The Moustache Brothers

Humor tegen politiek: The Moustache Brothers

Een uniek satirisch trio dat vanuit hun huiskamer vecht tegen het politieke regime.

Grappen maken over de politiek en dan veroordeeld worden tot zeven jaar hard werk. Dit is het verhaal van het satirisch gezelschap The Moustache Brothers uit Myanmar. Door hun politieke grappen berucht bij de overheid maar beroemd bij het volk.

Politieke gevangenen

In het Aziatische Myanmar ligt de politieke situatie gevoelig. De overheid mag niet tegen worden gesproken en het is uit den boze om iets te zeggen over het regime. Als je dit wel doet is dat letterlijk met gevaar voor eigen leven. The Moustache brothers trekken zich hier echter niets van aan.

The Moustache brothers

Het trio The Moustache Brothers bestond origineel uit twee broers Par Par Lay en Lu Maw en hun neef Lu Zaw. Ze traden op door heel het land met hun satirische comedy show waarin ze veel grappen maakten over het regime van de overheid. Toen ze in 1996 bij het huis van Aung San Suu Kyi optraden ging het mis. De broers werden opgepakt vanwege hun politieke grappen en een lange straf van zeven jaar hard werken volgde. Ondertussen ging Lu Maw door met een eenmansshow bijgestaan door zijn vrouw.

Moustache Brothers

Toen de twee gevangenen vrij kwamen werd het trio snel herenigd en hervatten zij hun shows. Maar helemaal vrij waren ze niet. Het trio mocht voortaan alleen nog vanuit hun huiskamer in Mandalay optreden en uitsluitend voor toeristen. Locals die de show bijwonen lopen dan ook groot gevaar te worden opgepakt. In 2007 werd Par Par Lay opnieuw gearresteerd toen hij betrokken was bij anti- overheids protesten. Na 36 dagen straf besloot hij direct weer door te gaan met zijn shows.

The show must go on

Op 2 Augustus 2013 overleed Par Par Lay, maar het gezelschap ging door. Iedere avond om 20:30 uur treed het gezelschap op in hun huiskamer waar ze een klein podium hebben gebouwd en de boel afscheiden met een douchegordijn. Het duo word bijgestaan door andere familieleden die vooral de traditionele dansen op zich nemen. De show is uiteenlopend van traditionele dansacts tot politieke grappen en levensverhalen met een lach.

Moustache Brothers

Lu Maw weet goed uit te leggen dat het belangrijk is dat er toeristen blijven komen. “Zonder toeristen worden wij gearresteerd. De overheid wil toeristen niet teleurstellen en zal ons daarom niets aandoen. Als er geen toeristen meer komen hebben wij een probleem. Roep daarom al je vrienden op om de show te bezoeken.” Daarmee is de show klaar.

Sinds het voor locals verboden is geworden om de shows te bezoeken is het aan toeristen om de moed van deze familie te supporten. Met jouw komst geef je steun aan dit gezelschap en moedig je ze aan om door te gaan. Tegelijk geeft het jou een uur lang een kijkje in het echte leven van Myanmar én in de huiskamer van de bijzondere Moustache Brothers en hun familie.

Waar en wanneer

Adres: 39 straat tussen 80 en 81 straat (In Myanmar kennen ze geen straatnamen maar nummers)
Prijs: 8000 kyat (6 Euro)
Tijd: Elke avond om 20:30 uur
Tip: Wees op tijd, er is een beperkt aantal plekken beschikbaar en reserveren is niet mogelijk.

Foto’s: Scott Edmunds, The Durian (header).

Geschreven door - Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

Wat vind jij? Laat van je horen!