Naar Machu Picchu over de Inca Jungle Trail: avontuurlijk én betaalbaar
Wie Peru zegt, zegt Machu Picchu. De eeuwenoude Incastad is zonder meer een hoogtepunt tijdens elke reis door Peru, net als de weg ernaartoe. Maar laten we eerlijk zijn; de klassieke Inca Trail vergt tijdens een vierdaagse hike het uiterste van je, om over je portemonnee nog maar niet te spreken. En minstens een half jaar van te voren boeken? Als spontane reiziger wil je je misschien helemaal niet vastleggen. Gelukkig ontdekte ik een ideaal alternatief: de Inca Jungle Trail. Niet alleen een heel stuk voordeliger maar ook vooral veelzijdiger: in vier dagen zette ik koers naar Machu Picchu per mountainbike, raft, zipline én te voet over het originele Inca pad.
Als een paal stond boven water dat ik het zou gaan doen. Machu Picchu zien, dat was toch wel een van de bucketlist items die ik al jaren af wilde strepen. En hoewel je natuurlijk gewoon de trein kan pakken en er een dagtrip van kan maken, wilde ik het wel goed aanpakken. Een meerdaags avontuur dwars door de mooie omgeving met Machu Picchu als lang verwacht eindpunt. Uren bracht ik voor vertrek door achter de computer, op zoek naar elk stukje informatie over de Inca Trail. Maar hoewel het idee me zo perfect in de oren klonk, merkte ik dat ik niet heel enthousiast werd van het vooruitzicht om vier dagen lang te hiken. Avontuur en fysieke uitdaging ja, maar dag in dag uit eindeloze Incatrappen en hoogteverschillen trotseren… dat misschien toch niet. Ik wilde vooral genieten van deze once-in-a-lifetime ervaring, en dat doe ik nu eenmaal liever op een iets lager pitje en met meer afwisseling in de activiteiten.
Ik zocht afwisseling en comfort, maar ook avontuur en uitdaging
Het ideale alternatief
En dus zocht ik verder, op zoek naar alternatieven. En daarvan zijn er een hoop. Ik pakte het eerder gepubliceerde artikel van Freke er nog eens bij, over zes verschillende trails naar Machu Picchu. De jungle variant, die sprak me wel aan. Afwisseling en comfort, maar ook avontuur en uitdaging. Ik ontdekte dat de tour ook nog eens behoorlijk goedkoper is en je zelfs nog tot een paar dagen van te voren kunt boeken. Maar ook las ik de verhalen over de ontelbare tour bureaus in Cuzco die met bodemprijzen stunten en trails van twijfelachtige kwaliteit aanbieden. Voor wie moest ik kiezen? Zo kwam ik terecht bij reisorganisatie Riksja Travel, die de Inca Jungle Trail aanbiedt als de bouwsteen Hiken & Biken tijdens een rondreis door Peru. Met een persoonlijke benadering en het advies van een reisexpert die alles over het land weet, wist ik dat ik via hun 100% zeker een kwalitatief goede tour zou krijgen.
Het startschot
En zo komt het dat ik een paar maanden later met mijn onze hoofd letterlijk in de wolken bovenop de Malaga Pas sta; het hoogste punt van de Inca Jungle trail. We zijn vanochtend in alle vroegte opgehaald in Cusco en per minibus naar het startpunt van onze tour gebracht. De eerste etappe leggen we af per mountainbike en vanwege de grote hoogte op 4300 meter is het even wennen aan de kou. Maar als we eenmaal in onze pakken zijn gehesen en gids Ronald het startschot geeft, hebben we er allemaal zin in. Onze weg naar Machu Picchu is officieel begonnen. In een kleine drie uur sjezen we op behoorlijke snelheid naar beneden, omringd door intens groene bergen, kleine watervalletjes en piepkleine dorpjes. Al op dag 1 ontstaat er binnen ons kleine groepje van zeven onbekende reizigers een band; we delen allemaal hetzelfde enthousiasme over deze bijzondere dagen en kijken met dezelfde verwachting uit naar de eerste glimp van Machu Picchu. Er wordt gelachen en gedeeld in de verbazing van al het moois dat we om ons heen zien. Zit iemand er even doorheen? Met een extra aanmoediging of hulp uit een van de meegebrachte EHBO kitjes zorgen we dat we er met z’n allen komen en bovenal plezier in houden.
Bij zonsondergang bereiken we de warmwaterbronnen en proosten we met een lokaal biertje op een wederom onvergetelijke dag.
