Mountainbiken op de Death Road in Bolivia

Bibberend trappen over de gevaarlijkste weg ter wereld.

Er zijn veel wegen op de wereld die je beter kan vermijden. Death road is er zo eentje, gelegen bij La Paz in Bolivia. Een onverharde tweerichtingsweg over een berg met metersdiepe steile kliffen. Inmiddels gesloten voor auto’s, maar je kan er mountainbiken. Durf jij?

Death Road

De weg met de meeste dodelijke ongevallen kreeg de toepasselijke bijnaam Death road. Na het zoveelste dodelijke ongeval werd er besloten de weg te sluiten en aan de bouw van een alternatieve route te beginnen. In 2006 werd deze nieuwe, veiligere weg geopend maar de Death Road was toen al lang niet meer buiten gebruik. Die opende namelijk in 1995 voor de durfals onder ons.

Een dodelijk begin

In de jaren dertig waren Bolivia en Paraguay in oorlog en hield Bolivia vele Paraguayaanse krijgsgevangenen. Deze krijgsgevangenen werden gebruikt om een weg aan te leggen tussen La Paz en Coroico. Tijdens de aanleg van de weg probeerden vele krijgsgevangen te ontsnappen. Als ze weer gepakt werden kregen ze de keus: een kogel of van de weg tientallen meters naar beneden springen. Op die manier raakte de weg al berucht vanaf de bouw. Tel je ook nog alle verkeersslachtoffers op bij het dodental dan staat de teller op ruim 19.000. Logisch dat deze weg de bijnaam Death road heeft gekregen.

Links rijden

De weg van La Paz naar Curoico gaat door de bergen en heeft veel scherpe bochten. Sommige stukken zijn net breed genoeg voor één auto, en toch is er tweerichtingsverkeer. Aan een kant van de weg zijn er bergen en aan de andere kant meters diepe kliffen. Bovendien waren er jarenlang geen vang rails. Het gebeurde dan ook regelmatig dat er tijdens inhaal manoeuvres een voertuig de afgerond in ging. Om te zorgen dat automobilisten konden zien waar de afgerond zich bevond, was er slechts één veiligheidsregel: uitsluitend op deze weg wordt in Bolivia links in plaats van rechts gereden.

Durf jij?

Sinds de beruchte route van 70 kilometer open is voor mountainbikers trekt het jaarlijks vele toeristen die op zoek zijn naar het avontuur. Voor de meesten begint die in La Paz met het uitzoeken van een bedrijf om de tocht mee te maken. Er zijn meerdere bedrijven die fietsen verhuren met verschillende tarieven. Het kan al vanaf 300 tot 750 Bolivianos, 30 tot 75 euro. Elk bedrijf biedt hetzelfde aan: vervoer, fiets plus bescherming, en lunch.

Het verschil zit hem vooral in de kwaliteit van de fietsen. Niet ieder bedrijf neemt het even nauw met de veiligheidregels. Het is daarom raadzaam om bij een aantal bedrijven informatie in te winnen en niet direct bij het goedkoopste bedrijf te boeken. Het grootste bedrijf in La Paz is Gravity Assisted Mountain Biking. Een volledig Boliviaans gerund- en- betrouwbaar bedrijf is Vertigo Biking Bolivia.

De tocht

De dag begint in La Paz vanwaar een minibus de fietsers naar het startpunt La Cumbre op een duizelingwekkende hoogte van 4700 meter brengt. Daar wordt het materiaal uitgedeeld en volgt een veiligheidsbriefing. De eerste 63 km. is een opwarmertje. Je raced hard naar beneden over een asfaltweg naar het checkpoint om het toegangskaartje voor de Death road te kopen. Meteen de perfecte gelegenheid om je mountainbike te leren kennen. Daarna begint het avontuur pas echt. Het startpunt is in zicht op de Camino de las Yungas, oftewel s’werelds dodelijkste weg.

Geen asfalt meer vanaf hier. Het wegdek bestaat uit aarde en losse stenen. Één stuurfout kan resulteren in een vrije val met dodelijke afloop. Met knikkende knieën zoef je het eerste stuk hard naar beneden. Wanneer na een tijdje de grootste angst over is begint het genieten. Onderweg heb je namelijk prachtige uitzichten en kom je voorbij verfrissende watervallen. Voor de avonturiers zijn er delen waar je behoorlijk hard kunt racen. Tijdens de hele rit daal je maar liefst 3500 meter. Na de rit wordt je beloond met een lekkere lunch en een frisse douche. Ook leuk: achteraf krijg je een t-shirt dat jij de Death road hebt overleeft en een dvd met foto’s van jouw avontuur.

Fietsmentaliteit

Mountainbiken op werelds dodelijkste weg klinkt misschien niet meteen aantrekkelijk. Veel mensen zijn bang om een ongeluk te krijgen. Gelukkig is de kans groot dat je het avontuur zonder kleerscheuren doorstaat. Hoewel er de laatste twintig jaar wel 21 fietsers zijn overleden kwam dit vooral omdat velen het niet zo nauw namen met de veiligheid. Deze fietsers kwamen daarom om het leven door eigen fouten en onvoorzichtigheid. Dus geen zorgen, met een portie gezond verstand en de Nederlandse fietsmentaliteit kom je veilig beneden en ben je onvergetelijke ervaring rijker.

Geschreven door - Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

3 thoughts on “Mountainbiken op de Death Road in Bolivia”

  1. Op 070816 gefietst. Super mooie en gave rit. Niet echt eng. Wel concentratie nodig. Geweldig om gedaan te hebben. In mijn idee een must do!!!

  2. Ook ik heb deze tocht gedaan en vond het geweldig. Echter ook in mijn groep een ongeluk (niet dodelijk maar toch) Veel mensen vergeten het effect van schijfremmen op het voorwiel

Wat vind jij? Laat van je horen!