vakantie op Malta

Highlights tijdens een vakantie op Malta

Voor wie meer wil dan chillen op de prachtige stranden

Dat Malta paradijselijk is wisten we. Maar dat je er ook heel veel historie vindt, bizarre bouwwerken (ouder dan de piramiden!) én waanzinnige natuur, dat wisten we dan weer niet. Gelukkig zijn we inmiddels wijzer: we tippen vijf dingen die je niet wilt missen tijdens een vakantie op Malta!

Zeilen naar Comino

The Blue Lagoon op het paradijselijke eilandje Comino (dat tussen Gozo en Malta in ligt) is een ondiepe baai met glashelder en onvoorstelbaar blauw water. Vanaf het eiland Gozo vertrekken er meerdere zeiltrips naar dit hemelse eilandje. Zwemmen en snorkelen doe je hier op hemelse plekken als Crystal Lagoon, the Caves, St. Nicholas Bay en Santa Maria Bay. Grappig feitje: in de lente ruikt het eiland naar komijn, een kruid dat hier groeit en waar het eiland ook naar vernoemd is.

Neem een kijkje door The Azure Window

The azure window is een natuurlijke boog in de kliffen van Dwejra Bay op het eiland Gozo. Het zeewater heeft hier een groot gat in de rotsen geslagen, waardoor een bijzonder doorkijkpunt is ontstaan. De rotsen bestaan uit een koraalachtig soort kalksteen waaruit na het instorten van kalksteengrotten onder invloed van de wind en het (soms) ruige zeewater door de eeuwen heen een enorm gat is weggesleten. De rots is vrij eenvoudig te beklimmen en boven wacht je een spectaculair uitzicht over de omgeving. Gebruik je fantasie en de foto’s want de klim is helaas verboden en dat kan je maar beter respecteren. Er gaat bovendien al jaren het verhaal rond dat het dak van de boog op het punt staat in te storten.

vakantie op Malta

Snorkelen en duiken in The Blue Hole

Wie van snorkelen of duiken houdt heeft hier nog een paradijsje te pakken. Vlak voor The Azure Window bevindt zich een gat van ruim 15 meter diep in de rotsen, dat ook wel The Blue Hole wordt genoemd. Ontelbaar veel vissen worden door deze plek aangetrokken waardoor je als snorkelaar genoeg te zien hebt zonder ver te moeten zwemmen. Jammer genoeg ben je niet de enige die hiervan af weet: het kan er dan ook vrij druk worden in het hoogseizoen.

De massa omzeilen? Boek een kleinschalige of privé tour bij een van de vele duikcentra op Malta of ga voor het budget alternatief en trek er op eigen houtje op uit. Zo kan je de plek ’s ochtends heel vroeg of juist aan het eind van de dag bezoeken en vermijd je de grootste drukte. Ga je niet mee met een georganiseerde trip dan bespaar je geld, win je vrijheid maar zal je wel zelf voor de route en voorbereiding moeten zorgen. Pak vanuit Victoria bus 11 en neem je eigen gear mee, onder andere OTTO heeft goede snorkelspullen voor een fijn prijsje. Je kunt op Gozo ook een auto huren. Het is prijziger dan de bus maar geeft je wel alle vrijheid om meer mooie plekken op het eiland te ontdekken. Rij in dat geval naar de parkeerplaats vlakbij Dwerja Point en Dwejra Bay, vanaf daar is het maar een paar minuten lopen naar The Blue Hole!

vakantie op Malta

Bezoek de megalithische tempels

De tempels van Malta zijn wereldberoemd. En niet op z’n minst omdat ze er al lang stonden toen de Egyptenaren piramides aan het bouwen waren. De Tempels van Ggantija zijn omgeven met vraagtekens. De makers zijn onbekend, en de periode waarin ze gebouwd zijn ook. Volgens Maltese folklore zijn de gebouwen door toedoen van reuzen ontstaan.

Ondanks verschillende pogingen in de historie om de tempels te vernietigen zijn ze, doordat ze van duurzame materialen zijn gebouwd, goed bewaard gebleven. Wie een tempel in volle glorie verwacht komt bedrogen uit: slechts een deel staat nog overeind van het gebouw, maar de oorspronkelijke vorm is nog goed te zien. Ook de ingang, die kon worden afgeschermd, en enkele kamers zijn nog te bewonderen. Probeer je eens voor te stellen hoe deze complexe tempels gebouwd moeten zijn zonder moderne technieken!

vakantie op Malta

Vier de Festa’s tijdens je vakantie op Malta

Iedereen die tijdens een vakantie op Malta verblijft zal vroeg of laat iets horen over de Festas. Dit zijn plaatselijke feesten die ter ere van de beschermheiligen van de 365 katholieke kerken gevierd worden. Het is iets typisch voor de Maltese cultuur. Ruim 98% van de bewoners van Malta is katholiek en vrijwel elke inwoner doet dus minstens één maal per jaar mee aan de festas. En dat kan jij tijdens een vakantie op Malta natuurlijk ook. Naast de lokale feesten zijn er ook grotere festivals op het eiland. De bekendste daarvan zijn Santa Marija in augustus en het oogstfestival Mnarja dat eind juni wordt gevierd. Er is dan luide muziek, er vinden grootse optochten plaats en de dorpen zijn uitbundig versierd.

Foto’s: Javier Losa, Malcolm Browne, John Haslam, Berit Watkin (header)

Geschreven door - Marleen schrijft geregeld artikelen voor Stop and Stare over bijzondere plekken en mooie reizen die zij heeft gemaakt.

2 thoughts on “Highlights tijdens een vakantie op Malta”

Wat vind jij? Laat van je horen!