Het programma
Gids Ronald blijkt een onuitputtelijke bron van informatie en vertelt ons prachtige verhalen over de Inca cultuur en de flora en fauna die we onderweg tegenkomen. Hij houdt ons ook constant op de hoogte van wat ons te wachten staat. Na het mountainbiken is dat een avontuur in een raft op de kolkende Urubamba rivier. Een spannend maar vooral ontzettend leuke manier om je kilometers af te leggen. Dag twee blijkt daarentegen het zwaarst: hier overlapt de route met die van de klassieke Inca Trail en hiken we de hele dag over het originele Inca pad. Een pittige route maar gelukkig ook een prachtige- door jungle, langs bergwanden en met spectaculaire uitzichten over valleien. Als de zon onder gaat bereiken we de warmwaterbronnen van Cocalmayo en proosten we met een lokaal biertje op een wederom onvergetelijke dag.
De volgende ochtend maken we ons op voor een nieuw hoogtepunt: het ziplinen. High van de adrenaline roetsjen we aan kabels op grote hoogte tussen de jungle door. En als dat nog niet spannend genoeg voor je is krijg je zelfs de keuze om op z’n kop of als een vogel aan je rug vastgemaakt te worden. Met name die laatste is een succes: het ultieme gevoel van vrijheid! Op deze dag komt Machu Picchu ook serieus dichtbij; we wandelen de laatste kilometers langs de spoorlijn tot het dorpje Aguas Calientes; de uitvalsbasis voor een bezoek aan Machu Picchu.
Hecht je net als ik waarde aan kwalitatieve tours en een lokale en kleinschalige manier van reizen? Bij Riksja Travel kan je zelf je individuele rondreis door Peru samenstellen aan de hand van bouwstenen die zijn gemaakt door Peru reisspecialisten. Op Riksja Peru vind je alle mogelijkheden!
Kiezen voor de Inca Jungle Trail betekent ook goede accommodaties en heerlijke maaltijden
Maaltijden en accommodaties
Waar je tijdens de klassieke Inca Trail in tenten overnacht, werd ik tijdens de Inca Jungle Trail verrast door de mooie en comfortabele accommodaties. Zo verbleef ik de eerste nacht in een prachtige lodge van een lokale familie omgeven door fruitbomen en koffieplantages. De gastvrouw toverde de meest heerlijke maaltijden op tafel van lokale specialiteiten en met ingrediënten rechtstreeks uit de omgeving. Voor mij nog een extra reden waarom deze trail zo’n aanrader is, want goede nachtrust en lekker eten dragen wat mij betreft echt bij aan je ervaring onderweg. De plekken waar je slaapt en eet zijn afhankelijk van waar je de tour boekt. Ga je op reis met Riksja Travel dan wordt er tijdens je Inca Jungle Trail gebruik gemaakt van kleinschalige accommodaties en maaltijden bij families of lokale restaurants. Op de laatste avond in Aguas Calientes wacht je bovendien een verrassing: een luxe diner van Peruaanse specialiteiten. Voor mij was dit de lekkerste en meest memorable maaltijd van mijn hele reis!
➸ Ga je naar Peru? Check al onze reistips voor Peru voor een bijzondere reis met niet alleen de must sees maar ook bijzondere plekken off the beaten track!
Machu Picchu met eigen ogen
En dan is het zover. Midden in de nacht opstaan om de bus te pakken óf de 1500 treden naar de toegangspoort te beklimmen. Want wie Machu Picchu bezoekt wil er als eerste zijn. Met een beetje geluk zie je dan de Incastad nog in de sluierwolken, met een opkomende zon en bovenal: in alle rust. En dat geluk hebben we. De lucht is helder, Machu Picchu ligt er vredig bij en ondanks de vele foto’s en video’s die ik bekeken heb overtreft de aanblik van dit wereldwonder elke verwachting. Zodra de poorten open gaan leidt onze gids ons razendsnel naar de beste uitzichtpunten, waar we alle tijd hebben om dit bizar mooie tafereel te bewonderen. De daaropvolgende uren breng ik struinend tussen de ruïnes door, het is onwerkelijk om op zo’n beroemde en bijzondere plek te staan. Als de paden vol beginnen te stromen is het tijd om terug te keren voor de treinreis naar Cusco. Een ontspannen en bovendien prachtig einde van vier onvergetelijke dagen in dit mooie stukje Peru.
PRAKTISCH | ||
Praktische informatie voor de Inca Jungle Trail
✔ Intensiteit: Twijfel je of je fit genoeg bent voor een vierdaagse tocht naar Machu Picchu? De Inca Jungle Trail is in principe voor iedereen goed te doen. Juist omdat de activiteiten zo afwisselend zijn, blijft het leuk en haalbaar voor iedereen. Dag twee is met 23 kilometer wandelen het zwaarst, maar er worden voldoende pauzes gehouden en onderweg zal de gids vaak even stoppen op mooie uitzichtpunten of om iets uit te leggen. Iedereen is bovendien vrij om zijn eigen tempo aan te houden. Er is dus geen haast; neem vooral de tijd om te genieten van al het moois om je heen!
