Borobudur

Op de bucketlist: onze must sees in Indonesië

Twijfel jij nog over een reis naar Indonesië? Hierna niet meer!

Met een grote diversiteit aan natuur en cultuur en zo’n 6000 bewoonde eilanden, is Indonesië een van de populairste bestemmingen van Azië. Het is alleen gróót, de grootste archipel ter wereld zelfs. Voor een rondreis moet je daarom al gauw een maand uittrekken, en dan nog is het keuzes maken. Wij helpen je op weg met onze must sees in Indonesië!

Boeddhistisch Borobudur

Een klassieker onder de must sees in Indonesië. De Borobudur is een gigantisch boeddhistisch bouwwerk, gelegen op Java, vlakbij Yogyakarta. Het is een van de populairste bezienswaardigheden van heel Indonesië, dus het kan hier behoorlijk druk worden. Ons advies: ga vroeg in de ochtend! Het is dan een stuk rustiger en de zonnestralen die langzaam boven de boeddhabeelden te voorschijn komen leveren echt een magisch mooi uitzicht op.

Meer over een bezoek aan de Borobudur

must sees in Indonesië

Going local in Yogyakarta

Veel reizigers bezoeken Yogyakarta om de Borobudur te bezoeken en vertrekken daarna gelijk weer. Zonde, want de stad heeft genoeg in huis om je te vermaken. In tegenstelling tot het moderne en vrij kille Jakarta, staat Yogyakarta juist bekend om de sfeer en cultuur. Bezoek de lokale markt, struin door kleine straatjes en geniet van het overheerlijke eten. Op deze plek krijg je echt een goede indruk van het dagelijks leven van de locals, een aanrader!

Beklim Kawah Ijen

Wacht even, waar is Bromo in dit lijstje? Bromo is veruit de bekendste vulkaan van Indonesië. Een prachtige plek ook, maar dagtrips en excursies worden op grote schaal aangeboden en files van jeeps en mensen domineren op drukke dagen de vulkaan. Maartje week tijdens haar reis door Indonesië daarom uit naar de vulkaan Kawah Ijen, en dat was de beste beslissing die ze kon maken.

Verblijf tijdens je bezoek in Kebun Balawan, een prachtige plek met intens groene koffieplantages, thermale baden en een indrukwekkende waterval. Onderschat de klim naar de krater niet, het is een pittige tocht, maar wel eentje die je bij zonsopkomst een fenomenaal uitzicht geeft op de actieve vulkaan en het grootste kratermeer ter wereld. Wat ons betreft echt een van de must sees in Indonesië!

must sees in Indonesië

Je route door Indonesië
We zeiden het al: Indonesië is groot en divers, je zal dus keuzes moeten maken. Ga je eilandhoppen langs de kleine paradijsjes, of kies je juist voor steden en cultuur? Of liever een combinatie van die twee? Een route uitstippelen kan een hele klus zijn als je er nog nooit bent geweest. Het Azië Routeboek kan je daarbij goed helpen. Een bundel van 230 pagina’s met routes, landeninformatie, highlights en praktische tips, samengesteld door reisexperts. Het boek is te verkrijgen in een digitale en hardcopy versie en bestaat uit 28 routes door heel Azië. Ook ideaal als je een rondreis maakt en meerdere landen bezoekt! Hou je het alleen bij Indonesië? Dan heb je keus uit 3 verschillende routes van 4 weken, plus eentje exclusief voor Bali. Daarnaast is er ook de speciale reisgids Indonesië.

must sees in Indonesië

Laid Back Lombok

Nee, geen Bali in dit lijstje. Hoewel het absoluut een prachtig eiland is dat tot de must sees in Indonesië behoort, geven wij de voorkeur aan het kleine, ongerepte zusje dat Lombok heet. Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen en jungle en strand domineren hier. Een perfecte plek om tijdens je reis door Indonesië een rustpauze in te lassen en te genieten van het relaxte eilandleven! Berber werd spontaan verliefd op dit eiland en deelde hier haar tips!

must sees in Indonesië

Paradijselijke Gili Eilanden

Nog een voordeel aan Lombok: voor de kust liggen de paradijselijke Gili eilanden. Een walhalla voor duikers, strandliefhebbers en iedereen die zich ooit een keer Robinson wil wanen. De Gili’s hebben het imago een peperdure honeymoon bestemming te zijn, maar dat is absoluut niet waar. Eerder gaven we al tips hoe je deze bestemming met een kleine budget kunt bezoeken. Lees ze hier terug!

must sees in Indonesië

Het spectaculaire Dieng Plateau

Het is zonde om tijdens je reis door Indonesië alleen rondom de stranden te blijven. Ook het binnenland heeft enorm veel te bieden. Op Java is het Dieng Plateau een aanrader. Actieve vulkanen hebben hier in de loop der tijd een hoogvlakte gevormd, gelegen op 2000 meter hoogte. Je vindt er nu spectaculaire landschappen met thermale bronnen, kratermeren en geisers, maar ook het bijzondere Dieng tempelcomplex.

must sees in Indonesië

Komodo National Park

De laatste van onze absolute must sees in Indonesië: het Komodo National Park, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het park beslaat de drie eilanden Komodo, Padar en Rinca, samen met nog een groot aantal kleinere eilanden. Waarom het op je Indonesië bucketlist hoort? Vanwege de Komodovaraan. Een indrukwekkend dier dat wel 3 meter lang kan worden en daarmee de grootste hagedis ter wereld is. Natuurlijk is dit een must see, maar niet alleen vanwege de Komodovaraan. Het eiland zelf is een prachtig groene stip in de oceaan, met hagelwitte stranden en een spectaculaire onderwaterwereld.

must sees in Indonesië

Meer must sees in Indonesië?

Het blijft lastig, zo’n lijstje. Want er is natuurlijk nog veel meer moois te zien. Zo reisde Jessica al eens per scooter door Indonesië en maakte kennis met het land op een unieke manier. Maar ook over Bali raken we niet uitgepraat. Neem daarom een kijkje op de landenpagina Indonesië, daar vind je al onze reistips en verhalen bij elkaar!

Beeld: Jimmy McIntyre (Dieng), Gabriel (Komodo)
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!