Nafplio

Nafplio: een onontdekt paradijsje in Griekenland

De ultieme vakantiebestemming op slechts 2 uur rijden van Athene!

Terwijl je met je voeten boven het water bungelt, staar je ver weg over het zoute water. De stenen voelen aangenaam warm en de zon zakt snel naar de andere kant van de aarde. Je denkt aan de dag die achter je ligt: de burcht op de berg, het geluid van cicaden in de olijfbomen en het kasteeltje middenin het water. Je eerste indrukken van dit oer-Griekse stadje smaken naar meer. Nafplio, gelegen op twee uurtjes rijden van Athene, is een onontdekt paradijsje!

Geen Griekse stad zonder geschiedenis

Nafplio (ook wel Nafplia) wordt als eerste hoofdstad van Griekenland gezien. Feit. De Turken werden verslagen in de “Vrijheidsoorlog” en de Grieken vierden onafhankelijkheid. Van 1829 tot 1834 vormde de kleine havenstad de kern van het land. Op het moment dat Griekenland (tijdelijk) een koninkrijk werd en de koning besloot naar Athene te verhuizen, verloor Nafplio haar status als hoofdstad.

Nafplio

Iedereen houdt van Nafplio

Het stadje zelf heeft ongeveer 34.000 inwoners. Buiten enkele westerse toeristen komen daar vooral bewoners van Athene bij. Zij vieren hier hun korte vakanties dicht bij huis. Combineer je bezoek aan Nafplio met je citytrip Athene, of kom hierheen voor een ultieme getaway. Kies voor een bungalow met uitzicht over zee of een klein pensionnetje met kokkin. Het is onmogelijk niet verliefd te worden op dit stadje. Op de historie, het strand, de altijd aanwezige zon en het overheerlijke eten.

Het centrum van vandaag

Kuier van de levendige boulevard, door de smalle straatjes, naar het centrum van het dagelijks leven: Platía Syntágmatos. Een fraai plein dat er nog net zo uitziet als in de 18e eeuw. In de moskee aan de oostkant pak je tegenwoordig een filmpje en het gebouw waar in 1822 het eerste Griekse parlement vergaderde, is omgetoverd tot concertzaal. Maar de knusse sfeer is gebleven. Terrasjes, restaurants met traditionele gerechten en zigeuners die rondlopen met trossen vrolijk gekleurde ballonnen sieren het straatbeeld.

Nafplio

Drie indrukwekkende vestingen vormen in Nafplio het stadsbeeld. De Venetiaans-Turkse vesting Palamidi ligt hoog op een berg, Akronavplia tussen de rotsen en het ‘kasteeltje’ tegenover de boulevard draagt de naam Bourzi-eiland. Struin door de smalle straatjes en beklim de trappen van eeuwenoud gesteente. Laat je verbazen door de Turkse fonteinen met Arabische opschriften.

Griekse gastronomie

Bij elke hoek die je om gaat, word je verrast door een bijzondere winkel, gezellig terras of verborgen pleintje. Dit maakt dat je overal wel even wilt blijven zitten. Gewoon rustig om je heen kijken en genieten van een hapje of groot glas verkoelend drinken. Qua eten word rondom de haven vooral ingespeeld op liefhebbers van westerse maaltijden, maar ga jij liever voor een authentiek Grieks gerecht op je bord? Op het plein Platía Syntágmatos en in de ontelbare kleine straatjes eromheen heb je zeker geluk. Daar komen de geuren van verse souvlaki, feta en moussaka direct op je af. Yum yum!

Nafplio

Waarom vakantie in Nafplio?

Behalve de rijke geschiedenis, de knusse straatjes en het heerlijke eten, waren het vooral de mensen in Nafplio die mijn hart veroverde. Let maar eens op, een lach vanonder de snor van obers en een knipoog wanneer ze de ouzo op tafel zetten, wordt nooit vergeten. Hulpvaardig, vriendelijk en grappig zijn woorden die absoluut passen bij de bevolking van Nafplio. Tel daarbij de al even vriendelijke prijzen, de ligging nabij Athene en het altijd mooie weer op en je hebt een topvakantie op een unieke plek.

Geschreven door - Zolang je je ogen openhoudt, komt het avontuur vanzelf. Met dit in haar achterhoofd, beleeft Renée haar reizen en vakanties. Ervaringen omtoveren in verhalen is geen enkel probleem voor deze freelance schrijfster.

One thought on “Nafplio: een onontdekt paradijsje in Griekenland”

  1. Leuk om te lezen!
    Wij gaan in september naar Griekenland maar hebben onze route nog niet vast staan.
    Ik ga je blog opslaan.

Wat vind jij? Laat van je horen!