nationale parken in Drenthe

Nationale parken in Drenthe: de mooiste natuurgebieden tijdens je bezoek

Met maar liefst drie nationale parken in Drenthe heb je het als natuurliefhebber in deze provincie voor het uitkiezen. Drentsche Aa, Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold hebben alle drie iets buitengewoon moois voor je in petto. En wil je nog meer natuur in Drenthe? Dan is er ook nog Geopark de Hondsrug en het bijzondere Oerlandschap Holtingerveld.

Nationaal Park Drentsche Aa

Het Nationaal Park Drentsche Aa heeft haar naam te danken aan de gelijknamige beek. Deze kronkelende beek heeft gedurende duizenden jaren een bijzonder landschap gecreëerd met een grote rijkdom aan natuur. Om die reden is het gebied naast Nationaal Park ook nog een Natura 2000-gebied. Nationaal Park Drentsche Aa wordt gekenmerkt door talloze heidevelden en stuifzand, maar ook mooie landelijke esdorpen en uitgestrekte velden die in het voorjaar bomvol felgekleurde bloemen staan.

➸ Tip: In de nationale parken in Drenthe vind je naast bijzonder mooie landschappen ook een stukje unieke cultuur: de hunebedden! Op de toeristische website van Drenthe vind je hierover meer informatie.

nationale parken in Drenthe
© Evgeni T/Unsplash

 

Overnachten in de Drentse natuur

Vanwege de rijke natuur en overdaad aan rust en ruimte wordt Drenthe ook wel de Oerprovincie van Nederland genoemd. Overnachten tijdens je bezoek doe je dan ook het beste tussen het groen, waarbij je echt veel keuze hebt. Kamperen kan je op een van de vele natuurcampings of juist luxe en uniek in een boomhut, tipi, of tiny house. Daarnaast is er ruime keuze uit vakantieparken in Drenthe; stuk voor stuk gelegen in of nabij de nationale parken in Drenthe en fijn voor het hele gezin of juist ontspannen met zijn tweeën.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden in Drenthe

nationale parken in Drenthe
© Dylan Leagh/Unsplash

Nationaal Park Dwingelderveld

Een mooie titel voor deze blikvanger onder de Nationale parken in Drenthe! Dwingelderveld geldt namelijk als het grootste stille natte heidegebied van West-Europa. Water zie je hier dan ook genoeg; het gebied telt in totaal wel 60 vennen. Dit maakt het ook een waanzinnig mooi gebied om in te wandelen en fietsen; afwisseling vind je hier meer dan genoeg. Het gebied laat zich het beste verkennen vanuit bezoekerscentrum Dwingelderveld, waar je ook gelijk een bijzonder kijkje over het nationaal park krijgt vanaf de uitkijktoren.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Drents- Friese Wold is niet alleen één van de drie nationale parken in Drenthe; het is ook aangewezen als Natura 2000-gebied. En dat heeft het te danken aan de bijzondere flora en fauna. Het park telt zelfs het hoogste aantal plantensoorten per hectare van de heel Drenthe. Extra bijzonder aan dit nationale park is dat hier dusdanig weinig lichtvervuiling is, dat het één van de beste plekken in Nederland is om sterren te kijken. Nationaal Park Drents-Friese Wold bestaat uit gigantische bosgebieden, maar ook heide, stuifzand en beekdalgrasland.

nationale parken in Drenthe
© MarjanNo/Unsplash
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!