je het meeste uit je weekendje Texel

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!