musea in Londen

London’s favourites: Must see museums & art galleries

Spoiler alert: alleen geschikt voor de absolute kunstliefhebber - And those brave enough to step out of their comfort zone

In 2012 vertrok kunsthistorica Pauline naar Londen toe om haar droom na te jagen: een internationale ballroom danscarrière. Tussen haar nieuwe onderkomen en de dansschool ontdekte ze een stad vol bijzondere plekken. In ‘London’s Favourites’ deelt ze haar lievelings adresjes. Dit keer: haar favo musea in Londen!

Dwalen door de mooiste musea in Londen

Een van de redenen waarom ik verliefd ben geworden op Londen is de rijkdom aan kunst en cultuur in deze stad. Er zijn talloze culturele instituten en musea in Londen, en er is altijd wel ergens een interessante tentoonstelling gaande. Naast de meer bekende musea als het Tate Modern en de National Gallery zijn er ook tal van kleinere musea die misschien minder bekend zijn, maar zeker de moeite van een bezoek waard! Bijkomend voordeel is dat bijna alle vaste collecties van de musea in London gratis toegankelijk zijn. Geld over dus voor een goede pint of Guinness en een bord Fish en chips na een dag vol beschaving! Mijn favoriete kunstcollecties en musea in Londen op een rij:

musea in Londen

Two Temple Place

Two Temple Place is een Neogotisch herenhuis uit de late 19e eeuw. Origineel gebouwd als kantoor voor William Waldorf Astor, een rijke Amerikaanse zakenman en sinds 1983 is het complex het tehuis van ‘the Bulldog trust’. Eens per jaar organiseert deze stichting tentoonstellingen waarbij openbare kunstcollecties van musea en galeries van buiten Londen worden getoond. Een unieke kans om Two Temple Place van binnen te bekijken, want dit herenhuis is alleen toegankelijk voor publiek tijdens de duur van de tentoonstellingen. De rest van het jaar moet je je bezoek vooraf plannen door het boeken van een speciale groepstoer. Absoluut architectonisch hoogtepunt van Two Temple Place is het prachtige Neogotische houten trappenhuis.

Entree: Gratis
Tube: Embankment
Trein: Waterloo – steek de Thames over via de voetbrug (ongeveer 15 min. Lopen met panoramisch uitzicht over de Thames)

Courtauld Gallery in Somerset House

Somerset house is een uniek complex in hartje London. Gedurende de zomermaanden ‘dansen’ er 55 fonteinen op de binnenplaats, en in de winter wordt dezelfde binnenplaats omgetoverd tot een van Londen’s favoriete ijsbanen. Vooral ‘s avonds doet de locatie sprookjesachtig aan. Tegen het decor van het prachtig verlichte Somerset house zwier je over de ijsbaan. De Engelse variant van ‘Koek en Zopie’ kraam is ook aanwezig om weer op te warmen na het schaatsen.

musea in Londen

Somerset House is ook het onderkomen voor een van de meest beroemde kunstcollecties van Londen; de Courtauld Gallery. Van Rubens tot van Gogh, deze collectie is divers maar vooral bekend om de fantastische verzameling postimpressionisten en impressionisten zoals Monet en Gaugain en heeft daarnaast de grootste collectie Cezanne’s in de UK. Vergeet naast de kunst aan de muren ook niet het interieur van Somerset House te bewonderen.

Entree: vaste collectie £7.50 /gratis voor studenten
Tube: Temple

National Gallery

De National Gallery is het instituut voor West Europese schilderkunst tussen de 13e en de 19e eeuw en een van de bekendste musea in London. De collectie is gigantisch, en ik vind het heerlijk om af en toe naar binnen te lopen en door de zalen te dwalen. Ik ben regelmatig te vinden in dit museum, en mijn ‘guilty pleasure’ is vooral de Sainsbury Wing waar de collectie Middeleeuwen en Renaissance is ondergebracht. Nu begrijp ik dat niet ieders hart daar sneller van gaat kloppen, maar het beroemde Wilton diptiek op deze afdeling is zeker een bezoekje waard!

musea in Londen

Entree: Gratis
Tube: Piccadilly circus
Train: London Charing Cross

Victoria & Albert Museum

Dit is een van de musea in Londen die meer te bieden heeft dan alleen schilderkunst. Hele afdelingen zijn er toegewijd aan verschillende culturen en kustvormen. Struin langs Japanse zwaarden of Islamitische tapijten, middeleeuwse wapenuitrustingen en ridderkostuums of doe je tegoed aan de uitgebreide collectie flonkerende sieraden. Het Victoria & Albert Museum is een heerlijke plek om een regenachtige middag door te brengen, zelfs het café is prachtig in typisch laat 19e eeuwse ‘Arts en Crafts’ stijl.

Entree: Gratis
Tube: South Kensington (volg de borden en loop via de tunnel naar de ingang van het V&A)

Foto’s: Gary Ullah (incl. header), Lars Ploughman/Pittaya Sroilong, Edvard Moen

Geschreven door - Pauline is afgestudeerd kunsthistorica en fanatiek danseres. Ze verhuisde 2 jaar geleden naar London om haar droom na te jagen; een internationale ballroom danscarrière. Op Stop and Stare deelt ze graag haar inmiddels favoriete plekken in London.

Wat vind jij? Laat van je horen!