✔ Meenemen: Travel light is tijdens deze tour je beste optie. Veel heb je ook niet nodig. Een setje comfortabele luchtige kleding met extra shirts voor overdag en een set warmere kleding voor ’s avonds en vroeg in de ochtend als je naar Machu Picchu gaat. Een legging is een aanrader! Ook meenemen: badkleding voor in de hotsprings, anti-instect spray en zonnebrand. Ook twee liter water (er zijn onderweg plekken om water bij te kopen) en wat snacks zoals mueslirepen zijn een must.
✔ Informatie: Wat ik heel waardevol vond was dat er bij mijn tour een gratis briefing zat, waarbij je gids de dag voor vertrek naar je hostel in Cusco komt om het hele programma stap voor stap door te nemen, inclusief alle praktische informatie. Heb je nog vragen of twijfels, dan is daar dus nog alle gelegenheid voor!
Ooh, ziet er supergaaf uit! 🙂
Wow, super!! We willen volgend jaar naar Peru dus deze tocht lijkt me heel mooi. Weet alleen niet of ik mijn vriend in een raft krijg…
Hi Anne, wat leuk! Het is echt een aanrader. De activiteiten (raften, ziplinen en mountainbiken) kan je los bijboeken. Mocht je vriend het raften echt niet zien zitten dan kan je dat dus ook overslaan. Persoonlijk vond ik het wel echt een hoogtepunt van de Trail, dus hopelijk krijg je hem zo ver 😉
is het mountainbiken mogelijk voor iedereen, of moet je een geoefend fietser zijn? Wij willen als gezin met 3 kinderen (jongste 14j) ev dit traject doen.
Hi An! Wat gaaf dat je overweegt om deze trail ook te doen met je gezin, ik kan het alleen maar aanbevelen. Het mountainbiken is zeker goed te doen voor iedereen, de route gaat namelijk alleen maar downhill. Het is dus niet zwaar en je hoeft er geen geoefende fietser voor te zijn. Je wordt met een busje op het hoogste punt afgezet. Eenmaal daar wordt er uitgebreid de tijd genomen voor instructies (hoe het beste de bike te gebruiken) en om een pak aan te trekken, inclusief helm. Je vertrekt dus goed voorbereid! Vanaf de start gaat de route uitsluitend naar beneden en je bent vrij om je eigen tempo aan te houden, de gids gaat namelijk voorop en het minibusje rijdt achter de laatste fietser aan. Ik kan dit overigens wel alleen uit mijn eigen ervaring vertellen met Riksja Travel; wellicht verloopt deze activiteit via andere reisorganisaties of tourbureaus net wat anders.
Als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust!
Hallo Naline,
Wat een mooi verhaal en leuke ervaring die je hebt gehad van je reis in Peru
Wij zijn misschien van plan om dit jaar ook naar Peru te gaan.
Weet jij toevallig of je via riksja travel alleen de Inca Jungle Trail kan boeken, en wat de prijs is?
Mvg,
Michael
Hoi Michael! De kosten van de trail zijn te vinden op de website van Riksja (link naar bouwsteen: https://www.peruonline.nl/bouwstenen-reizen-peru/inca-jungle-trail-peru/). Houd er rekening mee dat dit een compleet pakket is, dus de prijs is inclusief o.a. de trein op de terugreis en de toegang tot Machu Picchu. Het is bij Riksja mogelijk om vanaf 2 bouwstenen een boeking te doen. Als je de Inca Jungle Trail (hiken en biken bouwsteen) dus wilt doen via hun maar niet een hele reis wilt boeken, dan zou je de Trail kunnen combineren met nog een toffe bouwsteen die ze aanbieden, zoals die in Cusco of Rainbow Mountain (ook echt een aanrader!). Voor meer vragen kan je ook rechtstreeks bij de Peru reisspecialist van Riksja terecht. Succes met plannen en veel plezier met de voorpret!
Hoi Naline,
Wat doe je met je zware backback tijdens deze toch? Laat je deze ergens achter?
Hi Sarina, alles wat je niet nodig hebt tijdens de tocht kan je achterlaten bij de accommodatie in Cusco waar je de nacht voor vertrek doorbrengt. Dit is heel gebruikelijk, dus hotels en hostels zijn daar op ingericht.