must sees in Istanbul

Citytrippen tussen twee werelden: de absolute must sees in Istanbul

Het is Europa en Azië, historisch en modern, traditioneel en internationaal. Istanbul is het soort bestemming waar je al je zintuigen volop benut. Met kleurrijke bazaars, iconische moskeeën en sprookjesachtige paleizen. Een citytrip Istanbul is er eentje die op ieders bucketlist thuishoort. Staat ‘ie bij jou al op de planning? Neem onze tips voor de absolute must sees in Istanbul dan zeker mee op pad!

  HIGHLIGHTS  
   

Topkapi Paleis

Het is een van de bekendste must sees in Istanbul: het voormalig paleis van de koningen en sultans is tegenwoordig het populairste museum van de stad. Trek er genoeg tijd voor uit, want het is een immens complex met diverse musea en prachtige tuinen. Wandel door de oude vertrekken en maak een reis door de tijd van het Ottomaanse Rijk. Misschien wel het meest indrukwekkende gedeelte van het complex is de harem: een enorm doolhof van kamers waar je een uniek kijkje in de geschiedenis krijgt.

must sees in Istanbul

Hagia Sophia

Midden in het oude stadscentrum staat dé icoon van Istanbul: Hagia Sophia. Het is een van de mooiste gebouwen van de stad en mag niet ontbreken tijdens een wandeling langs de must sees van Istanbul. Het bouwwerk dateert uit de 6e eeuw en is zowel van binnen als van buiten een plaatje om te zien. Leuk feitje: De Hagia Sophia is oorspronkelijk gebouwd als kerk en werd pas later omgebouwd tot moskee, waarbij het ook de kenmerkende minaretten kreeg.

Blauwe Moskee

In een moeite door naar de volgende bezienswaardigheid, want de drie grootste must sees in Istanbul zijn zo goed als naast elkaar gelegen. Naast het Topkapi Paleis en de Hagia Sophia torent de Blauwe Moskee, officieel de Sultan Ahmet moskee genoemd, boven de stad uit. Verwacht overigens geen blauw bouwwerk; de moskee verleent zijn naam aan de duizenden blauwe mozaïektegeltjes die in de koepels aan de binnenkant verwerkt zijn. In tegenstelling tot de Hagia Sophia is deze bezienswaardigheid nog gewoon in gebruik als moskee. Het gebouw is daarom elke dag op een aantal momenten gesloten voor bezoek.

must sees in Istanbul

Visum voor Turkije
Let op! Voor een stedentrip Istanbul heb je een visum nodig. Deze kan je niet aanschaffen op het vliegveld bij aankomst maar dien je al voor vertrek in Nederland te regelen. Het makkelijkste is om je visum voor Turkije online aan te vragen bij een Nederlands visumbureau. Je betaalt dan 25 euro en hebt je visum al binnen 24 uur in je mail. Het visum is 180 dagen na de opgegeven aankomstdatum in Turkije geldig.

Meer must sees in Istanbul: de Grand Bazaar

Of je nu op zoek bent naar een souvenir of niet; de Grand Bazaar is een highlight tijdens je bezoek aan Istanbul. Het is een van de oudste overdekte markten ter wereld en wordt ook wel het eerste winkelcentrum ter wereld genoemd. Tenzij je hier dagen rond wil dwalen, doe je er goed aan om je te beperken tot een klein deel. De markt beslaat namelijk meer dan 4000 kramen, waar je werkelijk alles vindt van lampen, tassen en aardewerk tot kruiden, fruit en lokale delicatessen. Onderhandelen is hier een must, net als een tussenstop bij een van de theehuisjes. Vergeet ook niet af en toe omhoog te kijken want het marktgebouw zelf behoort ook absoluut tot de must sees in Istanbul!

must sees in Istanbul

Galatabrug

De plek die letterlijk een brug slaat tussen het oude centrum en het moderne Europese stadsdeel. Op elk moment van de dag is het hier levendig en hangen er lokale vissers rond. Vaak staan er ook kraampjes met streetfood. Vlakbij de brug vind je de Galatatoren. Je kunt de toren beklimmen voor een waanzinnig 360 graden uitzicht over de stad!

TIP: Voor zo’n 20 euro kan je een Istanbul Museum Pass aanschaffen. Wij raden hem aan, want je kunt er vervolgens gratis alle belangrijkste must sees in Istanbul mee bezoeken, waarbij je ook nog eens de rij kunt skippen. De kaart is vijf dagen geldig.

  MEER MOOIS  
   

Met de bovenstaande highlights ben je in principe wel twee dagen zoet. Heb je meer tijd te besteden, dan zijn er nog genoeg andere must sees in Istanbul:

Rondvaart over de Bosporus

Istanbul kan behoorlijk intens zijn. Wil je even ontsnappen aan de drukte? Ga dan het water op! Vlakbij de Galataburg vind je een haven waarvandaan dagelijks rondvaartboten vertrekken. De rondvaarten duren over het algemeen 2 uur en geven je een mooie blik op de stad vanaf een afstandje. Wat ons betreft leuker dan zo’n standaard rondje, is de ferry. Deze vertrekt vanaf dezelfde plek maar brengt je langs verschillende locaties in de stad waar je kunt uitstappen.

must sees in Istanbul

De Prinseneilanden

Een stedentrip combineren met een eiland? Dat kan in Istanbul! Op ongeveer een uurtje varen van het centrum liggen de Prinseneilanden. Van de negen eilanden worden er vier door de ferry’s bezocht en je kunt ze prima als dagtrip aandoen. Vergeleken met de drukke stad is het hier een oase van rust waar je kunt wandelen, fietsen, zonnebaden en zwemmen. Op de grootste eilanden heb je ook de optie om te overnachten.

must sees in Istanbul

Basilica Cisterne

Wat ons betreft eigenlijk eentje in de categorie absolute must sees in Istanbul, maar als je maar een weekendje de tijd hebt is dit er vaak eentje die wordt overgeslagen. Recht onder de wijk Sultanahmet, vlakbij de Hagia Sophia, vind je dit gigantische waterreservoir. Het is een ongebruikelijke bezienswaardigheid maar juist daardoor heel bijzonder. De ruimte bevat honderden zuilen en beelden, waardoor het meer aan doet als een ondergrond paleis.

Vast in de stemming komen voor je stedentrip Istanbul? Stop and Stare’s Hjalmar ging je voor en schreef dit mooie reisverslag over zijn ervaringen!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!